15. sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije

26.05.2017.

Na sednici Odbora, održanoj 26. maja, članovi Odbora vodili su zajednički i jedinstveni pretres o svim tačkama dnevnog reda sednice.

Mirjana Trifunović, v.d. pomoćnika ministra u sektoru za železnički saobraćaj, članovima Odbora obrazložila je Predlog odluke o Nacionalnom programu javne železničke infrastrukture za period od 2017. do 2021. godine, koji je podnela Vlada. Ona je navela da je cilj donošenja ovog akta, u skladu sa propisanim Zakonom o železnici, zaokruživanje planiranja izgradnje, rekonstrukcije, i održavanja železničke infrastrukture. Ujedno, ovim predlogom odluke, detaljno će se odrediti prioriteti razvoja, izgradnje, rekonstrukcije i održavanja funkcionalnosti železničke infrastrukture. Donošenjem ovog akta realizuje se ovlašćenje Narodne skupštine da, na predlog Vlade, donese odluku o Nacionalnom programu, koje je propisano Zakonom o železnici. Trifunović je navela da se pored kreditnih sredstava, bilateralnih aranžmana i budžeta Republike Srbije, veliki napori ulažu da se značajna sredstva obezbede iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

U nastavku sednice, predstavnici Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu istakli su da se Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Specijalne administrativne regije Hong Kong Narodne Republike Kine o vazdušnom saobraćaju, koji je podnela Vlada, tiče standardnih regulisanja odnosa između dve države u odobravanju određenih vazduhoplovnih sloboda.

Što se tiče Predloga zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Hrvatske o prenosu nadležnosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju, koji je podnela Vlada, rečeno je da se Sporazum odnosi na potrebu za sletanjem aviona na osiječki aerodrom, odnosno aerodrom Nikola Tesla, usled duvanja jakih istočnih vetrova. Naime, kontrolori leta iz Republike Srbije imali bi slobodu da vode letove koji preleću delom preko Republike Hrvatske i sleću na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu, i obrnuto.

O Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma o izmenama Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o međunarodnom drumskom saobraćaju, zaključenog razmenom nota, koji je podnela Vlada, predstavnici Ministarstva istakli su da se predviđa liberalizacija tranzitnog prevoza stvari.

Nakon obrazloženja, članovi Odbora prihvatili su sva četiri predloga zakona, a za izvestioca na sednici Narodne skupštine izabrana je Katarina Rakić, predsednica Odbora.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Katarina Rakić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora: Ivana Nikolić, Ivana Stojiljković, dr Vladimir Orlić, Dalibor Radičević, Jasmina Karanac, Ognjen Pantović, Stefana Miladinović i Zoran Milekić.

Prisutni članovi

...

Katarina Rakić

Srpska napredna stranka
...

Ivana Nikolić

Srpska napredna stranka
...

Ivana Stojiljković

Srpska napredna stranka
...

Vladimir Orlić

Srpska napredna stranka
...

Dalibor Radičević

Srpska napredna stranka
...

Jasmina Karanac

Socijaldemokratska partija Srbije
...

Ognjen Pantović

Srpska narodna partija
...

Stefana Miladinović

Socijalistička partija Srbije
...

Zoran Milekić

Srpska radikalna stranka Srpska napredna stranka
Poslednji put ažurirano: 26.05.2017, 14:05