Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.10.2018.

5. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/239-18

5. dan rada

23.10.2018

Beograd

Sednicu je otvorio: Veroljub Arsić

Sednica je trajala od 10:05 do 17:55

 • TRAŽENJE OBAVEŠTENJA I OBJAŠNJENJA

 • mere ministarstva prosvete prema dekanki Filološkog fakulteta zbog izjave Stotenberga, da li Srbija treba da postane član NATO pakta da bi ušla u EU
 • Problem vikendica na Savskom nasipu, problemi oko izgradnje malih hidroelektrana
 • Politika Aleksandra Vučića u vezi sa KiM, bezbednost u Beogradu i u Srbiji, zašto sredstva za podsticaj tekstilne industrije dobijaju strani investitori a ne domaći preduzetnici
 • Hoće li strane kompanije hteti da snimaju filmove u zemlji gde su filmovi zabranjivani, jesu li cenzori uzeli u obzir okolnosti pre nego što su zabranili film "Mezimica"
 • Akcize na naftene derivate, medijana mesečne zarade u Srbiji po mesecima u 2018. godini
 • Datum kad će biti raspisani izbori u opštini Lučani, da li će SNS veštački izazvati izbore i u opštinama Kula, Kladovo i Doljevac, šta je sa prošlim predizbornim obećanjima koja nisu ispunjena
 • Zašto Bošnjaci ubijeni 1992. nisu dobili status civilnih žrtava rata
 • Informer i objavljivanje osetljivih informacija o Violeti Cvetković, izjava predsednika Aleksandra Vučića o ženama prilikom otvaranja fabrike tekstila kod Kraljeva
 • Obezbeđivanje bolje i veće efikasnosti u sprovođenju zakona, može li se sledećim nacrtom budžeta predvideti povećanje broja inspektora u naročito osetljivim oblastima
 • Procesuiranje počinilaca teških zločina u Sjeverinu i Štrpcu, da li je tačno da za zločine nad srpskim vojnicima u povlačenju niko nije odgovarao, da li je tačno da je "Lutrija Srbije" za vreme vladavine stranke bivšeg režima bila u minusu
 • Pretnje upućene predsedniku i premijerki da će visiti na Terazijama, Željko Veselinović i pretnje silovanjem premijerke, kome je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović podelio 72 stana, kada će biti procesuiran Nebojša Zelenović zbog kupovine glasova na lo
 • OBRAĆANJA

  ...
  Srpska napredna stranka

  Veroljub Arsić

  Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
  Obaveštavam vas da su sprečeni da sednici prisustvuju sledeći narodni poslanici: Duško Tarbuk, dr Žarko Obradović, Đorđe Milićević i Gordana Čomić.
  Nastavljamo pretres u pojedinostima o 1. tački dnevnog reda – PREDLOGU ZAKONA O GRAĐEVINSKIM PROIZVODIMA.
  Saglasno članu 90. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, obaveštavam vas da su, povodom pretresa u pojedinostima po 1. tački dnevnog reda Predloga zakona o građevinskim proizvodima, pozvani da sednici prisustvuju prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaj i infrastrukture, Aleksandra Damjanović, Miodrag Poledica, Imre Kern i Zoran Lakićević, državni sekretari u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Jovanka Atanacković, Đorđe Milić i Zoran Ilić, pomoćnici ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i Božana Lukić, samostalni savetnik u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
  Na član 1. amandman je podneo narodni poslanik Nikola Jolović.
  Da li neko želi reč?
  Kolega Joloviću, izvolite.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Nikola Jolović

  Poslanička grupa Srpska napredna stranka
  Zahvaljujem, predsedavajući.

  Uvažena ministarko sa saradnicima, u članu 1. Predloga zakona o građevinskim proizvodima dodaje se stav 2. koji glasi – Ovim zakonom podstiče se sveukupni razvoj Republike Srbije sa posebnim osvrtom na ravnomerni razvoj.

  Predloženi amandman ima za cilj da da naglasak na ravnomerni razvoj, jer put Srbije ka pridruživanju EU podrazumeva, pored mnogih drugih reformskih procedura, i pripremu za prilike i zahteve konkurentnog zajedničkog tržišta i ovo zahteva veliku posvećenost kvalitetu proizvoda i usluga.

