Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 22.05.2018.

7. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/96-18

7. dan rada

22.05.2018

Beograd

Sednicu je otvorio: Đorđe Milićević

Sednica je trajala od 10:10 do 19:20

 • TRAŽENJE OBAVEŠTENJA I OBJAŠNJENJA

 • Mere Vlade za otklanjanje brojnih nedostataka u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije, slobode medija i rokovi za izvršenje mera, da li Vlada namerava da omogući olakšice za sektor edukacije, proizvodenje i razvoja hardvera i sektor elektronske
 • Prelet bespilotnih letelica preko teritorije Srbije i reakcija nadležnog ministarstva, pitanje priznanja nezavisnosti Kosova,
 • Nezidavanje bezbednsnog sertifikata Povereniku, privremeno smanjene penzije
 • Komunalni problemi u Batajnici, slučaj gubitna specijalizacije Danijele Simić u Domu zdravlja u Despotovcu
 • Slučaj novosadske televizije K9, reklamiranje javnih preuzeća, državnih agencija i ministarstava u medijaima, broj osoba obučenih u redakciji "24 sata"
 • Legalizacija gej brakova u Srbiji, Zakon o nestalim bebama, Zakon o obaveznoj vakcinaciji,
 • Kontrola nad radom banaka, sudski izvršitelji
 • Prekidanje pregovora sa EU, diplomatski status za rusko-srpski humanitarni centar u Nišu
 • Banjski turizam i razvoj banja,
 • Kupovina zemljišta Miroslava Aleksića, radno mesto supruge Miroslava Aleksića, DS i saradnja sa NATO paktom, površine na kojima je upotrebljeno mineralno đubrivo sa većom dozom radioaktivnosti,aktivnost Ministarstva državen uprave protiv 'epidemije' pokre
 • Broj oficira koji je napustio vojsku za vreme načelnika Generalštaba Zdravka Ponoša, broj pretopljenog i prodatog oružja
 • Aktivnosti Ane Brnabić o planu rada i aktivnostima Vlade od 1. juna do 31. decembra 2018. u vezi sa EU integracijama
 • OBRAĆANJA

  ...
  Srpska napredna stranka

  Tatjana Macura

  Poslanički klub Slobodni poslanici
  Zahvaljujem, predsedavajući.

  Moram da informišem ministra zdravlja da u Batajnici takođe preliva kao na Slaviji. Naime, Batajnica je prigradsko naselje u kojem živi oko 48.000 ljudi i pripada opštini Zemun. I sama, po broju stanovnika koji ima, mogla bi da bude opština, međutim, ona to nije. U jednom takvom naselju u kojem živi 48.000 Batajničana, prema popisu iz 2011. godine, ne postoji dom zdravlja, ne postoji ambulanta, već postoji samo zdravstvena stanica.

  Od kada znam za sebe, pošto sam rođena u Batajnici, ispred zdravstvene stanice preliva septička jama. Dakle, moja mama je mene za ruku vodila preko improvizovanih skela do pedijatrije u zdravstvenoj stanici. Danas i moja generacija vodi svoju decu isto tako za ruku do pedijatra. Manje-više sve stranke koje su danas prisutne u Narodnoj skupštini Republike Srbije bile su na vlasti u opštini Zemun i nema tog predstavnika opštine koji nije u nekom momentu obećao da će se ovaj komunalni i infrastrukturni problem rešiti. Do danas, pogađate, taj se problem nije rešio. Od svega su ostala samo prazna obećanja, slikanje i fotografisanje ispred zdravstvene stanice, to je bilo i u poslednjoj kampanji za beogradske izbore, ali nažalost ovaj problem nije rešen.

  Imajući u vidu da smo u ekspozeu iz 2016. godine od tadašnjeg predsednika Vlade Aleksandra Vučića čuli da iz budžeta za zdravstvo nestaje jedna milijarda evra, pitam vas – da li postoji bilo kakvo predviđanje da će se neka sredstva iz budžeta za zdravstvo u nekom narednom periodu odvojiti kako bi se rešio ne samo komunalni problem ispred zdravstvene stanice, već kako bi se i proširio broj usluga za Batajničane?

  Pitanje za ministra unutrašnjih poslova, pre izvesnog vremena kontaktirala me je prilično mlada majka četvoro dece, koja živi u Požarevcu i koja ima problema sa nasiljem u porodici. Naime, ona se susreće sa situacijom u kojoj predstavnici lokalne političke stanice zanemaruju ili prihvataju zdravo za gotovo njene zahteve da joj se pomogne. NJen nekadašnji partner je nedavno izašao iz zatvora i ima zabranu prilaska, ne samo njoj, već i njenoj deci. Poslednji dopis uputila je policijskoj stanici pre samo nekoliko dana, 18. maja, kada je u usmenom kontaktu sa policijskim službenicima dobila informaciju da ne mogu da joj pomognu, jer on ništa konkretno nije uradio.

  Zamoliću ministra MUP-a da ispita detaljno ovu situaciju. Preko skupštinskih službi ću poslati podatke o gospođi o kojoj danas ne želim javno da iznosim njene podatke iz prostog razloga što je u pitanju njena lična bezbednost, da detaljno proveri ovu situaciju i da policijske službenike koje ignorišu ovakve zahteve sankcionišu, a da gospođu i njenu decu uzme u dodatnu zaštitu.

  Sledeće pitanje upućujem takođe ministru zdravlja. Sigurna sam da je iz medija upućen za slučaj doktorke Danijele Simić, koja radi i Domu zdravlja u Despotovcu. Podsetiću vas da je ona nedavno izašla u javnost sa podacima da je izgubila pravo na specijalizaciju, da je kao prvoplasirana sa 60 poena više, nego što je imala drugoplasirana ipak bila skrajnuta sa te liste i da je mesto dodeljeno bratanici jednog visokog funkcionera PUPS-a tačnije potpredsednika PUPS-a umesto nje. Ona danas trpi torturu i omalovažavanje od strane direktora doma zdravlja, koji između ostalog nije ni kvalifikovan da obavlja ovu dužnost. Podsetiću vas samo na kratko i na direktora Doma zdravlja u opštini Palilula, koji takođe nema potrebne kvalifikacije, ili bar nikada nije dokazao i javnosti nikad nije pružio na uvid kada i gde je završio medicinski fakultet i specijalizaciju, a na isti način se ponaša prema zaposlenima u Domu zdravlja na Paliluli.

  Molim ministra zdravlja da uputi komisiju u Dom zdravlja Despotovac, kako bi se revidirao slučaj doktorke Danijele Simić i kako bi se na adekvatan način ponovo rangirali svi zaposleni koji imaju pravo na specijalizaciju? Ukoliko se ispostavi da je pomenuti direktor doma zdravlja Dejan Milošević napravio svesno propust zamolićemo, da ne kažem zahtevaćemo, od ministra zdravlja da ga smeni. Iz zemlje nam odlaze najbolji samo zato što njihova mesta zauzimaju najgori. Hvala.