Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 17.04.2018.

4. dan rada

OBRAĆANJA

...
Narodna stranka

Miroslav Aleksić

Poslanička grupa Socijaldemokratska stranka, Narodna stranka
Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, postavljam pitanje premijerki Vlade Republike Srbije, a tiče se vodovoda i pijaće vode u Zrenjaninu.

Premijerka je 30. januara ove godine rekla da je Zrenjanin na korak do zdrave pijaće vode. Godine 2015. je pompezno najavljeno rešavanje tog problema tako što se izvesni privatni investitor doći i investirati pare iz svog džepa, a građani Zrenjanina dobiti pijaću vodu i to već 2016. godine. Sa zakašnjenjem od godinu dana, negde polovinom prošle godine tek fabrika, odnosno postrojenje za prečišćavanje vode za piće je puštena na nekoliko dana u rad, da bi posle toga bila zatvorena i do dana današnjeg građani Zrenjanina nemaju zdravu pijaću vodu. Pri tom, to stanje i to što se dešavalo u tom čitavom procesu zapravo pokazuje svu nesposobnosti današnje vlasti u Republici Srbiji, nesposobnost lokalnih vlasti i nesposobnost pokrajinske vlasti.

Naime, u kojoj normalnoj državi jedno ministarstvo, u ovom slučaju Ministarstvo građevine može dati dozvolu za izgradnju postrojenja za preradu pijaće vode privatnoj firmi koja se zove „Zilo grup“, navodno italijanski investitor, u APR se to ne vidi, mislim da je registrovana firma u Srbiji sa srpskim vlasnicima, da to preduzeće može napraviti fabriku, prečišćavati vodu i po 0,28 centi je prodavati vodovodu koji će je dalje distribuirati građanima?

Zatim, Ministarstvo zdravlja i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo odbijaju da daju dozvolu za puštanje u rad tog postrojenja zato što je to u suprotnosti sa Zakonom o komunalnim delatnostima. Pitam premijerku – ko će snositi odgovornost zato što ne poštuje zakone koje usvaja ova Skupština, ne poštuje zakone Vlade Republike Srbije. Ako je neko iz Ministarstva građevine prekršio Zakon o komunalnim delatnostima i dao je saglasnost nekakvom privatnom investitoru da napravi tu fabriku, a onda sada Ministarstva zdravlja ne da saglasnost da se to pusti u rad – ko je odgovoran? Neko mora da snosi odgovornost.

U međuvremenu došli su do jednog sjajnog rešenja, a to je – hajde da rešimo problem, kako reče premijerka, postoji jedna mala začkoljica, ali ćemo nju rešiti tako što će grad Zrenjanin kupiti sada to izgrađeno postrojenje, tu fabriku od privatnog investitora. Sada treba da se neposredno pogodbom utvrdi da li je to 6,5 miliona ili je 8 miliona evra ili koliko god i da li će to postrojenje zapravo i kada se bude pustilo u rad omogućiti građanima Zrenjanina da imaju zdravu pijaću vodu. Neke analize i studije kažu da ne i to pokazuje jedno neodgovorno ponašanje i igranje sa državom, igranje sa građanima, igranje sa parama građana, igranje sa zdravljem građana.

Najavljeno je da će taj višedecenijski problem da se reši vrlo jednostavno bez uloženih para, bez ičega i evo danas 2018. godine građani Zrenjanina su primorani da protestvuju zato što moraju svakoga dana iz svog džepa da kupuju vodu za piće za sebe, za svoju decu.

Ovde se postavlja ozbiljno pitanje odgovornosti. Postavlja se pitanje – kako je moguće da jedna država sebi dozvoli jednu takvu stvar? Danas sve dok se ne pusti postrojenje u rad taj privatni investitor koji je to uradio, kako kažu, bez državnih para s tim što je država dana garancije za 6,5 miliona evra, svakoga dana naplaćuje penale 4.500 evra dok se ne pusti postrojenje u rad. Tako da premijerka duguje odgovor građanima Zrenjanina kojima je 30. januara rekla da će problem biti rešen ili će se uvesti privremene mere gradskoj vlasti ako je ona odgovorna ili će se kazniti neko iz Ministarstva građevine ili možda neko iz Ministarstva zdravlja ili možda neko iz pokrajinske vlasti, ali na taj način biste pokazali da neko zaista brine o građanima.

Ovako će ovo biti praktično još jedan u nizu tajnih ugovora koji su praksa ove vlasti ugovora o koncesiji Aerodroma, poput „Beograda na vodi“ itd. I ovo je tajni ugovor, tako da se i ne zna ko je zapravo taj investitor koji predstavlja tu grupu, kako se zove, „Zilija grupa“, navodno iz Italije, da li su to neki naši investitori i ko sada njima iz budžeta treba da 6,5 ili 8 miliona evra, ko će se pogoditi sa njima za te pare i da li će građani Zrenjanina konačno dobiti zdravu pijaću vodu?