Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 02.10.2018.

1. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/217-18

1. dan rada

02.10.2018

Beograd

Sednicu je otvorila: Maja Gojković

Sednica je trajala od 10:10 do 15:35

OBRAĆANJA

...
Srpski pokret Dveri

Boško Obradović

Poslanička grupa Dveri
Poštovani narodni poslanici i poštovani građani Srbije koji pratite ovaj početak redovnog jesenjeg zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije, pomaže Bog svima. Izuzetno mi je bilo drago slušati u domu Narodne skupštine Republike Srbije srpsku himnu „Bože pravde“ i lepo je čuti da mi ovaj naš poslanički rad počinjemo molitvom, jer ne zaboravite, himna „Bože pravde“ je molitva.

Ono što želim pre svega da pitam predsednika Srbije Aleksandra Vučića jeste, ko ga je ovlastio da pregovara o KiM? Ne sećam se da je za ove dve i po godine aktuelnog saziva Narodne skupštine Republike Srbije ikada tema KiM došla na dnevni red, a ja ću upoznati građane Srbije šta su recimo naše današnje teme dnevnog reda – očuvanje afričko-evroazijskih migracionih ptica vodenih staništa, zaštita i održivi razvoj Karpata i očuvanje populacije slepih miševa u Evropi. Dakle, to su prioriteti Vlade Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srbije, a tema KiM o kojoj govori čitav svet dve i po godine ne može da dođe na dnevni red aketuelne Skupštine.

Generalni sekretar predsedništva, Nikola Selaković je nedavno ustvrdio da je Aleksandar Vučić glavni pregovarač. Opet pitam, ko ga je i kada ovlastio? Kada je u ovom parlamentu usvojena platforma na osnovu koje on može o nečemu da pregovara i uopšte da bude ovlašćen za to? Takođe, sam Aleksandar Vučić je juče izjavio da ne pregovara Toni Bler u njegovo ime o razgraničenju, korekcijama granica, podeli Kosova, priznanju nezavisnog Kosova nego on lično pregovara. Opet ponavljam, ko ga je i kada za to ovlastio?

Drugo pitanje na istu adresu predsednika Srbije, predsednika Vlade Republike Srbije glasi, tražim javnim demanti da opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa kao deo državne teritorije Republike Srbije nikada nisu bile niti će ikada biti predmet bilo kakvih pregovora o razgraničenju, korekciji granica, podeli KiM ili bilo kakve razmene našeg za naše.

Nikada ni jedan predstavnik aktuelne vlasti nije demantovao javno da su Preševo, Bujanovac i Medveđa teritorija Republike Srbije u ovom trenutku na stolu tajnih pregovora Aleksandra Vučića i Hašima Tačija? Dodatno pitanje, kakva je uloga sina DŽordža Soroša, Aleksandra Soroša koji se u više navrata sastao sa Aleksandrom Vučićem, a pre nekoliko dana i sa Hašimom Tačijem, javno na svom tviter nalogu okačio zajedničku sliku sa Hašimom Tačijem i rekao da je sa njim razgovarao o priznanju Kosova. Čijem priznanju Kosova? Da li možda njegovog prijatelja Aleksandra Vučića sa kojim se redovno sastaje ovde u Beogradu i širom sveta? Zar to nije onaj isti srpski dušmanin DŽordž Soroš koga SNS i režimski tabloidi neprestano napadaju da pravi nekakve pučeve, revolucije u Srbiji, a onda se predsednik SNS i predsednik Srbije sastaje sa njegovim sinom i očito mu je on posrednik u razgovorima sa Tačijem.

Tražim, istovremeno, da se razmotri i da mi se odgovori na pitanje - koji je smisao koordinacionog centra za Preševo, Bujanovac i Medveđu, koji ništa ne radi i kako se uopšte opština Medveđa koja nikakve veze sa Preševom i Bujanovcem nema tretira u tom zajedničkom koordinacionom centru i kakva je to Preševska dolina koja nikada nije postojala niti sada postoji, već postoje opštine Preševo, Bujanovac, Medveđa? I u tom smislu, Srpski pokret Dveri traži ukidanje ovog koordinacionog centra koji inače ništa ne radi.

Veoma važno pitanje za predsednika Vlade Republike Srbije je - ko je ministar kulture u Vladi Republike Srbije? Da li je to Vladan Vukosavljević ili je to Željko Mitrović? Kada je Vladan Vukosavljević sa pravom kritikovao rijaliti programe koje treba zabraniti, ukinuti, oporezovati i na svaki drugi način sprečiti da truju i raspamećuju ovaj unesrećeni narod, stao protiv rijaliti šoua i predsednik Vlade i ministar Vojske i Policije, što je posebno zanimljivo, stali su na stranu naravno Željka Mitrovića, kao pravog ministra kulture, odnosno nekulture u Srbiji.

I konačno pitanje za Agenciju za borbu protiv korupcije - da li je SNS u drugom krugu predsedničkih izbora 2012. godine oprala 246 miliona dinara koji su uplaćeni na račun fantomske marketinške agencije koja nije ni upisana u APR i ne postoji, a koja je, odnosno da li je, pitam, vlasništvo kuma Aleksandra Vučića, Gorana Veselinovića, i da li je na taj način u privatne džepove o državnih para prebačeno dva miliona evra? Hvala.