  Uspostavljanje nacionalnog sistema infrastrukture, kvaliteta ima višestruki cilj. Pre svega, predstavlja preduslov slobodnog protoka robe i otklanjanja tehničkih barijera u trgovini, a glavni je pokazatelj plasiranja bezbednog proizvoda na tržište i predstavlja strukturu koja ima direktan uticaj na inovacije i konkurentnost i preduslov je za pristup međunarodnim tržištima i pokazatelj je mere u kojoj su potrošači zaštićeni, a podrška je u ekonomskom razvoju uopšte. Zahvaljujem.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Veroljub Arsić

  Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
  Zahvaljujem, kolega.
  Poštovani narodni poslanici, saglasno članu 27. i članu 87. st. 2. i 3. Poslovnika Narodne skupštine, obaveštavam vas da će Narodna skupština danas raditi i posle 18,00 časova zbog potrebe da Narodna skupština što pre donese akte iz dnevnog reda ove sednice.
  Na član 1. amandman je podnela narodni poslanik Jelena Žarić Kovačević.
  Da li neko želi reč?
  Izvolite, koleginice.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Jelena Žarić Kovačević

  Poslanička grupa Srpska napredna stranka
  Zahvaljujem, predsedavajući.

  Uvažena potpredsednice Vlade, dame i gospodo narodni poslanici, u Nišu je ove godine održan poslovni forum Srbija-Bugarska na kome je bila prisutna potpredsednica Vlade i koja je iskoristila priliku da pozove bugarske kompanije da učestvuju u infrastrukturnim projektima u Srbiji i da zajedno sa kompanijama iz Srbije rade na modernizaciji pruge Niš-Dimitrovgrad i autoputu Niš-Priština.

  Vlade Srbije i Bugarske će se truditi da unaprede saradnju i da spoljnotrgovinsku razmenu dovedu čak na tri i po milijarde evra. O uspešnosti saradnje mi možemo da budemo primer zemljama u regionu. Naravno, autoput Niš-Merdare-Priština je dobra prilika za saradnju.

  Za Srbiju i Bugarsku važni su infrastrukturni projekti, završetak istočnog kraka Koridora 10, gasovod Niš-Dimitrovgrad, kao i modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad.

  Na tom poslovnom forumu bilo je oko 90 preduzeća iz Srbije i oko 40 kompanija iz Bugarske. Ovo je konkretan primer međunarodne saradnje naše zemlje sa zemljama u okruženju. Tako nastaju međunarodni sporazumi koji Srbiju čine modernijom, uređenijom i naprednijom u smislu ispunjavanja visokih standarda.

  Iz oblasti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture do sada je realizovano oko 30 međunarodnih sporazuma koji za rezultat imaju ozbiljan razvoj infrastrukture kod nas.

  Ovaj predlog zakona upravo će u oblasti građevinski proizvoda uticati na to da naša zemlja može da ispuni svetske standarde i po pitanju kvaliteta, ali to će uticati i na konkurentnost, odnosno podići će konkurentnost domaćih proizvoda na stranim tržištima. Na taj način će i privreda u oblasti građevinarstva dostići visok stepen razvoja. Prema tome donošenje ovog zakona je nužno, jer će se rešiti mnoga pitanja iz ove oblasti. Hvala.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Veroljub Arsić

  Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
  Zahvaljujem.
  Na član 1. amandman je podneo narodni poslanik Aleksandar Martinović.
  Da li neko želi reč?
  Kolega Martinoviću, izvolite.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Aleksandar Martinović

  Poslanička grupa Srpska napredna stranka
  Dame i gospodo narodni poslanici, uvažena gospođo Mihajlović, vaše Ministarstvo je dalo značajan doprinos ekonomskom razvoju Republike Srbije po više osnova. Pre svega, broj izdatih građevinskih dozvola od uvođenja elektronskog sistema se uvećao za skoro 142%. Republika Srbija je 2014. godine bile 182. država na svetu po broju izdatih građevinskih dozvola, a u 2018. godini smo postali država koja je po „Duing biznis listi“ Svetske banke 10. država na svetu po broju izdatih građevinskih dozvola. Mislim da to samo po sebi govori koliko vam je pošlo za rukom, naravno, zajedno sa vašim kolegama iz Vlade i u saradnji sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem da oživite građevinsku industriju u Srbiji, da uposlite našu građevinsku operativu i da na taj način doprinesete jednom sveukupnom ekonomskom razvoju Republike Srbije.

  Vaše Ministarstvo je, naravno, imalo važnu ulogu i u privlačenju investicija, a želim posebno da naglasim da su u poslednje četiri godine zabeležene investicije u pojedinim opštinama u kojima niko od državnih funkcionera nije bio još od Titovog vremena, poput Krupnja, poput Vladičinog Hana, Lebana, Žitorađe. To su sada sve opštine u kojima su otvorene nove fabrike, novi pogoni, nove kompanije u kojima ljudi rade i u kojima mogu da od svojih plata izdržavaju sebe i članove svojih porodica.

