Sedmo vanredno zasedanje , 19.06.2018.

5. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Sedmo vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/141-18

5. dan rada

19.06.2018

Beograd

Sednicu je otvorila: Maja Gojković

Sednica je trajala od 10:20 do 00:00

OBRAĆANJA

...
Srpski pokret Dveri

Marija Janjušević

Poslanička grupa Dveri
Zahvaljujem.

Prvo pitanje je za Ministarstvo zaštite životne sredine, odnosno za ministra. Na osnovu čega je od zakonske odgovornosti izuzet privredni subjekat „CA Grup“ iz Beograda, koji odlaže otpad iz Železare Smederevo, koji se deponuje na lokaciji Jelen Do u Radincu kod Smedereva, koji truje životnu sredinu ovih građana?

Da li svaki vlasnik zemljišta ima pravo da to zemljište zagađuje i tako ugrožava sve druge građane?

Ministru se inače već obratio predstavnik udruženja „Smederevski domaćin“ iz Radinaca, koji je ministra i obavestio da meštani već skoro godinu dana biju bitku sa lokalnom i republičkom birokratijom oko odlaganja pet miliona kubika šljake koja se nasilno, odnosno bez znanja i saglasnosti tadašnje mesne zajednice, a uz dozvolu gradonačelnika Smedereva Jasne Avramović i Ministarstva privrede odlaže na lokacije Jelen Do u selu Radinac.

Pomenuta šljaka je odložena između dva izvorišta pijaće vode. Udaljenost između ta dva izvora je 500 metara, a ovo leglo zaraze i zagađenja je na samo 1.000 metara od centra sela, a 200 metara od naseljenih kuća.

Moje drugo pitanje je za predsednika Republike. Da li je svestan da svojim izjavama o Ukrajini i navodnom teritorijalnom integritetu Ukrajine ugrožava odnose Srbije i Rusije? Jer, kao što je Krim Rusija, tako je i Kosovo i Metohija Srbija. To su teritorije koje su u vreme komunističko odvojene i sada se prosto vraća faktičko stanje na terenu.

Mi imamo jedino Rusiju pored Kine u Savetu bezbednosti UN da pomogne u zaštiti interesa Srbije na našoj južnoj pokrajini i opasno je sa tim se igrati. Sa tim u vezi, sada je jasno, takođe, da je i moj kolega Ivan Kostić, kao predsednik Odbora za dijasporu smenjen nakon posete tužioca Natalije Poklonske i poslanika Dume koja potiče sa Krima.

Drugo pitanje predsedniku Republike je da li ostaje pri svom stavu da Srbija neće biti parking za migrante? Ovo pitam s obzirom da u Politici već danima čitamo o najavi nove migrantske krize. Mi se, naravno, ne protivimo, čak pozdravljamo to da migrantima treba pomoći da odu do destinacija na koje su se i uputili, ali ne treba biti naivan i ne treba biti nepažljiv prema izjavama zvaničnika EU. Prosto, pitam predsednika na koji će način zaštiti interese građana Srbije?

Poslednje pitanje je za ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu – da li ste upoznati sa prekršajima, bolje reći kriminalom koji se u Prijepolju dešava u kontinuitetu, a u organizaciji Dragoljuba Zindovića, predsednika opštine Prijepolje i njegovih stranačkih saradnika, ali i stranaka koje ovde u gradskom parlamentu pružaju podršku vladajućoj većini?

Da li su nadležni organi postupili u skladu sa obavezama i nadležnostima po više desetina prijava podnetih protiv Dragoljuba Zindovića od kojih je, po našem saznanju, poslednja podneta 13. juna ove godine? Da li je tačno da je preko fantomske firme „Global partners plus“ iz Novog Pazara iz opštinskog budžeta izvučeno najmanje 7,2 miliona dinara novca koji pripada građanima Prijepolja?

Postoje jasne indicije da su javna preduzeća i ustanove u Prijepolju, poput Doma kulture, Centra za socijalni rad i drugih, u organizovanom kriminalu i korupciji, jer su se npr. zimus delili novogodišnji paketići realne vrednosti oko 900 dinara, a koji su plaćeni 3.500 dinara. Takođe su prozori za upravnu zgradu koštali 100.000 dinara po komadu, a kupljeni su bez sprovedene javne nabavke. Javna nabavka izostala je i u turističkoj organizaciji sa čijeg je računa više miliona dinara uplaćeno za promo materijal, nezaobilazna novogodišnja rasveta i jelka. To je sada već simbol vladavine SNS, pa tražimo da se ovi navodi za koje u većini slučajeva i pokrenuta istraga provere.

Da li je tačno da je Dom kulture u Prijepolju naručio izradu procene rizika i angažovao kao obezbeđenje fantomsku firmu koja nema ni potrebne dozvole za rad?

Istaknuti sportski radnici u Prijepolju štrajkuju glađu, jer im opština…