Treće vanredno zasedanje , 29.06.2023.

13. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treće vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/126-23

13. dan rada

29.06.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:15 do 19:05

 • TRAŽENJE OBAVEŠTENJA I OBJAŠNJENJA

 • Preventivni zdravstveni pregledi; Uštede u sektoru zdravstva; Deficit kadra u školama
 • EPS; Liste čekanja u zdravstvu; Eksproprijacija imovine uz trasu puteva; Rezultati popisa i birački spisak; Izgradnja fabrike u Prijepolju; Rad autoprevoznika Janjuševića; Radijacija i štetnost po zdravlje nakon 1999; Hapšenje kosovskih policajaca; Priman
 • Cena otkupa malin; Uvoz žitarica
 • Obnavljanje autobuskog saobraćaja na relaciji Subotica – Sombor – Osijek; Sanacija lokalnog asfaltnog puta Stari Žednik – Đurđin
 • Iseljavanje penzionisanog pripadnika MUP u Kraljevu; Zaštita Srba uhapšenih na Kosovu; Izgradnja i razvoj Kraljeva; Izbor saveta mesnih zajednica u Kraljevu
 • Hapšenje članice obezbeđenja Ane Brnabić; Izbacivanje Radeta Baste iz kancelarije; Hapšenje kosovskih policajaca; Broj samoubistava u BIA; Prodaja starih tenkova; Investicioni i razvojni plan Republike Srbije; Dozvole za uvoz robe koja se odnosi na izvrš
 • Cena spomenika Stefanu Nemanji; Internacionalni globalni fond „Blek rok“
 • Unapređenju zdravstvene zaštite i položaja boračko-invalidske zaštite; Metodologija i dinamika dodeljivanja nacionalnog priznanja boračkih spomenica ostalim učesnicima rata; Obavezno služenje vojnog roka
 • Falsifikovanje stenografskih beleški; Slučaj profesorske sociologije iz Zrenjaninske gimnazije; Zaštita glumaca od napada zbog podrške građanskim protestima; Snabdevanje Zrenjanina vodom za piće
 • Revizija Pravilnika o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti fizičkih lica za držanje i nošenje oružja; Kompletiranje elektronskog kartona i zdravstvenim podacima iz privatnog zdravstvenog sektora
 • Uvrede članicama SNS; Najavljene blokade saobraćaja
 • OBRAĆANJA

  ...
  Srpski pokret Dveri

  Borko Puškić

  SRPSKI POKRET DVERI - PATRIOTSKI BLOK
  Zahvaljujem predsedavajući.

  Upućujem pitanje u ime poslaničke grupe Srpski pokret Dveri-Patriotski blok ministarki Đedović u energetici – kada će zaposleni u EPS-u pored Nadzornog odbora imati predstavnika i u Skupštini akcionara kojim trenutno predsedava ministarka Đedović? Kada će se u Trans nafti a.d. izvršiti profesionalizacija kadra izborom direktora u punom mandatu, pošto to preduzeće više nije javno.

  U TE Novi Sad, od tri kotla, jedan nije operativan, ovo stanje traje više godina, kada će se to promeniti?

  Za ministarku Grujičić – da li je tačno ako odete danas u KCS da zakažete pregled za magnetnu rezonancu da ćete doći na red teku novembru 2025. godine?

  Za Vesića – zašto nadležni iz JP Putevi Srbije, posebno direktor Zoran Drobnjak ne poštuje obećanja i dogovor koji je postigao sa meštanima sela u kojima se vrši eksproprijacija imovine duž trase autoputa Pakovraća-Požega? Zašto nadležni iz JP Koridori Srbije ne uvaže zahteve meštana sela duž autoputa Moravski koridor od Preljine ka Adranima ako i skoro deset meseci drže blokadu radova u selu Baluga Ljubićka na delu trase gde će biti glavna petlja i naplatna rampa za Čačak.

  Za Martinovića – kako je moguće da u poslednjem popisu stanovnika i objavljenih podataka RZS bude isti broj stanovnika kao i isti broj sa pravom glasa u opštini Prijepolje.