  Ono što je, takođe, važno da se naglasi, a ne bi bilo moguće bez reformi koje je sprovelo vaše Ministarstvo, jeste i činjenica je Srbija u poslednje četiri godine uspela da privuče najviše direktnih stranih investicija od svih država u regionu i po tome smo apsolutno lider u regionu zapadnog Balkana. U poslednje četiri godine u Srbiji je otvoreno blizu stotinu novih fabrika. Treći smo u Evropi po rastru BDP, a treću godinu za redom beležimo suficit u budžetu. To su izvanredni rezultati. To govori da je Srbija na dobrom putu i da Vlada Republike Srbije, da vaše Ministarstvo, da predsednik Republike Srbije vode mudru i odgovornu politiku koja vodi računa apsolutno o svakom delu teritorije Republike Srbije.

  Kasnije ću u svojim izlaganjima da istaknem koliko je investicija otišlo na KiM kao sastavni deo Republike Srbije. Mislim da ćemo na taj način, na najefektniji mogući način da demantujemo one koji pokušavaju vama lično i Vladi Republike Srbije da spočitavaju da ste uradili nešto što je na štetu države Srbije kada je u pitanju KiM.

  Ono što želim na kraju ovog današnjeg izlaganja da kažem jeste da ćete imati podršku za sve zakone koje ste predložili. Mislim da su ti zakoni još jedan korak napred u reformi oblasti urbanizma, građevinarstva i prostornog planiranja.

  Što se tiče ovih malicioznih komentara na račun Aleksandra Vučića, mi smo o tome juče pričali. Aleksandar Vučić se sa najvećim poštovanjem odnosi prema ženama. Rekao je i zamolio je turskog investitora u Kraljevu i zahvalio mu se što će u Kraljevu biti zaposleno 2.500 hiljade građana Kraljeva i okoline. Dakle, 2.500 građana.

  To uopšte nije mala brojka ako imamo u vidu činjenicu da je Kraljevo ekonomski potpuno devastiran grad u periodu od 2008. do 2012. godine, a i pre toga je bio. Zahvalio se turskom investitoru što će da zaposli ne samo mlade žene od 20, 25 godine, nego i one žene koje, prema svim statistikama je to pokazano, teže nalaze posao.

  Dakle, Aleksandar Vučić nije se, kako je rekla jedna koleginica, polumangupski i šeretski obratio predsedniku upravnog odbora turske kompanije, nego je istakao ono što cela Srbija zna, samo oni to neće da priznaju, a to je da je veoma teško danas u Srbiji za ženu naći posao ako ima između 40 i 50 godina. Zašto? Pa, zato što svi traže relativno mladu radnu snagu. Teško je zaposliti i muškarce od 50, 55 godina. Isto tako, teško je zaposliti i ženu. Ovaj turski investitor je preuzeo obavezu da zaposli, i sam je izjavio da će da zaposli i žene koje su u starosti između 40 i 50 godina. I Aleksandar Vučić mu se samo na tome zahvalio.

  Posle toga, u nedostatku drugih argumenata, šta je usledilo? Ja sam to čitao juče po društvenim mrežama. Salva najgorih mogućih uvreda na račun Aleksandra Vučića, SNS i svih nas koji ga podržavamo. Te je bitanga, te je čovek koji mrzi žene, te je sišao sa navijačke šipke, te je pušten iz kaveza. Pitaj Boga šta sve nisu napisali za čoveka koji je omogućio da u Kraljevo dođe jedna investicija u vrednosti od 35 miliona evra i da se u Kraljevu zaposli 2.500 ljudi. I to samo pokazuje šta oni umeju da rade. Umeju da mrze, umeju da vređaju i ono što su pokazali, to je da u vreme svoje vlasti umeju da se bogate, a da građane Srbije ostavljaju bez radnih mesta.

  Vi ste, gospođo Mihajlović, zajedno sa Vladom Republike Srbije i Aleksandrom Vučićem pokazali da Srbija može da se vodi na jedan potpuno drugačiji način, da može da se vodi računa o svim delovima Republike Srbije, uključujući i KiM, a da posebno treba ulagati u one opštine koje su krajnje nerazvijene, kao što su one koje sam maločas nabrojao, u kojima niko od državnih rukovodilaca decenijama nije bio.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Veroljub Arsić

  Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
  Reč ima ministar dr Zorana Mihajlović. Izvolite.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Zorana Mihajlović

