Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.10.2018.

5. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/239-18

5. dan rada

23.10.2018

Beograd

Sednicu je otvorio: Veroljub Arsić

Sednica je trajala od 10:05 do 17:55

 • TRAŽENJE OBAVEŠTENJA I OBJAŠNJENJA

 • mere ministarstva prosvete prema dekanki Filološkog fakulteta zbog izjave Stotenberga, da li Srbija treba da postane član NATO pakta da bi ušla u EU
 • Problem vikendica na Savskom nasipu, problemi oko izgradnje malih hidroelektrana
 • Politika Aleksandra Vučića u vezi sa KiM, bezbednost u Beogradu i u Srbiji, zašto sredstva za podsticaj tekstilne industrije dobijaju strani investitori a ne domaći preduzetnici
 • Hoće li strane kompanije hteti da snimaju filmove u zemlji gde su filmovi zabranjivani, jesu li cenzori uzeli u obzir okolnosti pre nego što su zabranili film "Mezimica"
 • Akcize na naftene derivate, medijana mesečne zarade u Srbiji po mesecima u 2018. godini
 • Datum kad će biti raspisani izbori u opštini Lučani, da li će SNS veštački izazvati izbore i u opštinama Kula, Kladovo i Doljevac, šta je sa prošlim predizbornim obećanjima koja nisu ispunjena
 • Zašto Bošnjaci ubijeni 1992. nisu dobili status civilnih žrtava rata
 • Informer i objavljivanje osetljivih informacija o Violeti Cvetković, izjava predsednika Aleksandra Vučića o ženama prilikom otvaranja fabrike tekstila kod Kraljeva
 • Obezbeđivanje bolje i veće efikasnosti u sprovođenju zakona, može li se sledećim nacrtom budžeta predvideti povećanje broja inspektora u naročito osetljivim oblastima
 • Procesuiranje počinilaca teških zločina u Sjeverinu i Štrpcu, da li je tačno da za zločine nad srpskim vojnicima u povlačenju niko nije odgovarao, da li je tačno da je "Lutrija Srbije" za vreme vladavine stranke bivšeg režima bila u minusu
 • Pretnje upućene predsedniku i premijerki da će visiti na Terazijama, Željko Veselinović i pretnje silovanjem premijerke, kome je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović podelio 72 stana, kada će biti procesuiran Nebojša Zelenović zbog kupovine glasova na lo
 • OBRAĆANJA

  ...
  Srpski pokret Dveri

  Boško Obradović

  Poslanička grupa Dveri
  Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, pomaže Bog svima.

  Ja bih želeo da postavim, veoma konkretna pitanja, nadležnom ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Branku Ružiću, a tiče se nastupajućih lokalnih izbora u Srbiji, oko kojih postoji jedna velika i značajna kontraverza.

  Naime, prema kalendaru lokalnih izbora koji treba da budu održani do opštih lokalnih izbora, na proleće 2020. godine, postoje samo dve opštine u kojima treba da budu održani izbori. Jedna je opština Lučani, gde izbori treba da budu održani do kraja ove godine, jer u decembru mesecu ističe mandat od četiri godine SO Lučani i druga je opština Medveđa, koja u septembru iduće 2019. godine treba da ima lokalne izbore.

  Dakle, u ovo trenutku ne postoji u kalendaru lokalnih izbora ni jedan drugi grad, ili opština gde bi trebalo da se održe lokalni izbori pre objedinjenih lokalnih izbora na proleće 2020. godine.

  Moje pitanje za ministra je vrlo konkretno.

  Pod jedan – kada će biti raspisani lokalni izbori u opštini Lučani, zašto ne možemo da znamo termin tih izbora i šta se i kako oko svega toga manipuliše?

  Pod dva – da li je tačna informacija do koje sam došao da Srpska napredna stranka razmišlja da veštački izazove lokalne izbore u još najmanje tri opštine, koji će biti raspisani u istom terminu kada i izbori za opštinu Lučani? Misli se, pre svega, na opštine Kula, Kladovo i Doljevac. Evo, kolega Vladimir Orlić mi sugeriše da planiraju još najmanje dve opštine, u kojima bi paralelno sa opštinom Lučani raspisali izbore do kraja ove godine ili početkom sledeće godine.

  Otkuda ovi izbori? Da li će oni biti protivzakonito i veštački izabrani? Da li su to opštine u kojima ne postoje lokalni mediji i nema nikakvih uslova za regularne izbore? Da li time Srpska napredna stranka želi da sakrije ono što ih čeka u opštini Lučani, a to je jedan ozbiljan, da tako kažem, izazov izborni, jer Savez za Srbiju se prvi put pojavljuje na jednim izborima, upravo u opštini Lučani i tamo imamo jednu situaciju da vidimo da li uopšte u Srbiji više ima poštenih i fer lokalnih izbora ili ne. I zašto se izazivaju, ako je to plan, veštački, protivzakoniti, lokalni izbori na drugim mestima? Da li da bi se skrenula pažnja sa svega onoga lošeg što je vlast SNS i SPS uradila za prethodne četiri godine u opštini Lučani?

  A evo da vidimo, i to je moje pitanje takođe za ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, zašto nisu ispunjena sledeća predizborna obećanja: zašto nije vraćen osnovni sud u Guču, a bilo je predizborno obećanje SNS; zašto nije otvoreno hiljadu novih radnih mesta, kako je to obećavala SPS i SNS; zašto nisu asfaltirani putevi opštinskog reda u Dragačevu; zašto nije završena sportska hala u Lučanima, a i to je bilo predizborno obećanje; zašto nema praktično nikakvog ulaganja u selo i poljoprivredi i zašto nije rekonstruisan i obnovljen bazen u Lučanima, što je takođe bilo lokalno predizborno obećanje?

  Šta se onda radilo za ove četiri godine? Sve vreme su postojale samo svađe između političara SNS iz Gornjeg i Donjeg Dragačeva, konkretno, između Slobodana Jolovića, najvećeg političkog preletača Dragačeva i Radoša Milovanovića, direktora Namenske industrije „Milan Blagojević“ iz Lučana i praktično je blokiran rad i život u Dragačevu, zbog sukoba ova dva vodeća političara SNS.

  Posledice su surove. Opština je pala na ispod 20 hiljada stanovnika. Za četiri godine dve hiljade ljudi se odselilo iz opštine Lučani i ako se ovako nastavi, za nekoliko godina Dragačevo će imati nula stanovnika.

  Primer vaše vlasti je upravo renoviranje puta između Lučana i Guče, koji sada možete doći između Lučana i Guče tek za sat vremena, jer ne može mesecima da se renovira taj put, kao i onaj čačanski vijadukt koji kasni više meseci.

  Da ne govorim da ništa nije urađeno ni za mlade, ni za selo i poljoprivredu, niti ima novih radnih mesta, niti funkcioniše kancelarija za poljoprivredu i privredu, a da ne govorim o tragediji malinara i drugih poljoprivrednika, posebno onih koji proizvode jagodasto …(Isključen mikrofon.)