  Pitanje za Aleksandra Vučića – da li ćete i jednu, ali samo jednu fabriku otvoriti na teritoriji opštini Prijepolje, pošto smo do sada imali samo puka obećanja, a za period od 12, 13 godina od kada ste na vlasti, ništa od toga se nije realizovalo. Ko je ovlastio Aleksandra Vučića da pregovara o fracusko-švapskom planu kada Vlada vodi spoljnu i unutrašnju politiku prema članu 123. Ustava Republike Srbije.

  Pitanje za Aleksandra Vučića i pitanje za predsednika Ustavnog suda – kako je moguće da autoprevoznik Janjušević prevoz čiji je vlasnik Vinko Janjušević iz Priboja već sedam, osam godina vozi linije po Priboju, a da za to opštinsko veće, odnosno Skupština opštine Priboj nije donela odluku i tražim u ime građana Priboja da se urgentno izvrši i da nalog preko Ivana Divca, šefa svih inspekcijskih službi od strane republičkog inspektora da se u isto uveri i izvrši inspekcija.

  Da li planirate da se oformi nekakva komisija koja bi se bavila utrđivanjem činjeničkog stanja radijacije i štetnosti po zdravlje nakon agresije i okupacije Srbije od agresije zločinačkog NATO-a, pitanje za ministarku Grujičić.

  Kako su trojica šiptara specijalaca i policajaca mogla da budu puštena da se brane sa slobode, ako znamo da je glavni razlog zadržavanja u pritvoru opasnost da optuženi neće biti dostupan sudu, odnosno da će pobeći? Kako je sudija uprkos tome svestan da oni neće biti dostupni, pustio ih na slobodu i zašto im je policija pomogla u bekstvu, odnosno dovela ih do administrativnog prelaza prema južnoj srpskoj pokrajini KiM? Ko je to naredio, pitanje za MUP i Ministarstvo pravde.

  Većina veterana i boraca se pita zašto se čeka navršenih 60 godina za novčano primanje za borce i ratne veterane. Ako se rešenje dobilo u kategoriji 1, 2 ili 3, zašto mora da se čeka navršenih 60 godina, jer ako se rešenje dobilo, istovremeno se dobija i status boraca. U ratu su neki ljudi učestvovali u odbrani otadžbine i sa 20 godina. Takođe, mislimo da bilo potrebno i neophodno da se obezbedi ovim ljudima koji su dali svoje zdravlje, ekstremitete i živote, i njihovim porodicama, besplatno parkiranje, besplatan prevoz, a to gradove, opštine i državu, složićete se, građane Republike Srbije, ništa posebno neće da košta, a njima mnogo znači – pažnja.

  Ljiljana Šubarić, predsednica opštine Gračanica, odobrila je za zamenu 17 hektara, 17 hektara, građani Republike Srbije, zemljišta u vlasništvu opštine za samo 18,4 ara u vlasništvu Albanaca. Za svaki dobijeni ar davano je 92 ara, skoro hektar. Jel ovako Srpska lista brani srpske interese i imovinu srpsku na Kosovu i Metohiji?

  Za Irenu Vujović – zašto Ministarstvo za zaštitu životne sredine ima nedozvoljeno razumevanje o značaju orlova krstaša, jer Društvo za zaštitu posebnih ptica je dobilo dozvolu za postavljanje svega jednog telemetrijskog odašiljača, umesto tri, koliko je bilo planirano i najavljeno da će se postaviti? Ovakvom odlukom orintolozi, ali i najšira javnost koja prepoznaje i podržava napore za očuvanje ove retke vrste ostaju uskraćeni za najvažnije informacije o lokacijama gde se ove ptice i kreću.

  Da li je stranom državljaninu Haledu Hamedu iz Jemena dodeljeno srpsko državljanstvo preskakajući se redovna procedura, pitanje za gospodina Gašića?

  Još jedno, ako dozvolite, pitanje kratko – kada će početi rekonstrukcija ili izgradnja novih mostova na reci Bjelici u mestima Dljin i Krstac, opština Lučani, na putu IIA reda, broj 181, koji su oktobra meseca zatvoreni za vozila teža od jedne i po tone, jer građanima je obećano da će u aprilu mesecu početi izgradnja novih mostova, ali od obećanja ništa nema? U međuvremenu, ne poštuje se ni dato ograničenje.

  Whoops, looks like something went wrong.