Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 26.04.2018.

3. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/82-18

3. dan rada

26.04.2018

Beograd

Sednicu je otvorio: Veroljub Arsić

Sednica je trajala od 10:20 do 19:15

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Radoslav Milojičić

Poslanička grupa Demokratska stranka
Hvala.

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, prvo pitanje, gospodine Arsiću, postavljam vama. Da li je moguće da vi niste hteli da reagujete na najgnusnije uvrede, laži i pretnje koje su članovi SRS malopre izgovorili koleginici dok je govorila? Tri puta smo vas odavde sa mesta, mi iz DS, molili i dobacivali da reagujete. Imam i snimak.

(Vojislav Šešelj: Hajde da vidimo.)

Šta bi bilo da se tako neko obrati vašoj ćerci ili nekome ko je vama blizak? Dokle mislite da ove stvari radite?

Ta koleginica i nije iz poslaničke grupe DS, ali će DS uvek štititi one kojima se to radi, bez obzira na versko, političko i nacionalno opredeljenje.

(Vojislav Šešelj: Hajde da vidimo snimak. Hajde da vidimo kako vi štitite.)

Da li stvarno mislite da građani Srbije nisu čuli ono što se desilo i da li stvarno mislite da svaki put kada nas najgnusnijim lažima vređaju, da se vi pravite da niste čuli, i vi i predsednica Skupštine i svako ko tu predsedava, da niko nema kičmu da kaže – dosta?

(Vojislav Šešelj: Hajde da vidimo snimak.)

Drugo pitanje postavljam ministru Vulinu, koji je juče ceo dan bio ovde sa nama, a nadam se da će biti i danas. To pitanje glasi – za šta je zadužen pomoćnik ministra, gospodin Miloradović? Čime se on tačno bavi? Da li je tačno da je on vlasnik firme „Mena 500“ i da li je u sukobu interesa da u okviru „Jugoimporta“ vrši prodaju naoružanja i vojne opreme direktno iz naših fabrika u inostranstvo? Pomoćnik ministra, gospodin Miloradović, zloupotreba službenog položaja i ko zna šta još. Na osnovu kog zakona, kog tendera je gospodin Miloradović, koji je i pomoćnik ministra odbrane i vlasnik firme „Mena 500“, prodaje naoružanje u okviru „Jugoimporta“ stranim zemljama? Da li vama možda tu nešto ne deluje logično i kakve veze sa tim ima ministar Vulin, koji takvog čoveka drži uz sebe?

Treće pitanje postavljam ministru policije, gospodinu Stefanoviću – da li će zabraniti sramni najavljeni miting Srpske radikalne stranke u Hrtkovcima? Poručujem mu – ako on to ne bude zabranio, to će uraditi građani i Demokratska stranka, jer je to naša obaveza. Želimo odgovor. Mi nećemo tamo praviti nikakav skup, ali ćemo se organizovati, kako bi stali u zaštitu onih koje su ovi koji su sada u SNS-u i ovi koji su ostali u toj stranci, u SRS-u, već jednom jurili sa svojih ognjišta.

Sledeće pitanje postavljam premijerki: Da li je tačno da je Srpska napredna stranka za samo šest godina vlasti zemlju zadužila 11 milijardi evra? Dug zemlje je bio 14,1 milijardu evra kada je Demokratska stranka preuzela vlast, 15,1 milijardu smo ostavili kada smo otišli. Da, zadužili smo zemlju jednu milijardu za šest godina vlasti. Sada je taj dug 26 milijardi. Zadužili ste zemlju 11 milijardi za ovih šest godina vaše vlasti. Ako je od vas, mnogo je.

Na kraju, još jednom vas molimo da dostavite snimke sa kamera u svakom trenutku, ovde ima 10 kamera, gde su našu koleginicu Jerkov maltretirali, okružili i pisali joj najpogrdnije stvari na njenim papirima, poslovniku i dokumentima. Zahtevamo da nam se dostave snimci sa bezbednosnih kamera i sa kamera koje ovde snimaju. Ne možete da se oglušite na to i nećemo odustati od toga.