Treće vanredno zasedanje , 29.06.2023.

13. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treće vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/126-23

13. dan rada

29.06.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:15 do 19:05

 • TRAŽENJE OBAVEŠTENJA I OBJAŠNJENJA

 • Preventivni zdravstveni pregledi; Uštede u sektoru zdravstva; Deficit kadra u školama
 • EPS; Liste čekanja u zdravstvu; Eksproprijacija imovine uz trasu puteva; Rezultati popisa i birački spisak; Izgradnja fabrike u Prijepolju; Rad autoprevoznika Janjuševića; Radijacija i štetnost po zdravlje nakon 1999; Hapšenje kosovskih policajaca; Priman
 • Cena otkupa malin; Uvoz žitarica
 • Obnavljanje autobuskog saobraćaja na relaciji Subotica – Sombor – Osijek; Sanacija lokalnog asfaltnog puta Stari Žednik – Đurđin
 • Iseljavanje penzionisanog pripadnika MUP u Kraljevu; Zaštita Srba uhapšenih na Kosovu; Izgradnja i razvoj Kraljeva; Izbor saveta mesnih zajednica u Kraljevu
 • Hapšenje članice obezbeđenja Ane Brnabić; Izbacivanje Radeta Baste iz kancelarije; Hapšenje kosovskih policajaca; Broj samoubistava u BIA; Prodaja starih tenkova; Investicioni i razvojni plan Republike Srbije; Dozvole za uvoz robe koja se odnosi na izvrš
 • Cena spomenika Stefanu Nemanji; Internacionalni globalni fond „Blek rok“
 • Unapređenju zdravstvene zaštite i položaja boračko-invalidske zaštite; Metodologija i dinamika dodeljivanja nacionalnog priznanja boračkih spomenica ostalim učesnicima rata; Obavezno služenje vojnog roka
 • Falsifikovanje stenografskih beleški; Slučaj profesorske sociologije iz Zrenjaninske gimnazije; Zaštita glumaca od napada zbog podrške građanskim protestima; Snabdevanje Zrenjanina vodom za piće
 • Revizija Pravilnika o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti fizičkih lica za držanje i nošenje oružja; Kompletiranje elektronskog kartona i zdravstvenim podacima iz privatnog zdravstvenog sektora
 • Uvrede članicama SNS; Najavljene blokade saobraćaja
 • OBRAĆANJA

  ...
  Socijalistička partija Srbije

  Tatjana Jovanović

  IVICA DAČIĆ - Socijalistička partija Srbije (SPS)
  Hvala.

  Poštovani građani Srbije, uvaženi predsedavajući, koleginice i kolege narodni poslanici, nalazimo se u osmoj nedelji zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije, najpre sazvane u redovnom, a potom i vanrednom zasedanju, čiji su povod dva masovna ubistva koja su se desila početkom maja ove godine.

  U proteklim nedeljama imali smo priliku da od strane mnogih govornika čujemo različite interpretacije vezane za razloge generisanja nasilja i uzroke i okolnosti koji su prethodili masakrima u „Ribnikaru“ i selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

  Često, uz svo uvažavanje narodnih poslanika, sa tolikom ubeđenošću pojedinih govornika, da su upravo njihova razmišljanja i zaključci najispravniji i najbliži istini, a da pri tom njihova primerna profesionalna vokacija nije ni izdaleka blizu strukama i profesijama koje trebaju da se ovom kompleksnom problematikom bave na profesionalan, odgovoran i objektivan način kako pravila struke nalažu.

  U skladu sa temom kojom se trebamo baviti studiozno i sa puno pažnje, postaviću pitanje koje se upravo tiče unapređenja procedure za dobijanje uverenja o zdravstvenoj sposobnosti lica koja podnose zahtev za nošenje oružja.

  Poznato je da se u ovoj proceduri pre pomenutih dešavanja koja su nas duboko, iskreno potresla u očiglednoj manjkavosti i pre ovih tragičnih događaja kada je rodno zasnovano nasilje dospelo u fokus javnosti, najavljivane su izmene koje sada obuhvataju osim opšteg lekarskog pregleda i laboratorijske analize testiranje na psihoaktivne supstance ukoliko indikacija za to postavi specijaliste medicine rada ili psihijatar, ispitivanje čula vida i sluha i vestibularnog aparata.

  Posebno mesto pripada psihologu koji upotrebom psihološkom insturmentarijom vrši procenu posebno kognitivnog i emocionalnog dela ličnosti ispitanika, odnosno načina na koji razmišlja i donosi zaključke kao i emocionalnu stabilnost.

  Sve ovo regulisano je pPravilnikom o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti fizičkih lica za držanje i nošenje oružja iz 2016. godine. Međutim, ovim Pravilnikom se ne predviđa uključivanje ORL specijaliste u tim koji vrši procenu, posebno kada se govori o funkcionalnosti vestibularnog aparata i sluha.

  Takođe je poznato da je specijalizacija iz neuropsihijatrije ukinuta još pre dvadesetak godina, a ovom oblašću se sada bave psihijatar i neurolog koji nije deo ekspertskog tima koji daje svoje mišljenje o sposobnosti za nošenje oružja, a u samom Pravilniku pobrojane su i neurološke bolesti koje su apsolutno kontraindikacija za dobijanje pozitivne ocene.

  Prvo pitanje koje postavljam Ministarstvu zdravlja i uvaženoj ministarki, profesorki Danici Grujičić, da li se planira skorija revizija Pravilnika o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti fizičkih lica za držanje i nošenje oružja koje podnose zahtev za iste proširenjem ekspertskog tima koji će donositi odluke o zdravstvenoj sposobnosti ispitanika?

  Međutim, izmenom same procedure, ne umanjujemo mogućnost da pozitivan odgovor o zdravstvenoj sposobnosti dobiju lica koja zdravstveno nisu podobna za nošenje oružja. Naime, decenijama unazad građani Srbije koriste zdravstvene usluge kako javnog, tako i privatnog zdravstvenog sektora. Nepostojanje jedinstvenog zdravstvenog kartona koji će integrisati zdravstvene informacije svakog od nas, prepoznati od strane NALED-a kao jedan od ključnih administrativnih problema u svoj kompleksnosti i važnosti zdravstvenog sektora.

  Digitalizacijom zdravstva koje u svom Ekspozeu uvažena premijerka, gospođa Ana Brnabić navela s pravom kao prioritetni zadatak podrazumeva i formiranje elektronskog kartona za svakog konzumenta zdravstvenih usluga, koje će uredno biti evidentirane sa svim pruženim zdravstvenim uslugama od dijagnostičkih do terapijskih procedura i na svim nivoima zdravstvene zaštite – primarnom, sekundarnom i tercijalnom.

  Međutim, činjenica je da zdravstvene usluge dobijene u privatnom zdravstvenom sektoru neće biti vidljive u elektronskom kartonu. To praktično znači da podaci o psihijatrijskom lečenju, lečenju zavisnosti od alkohola i ostalih psihoaktivnih supstanci, poseta neurologu, oftamologu, oralspecijalisti i psihologu neće biti vidljive onima koji odlučuju o zdravstvenoj podobnosti lica za posedovanje oružja, jer nemaju kompletan uvid u zdravstveni bilten ispitanika.

  Moje drugo pitanje takođe se odnosi na Ministarstvo zdravlja, da li se u kontekstu preduzimanja mera nakon masovnih ubistava u Srbiji početkom maja meseca ove godine planira i kompletiranje elektronskog kartona i zdravstvenim podacima iz privatnog zdravstvenog sektora? Zahvaljujem.

  Whoops, looks like something went wrong.