11. sednica Odbora za zaštitu životne sredine

08.05.2018.

Sednica broj: 11

Predsedavajuci: Ivana Stojiljković

Odbor: Odbor za zaštitu životne sredine

Na sednici, održanoj 8. maja, članovi Odbora informisali su se o statusu Pregovaračke pozicije i planu aktivnosti Pregovaračke grupe za Poglavlje 27.

Status Pregovaračke pozicije članovima je obrazložio državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine Ivan Karić sa saradnicima, koji je izrazio nadu da će pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 biti spremna za godinu, do godinu i po dana. Karić je istakao da su izazovi sa kojim se susreće Pregovaračka grupa za otvaranje Poglavlja 27, kvalitet i dostupnost informacija, podeljena ili nedovoljno definisana nadležnost, nedostatak strateškog i pravnog okvira i stabilan sistem finansiranja u oblasti životne sredine. Evropska komisija, u Izveštaju za 2018. godinu, dala je sugestije da Ministarstvo za zaštitu životne sredine poveća administrativne i finansijske kapacitete jačanjem Agencije za zaštitu životne sredine, operacionalizacijom Zelenog fonda i obezbeđivanjem odgovarajućih sredstava za isti.

Na sednici je predstavljen i plan aktivnosti Pregovaračke grupe o kojem su govorili pomoćnici državnog sekretara. Saradnici su istakli da su u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima Evropske komisije i da je održan niz sastanaka na kojima su razmatrana pitanja iz oblasti hemikalija i zaštite prirode, kao i iz oblasti klimatskih promena, u cilju izrade što kvalitetnijeg dokumenta Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Ivana Stojiljković, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Radoslav Cokić, Borka Grubor, Milena Turk, Ivana Nikolić, dr Desanka Repac, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković, Duško Tarbuk, dr Ljubinko Rakonjac i članovi mehanizma „Zelena stolica“ preko kojeg se omogućava učešće nevladinih organizacija u radu Odbora.

Prisutni članovi

...

Ivana Stojiljković

Srpska napredna stranka
...

Radoslav Cokić

Srpska napredna stranka
...

Borka Grubor

Srpska napredna stranka
...

Milena Turk

Srpska napredna stranka
...

Ivana Nikolić

Srpska napredna stranka
...

Desanka Repac

Srpska napredna stranka
...

Snežana Bogosavljević-Bošković

Socijalistička partija Srbije
...

Duško Tarbuk

Demokratska stranka Srbije Srpska napredna stranka
...

Ljubinko Rakonjac

Zeleni Srbije
Poslednji put ažurirano: 10.05.2018, 07:56