Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 17.04.2018.

4. dan rada

OBRAĆANJA

...
Demokratska stranka Srbije

Slaviša Ristić

Poslanička grupa Nova Srbija - Pokret za spas Srbije
Hvala, gospodine predsedavajući.

Poslaničko pitanje upućujem Vladi i Kancelariji za KiM, na molbu pripadnika goranske zajednice iz opštine Dragaš. Naime, 6. aprila ove godine na adresu moju, odnosno ovde u Narodnoj skupštini dobio sam njihovo pismo sa molbom da u njihovo ime postavim poslaničko pitanje koje glasi – kada će Vlada Republike Srbije da razreši Adema Hodžu dužnosti predsednika Privremenog organa opštine Gora iz razloga što je na skupštini Kosova kao poslanik i član poslaničkog kluba Srpske liste glasao za sporazum o razgraničenju tzv. države Kosovo sa Crnom Gorom, čime je pokazao lojalnost kosovskim institucijama delujući suprotno našem opredeljenju i politici države Srbije?

Dakle, na njihovu molbu postavljam ovo pitanje, naravno iz pijeteta i poštovanja prema goranskoj zajednici koja je ostala lojalna državi Srbiji sve vreme i naročito danas kada su pritisci na njih daleko veći čak i prema nama Srbima.

Takođe su me zamolili da vas, gospodine predsedavajući, a naravno i Vladu i Kancelariju upoznam sa pismom koje su oni uputili gospodinu Marku Đuriću, na koje on, naravno, nažalost, nije reagovao, pismo je kratko, neću ga komentarisati i opisivati već ću ga pročitati, dakle, Kancelariji za KiM, direktoru Marku Đuriću.

Pismo glasi – Poštovani, šta je još potrebno da Adem Hodža uradi da bi bio razrešen dužnosti predsednika privremenog organa opštine Gora? Dok vas šiptarski teroristi hapse, vaš predsednik Privremenog veća Adem Hodža pod pratnjom i dobro naplaćenom izdajom, suprotna interesima države i politike, sav ozarenog osmeha u društvu zločinca, teroriste Ramuša Haradinaja, glasa na skupštini za sporazum o razgraničenju tzv. države Kosovo i Crne Gore. Postavljamo vam pitanje gde i u kojoj državi može neko posle takve izdaje biti predsednik Privremenog organa? Čime vas je zadužio, taj amoralni, bahati izdajnik pun zla, loše namere prema nama Gorancima i državi, stavljajući sebe iznad zakona, govoreći i preteći nam da ćemo, ukoliko njega i njegovog brata Redžepa ne podržavamo i ne sledimo, izgubiti posao, ukinuti penzije, socijalna davanja, dečiji dodatak i druga davanja, zaboravljajući da su ta prava koja građanima pripadaju na osnovu zakona? NJegovo ponašanje i delovanje među intelektualcima i građanima Gore je neprihvatljivo i kao takvo izaziva ogroman revolt i osudu, zahetavajući njegovu bezuslovnu smenu i pokretanje krivične odgovornosti za sve ono što je za vreme obavljanja funkcije predsednika uradio.

Navode par primera, kao nezakonito trošenje budžetskih sredstava dobijenih od Kancelarije za KiM, silovanje mlade studentkinje goranke u Kosovskoj Mitrovici, zbog čega je proveo nekoliko meseci u pritvoru, a za sve to vreme, kako navode, primao platu iz budžeta Republike Srbije, prijave Albanaca putem službe za zapošljavanje uz dobru nadoknadu radi dobijanja besplatnog zdravstvenog osiguranja. Zar njemu treba verovati, koji se za vreme boravka predsednika Vučića u Lapljem selu i vas u Kosovskoj Mitrovici sakrivao da ga Albanci ne bi prepoznali i videli, a nas slao na te sastanke? Zar njemu treba verovati, koji se naglo obogatio kupivši veliki raskošan stan u Prizrenu, njemu koji vrši pritisak na srpsko obrazovanje u Gori, a sam svoju decu upisao u Prizrenu da mu nastavu pohađaju na albanskom jeziku?

Od vas, poštovani direktore, tražimo bez odlaganja, pokretanje postupka za razrešenje predsednika Adema Hodžaja od strane nadležnih organa, jer je on velika šteta po nas Gorance i državu Srbiju. Verujemo da ćete podržati naš zahtev. Na kraju, iskreni pozdravi. U potpisu, grupa intelektualaca i građana opštine Gora.

Moja dužnost je da ovo pročitam, mada u razgovoru sa njima interesovao sam se ko zapravo stoji iz ovoga. Oni su mi rekli da od svega ovoga, bahatosti ovog čoveka, najviše ih je zabolelo saznanje kako su saznali nezvanično, čak i od ovog Hodže, da zapravo on u tzv. skupštini kosova, kako tvrde, nije glasao sam, već je glasao na nagovor iz Beograda, pre svega Marka Đurića i pripadnika Srpske liste, što ih je posebno zabolelo, jer oni sebe smatraju, zaista to i jesu, pravi graničari države Srbije tamo gde žive, na Šar-planini, a doživeli su da se neko iza njih sakrije, glasajući za tzv. granicu između tzv. kosova i Crne Gore.

Dakle, evo, u njihovo ime i očekujem da im zaista Vlada i Kancelarija odgovori na ovo pitanje i, u najmanju ruku, da se tim ljudima izvinimo svi ovde zajedno.