  | Ministarka rudarstva i energetike
  Moram da priznam da kada smo juče slušali šta se sve pisalo protiv Vlade, pre svega protiv predsednika zbog toga što se otvara, odnosno postavlja kamen temeljac za novu kompaniju, gde će biti zaposlene, odnosno otvara nova kompanija gde će biti zaposlene pre svega žene i to u onom dobu, životnom dobu kada nije baš jednostavno doći do posla i to žene odlično znaju, moram da priznam da prvo nisam verovala, a drugo mislim da je to stvarno šizofreno od onih koji to rade.
  Dakle, zaista jeste za svaku osudu takvo ponašanje, ali ja mislim da to govori pre svega o onima kojima se tako ponašaju i tako pišu, jer nisu samo u pitanju, to nisu nikakve kritike, dakle, to su, pre svega vrlo ružne reči izgovorene protiv onih koji donose posao. I mislim da to zaista svi treba da osudimo i čak mislim da stranke koje stoje iza toga treba da osude takvo ponašanje i takav govor mržnje, pogotovo kada govorimo o ženama koje jesu mnogo manje zaposlene nego muškarci i za koje jednostavno nije jednostavno naći i stvoriti uslove da se pojave u društvenom, političkom i ekonomskom životu Srbije. Tako da sam prosto morala, takođe, i ja da reagujem.
  A, ono što ste vi rekli, mislim da je, takođe, važno, govoreći o ovom zakonu, pomenuli ste, između ostalog, izdavanje građevinskih dozvola. Često se čuje od opozicionih poslanika u parlamentu kako se ništa nije uradilo u oblasti izdavanja građevinskih dozvola, ali ja mislim da, tražila sam, ovaj grafikon sve govori, volela bih da se vidi.
  Dakle, ovde vidite, prvo, 2008. godinu, gde smo bili 149, pa, na primer, 184, pa 186. A, pogledajte, ovde smo 10. u svetu. To nije samo odraz promene u građevinarstvu, to je odraz promena u kompletnoj privredi. Dakle, i novih fabrika, fiskalne konsolidacije, sve zajedno nam je dalo mogućnost da možemo da budemo vodeći na svim svetskim listama. Prema tome, koliko god pričali protiv i Vlade i predsednika, mislim da su važni podaci, ono što građani vide.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Veroljub Arsić

  Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
  Zahvaljujem.
  Na član 1. amandman je podneo narodni poslanik Goran Pekarski.
  Da li neko želi reč? (Ne)
  Na član 1. amandman je podnela narodni poslanik Maja Mačužić Puzić.
  Da li neko želi reč?
  Izvolite, koleginice.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Maja Mačužić Puzić

  Poslanička grupa Srpska napredna stranka
  Zahvaljujem gospodine predsedavajući.

  Poštovana gospođo ministarka, kolege narodni poslanici, poštovani građani, podnela sam ovaj amandman kako bi ovu zakonsku odredbu preciznije definisala, a sve u želji da ukažem na uticaj ovog zakona na unapređenje međunarodne saradnje.

  Zakonom o građevinskim proizvodima uspostavlja se nacionalni sistem kvaliteta građevinskih proizvoda koji će predstavljati osnov slobodnog protoka robe na međunarodnom tržištu, kao i otklanjanje brojnih tehničkih barijera u međunarodnoj trgovini. Očekujem da će nam ovaj zakon pomoći da uspostavimo najviše standarde u oblasti građevinarstva po ugledu na najrazvijenije zemlje sveta.

  Donošenjem ovog zakona samo će biti još jedna od brojnih aktivnosti Vlade kojim se Srbija krupnim koracima približava najuspešnijim zemljama sveta.

  Volela bih da mogu da kažem da je 2010, 2011, 2012. godine u Srbiji građevinska operativa bila moćna, izvozno orijentisana, ali nažalost to ne mogu. Kraljevački građevinski giganti, poput „Kablara“ i „Keramike“ decenijama su pre toga gradili radili širom sveta, počevši od Evrope, preko Libije, Iraka, Irana, i širom Azije i Afrike, ali u ovom trenutku oni su poput brojnih drugih građevinskih preduzeća propali, kao i čitava ekonomija naše Srbije.

  Srbija je te 2010, 2011, 2012. godine bila na korak do ambisa. Danas je Srbija zemlja gradilišta i nikada u skorijoj istoriji Srbije se nije gradilo više puteva, fabrika, zdravstvenih objekata, škola, dečijih igrališta.

  Građevinska operativa polako staje na noge i nadam se da će uskoro zahvaljujući ovom zakonu lakše i brže izaći na međunarodno tržište kada je ono mnogo otvorenije za sve firme koje dolaze iz Srbije.

  Danas je Srbija zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je preuzeo odgovornost i doneo teške odluke, ugledna, poštovana i dobrodošla svuda u svetu i mi iz SNS smo posebno ponosni na to. NJegovim ličnim odnosima i diplomatskim naporima Srbija dobija na značaju i menja se politika prema našoj državi. NJegovim ličnim angažovanjem u Kraljevu su otvorene dve nove fabrike, „Leoni“ i „Tajger“. Te fabrike će u narednom periodu zaposliti preko pet hiljada ljudi, preko pet hiljada građana i građanki i hvala mu za to, hvala mu i to što će na taj način dobiti priliku da rade i oni građani preko 40 i 50 godina, kad kažem građani posebno mislim na građanke jer su one u ovom trenutku tzv. teško zapošljiva kategorija stanovništva.

  Bez obzira na to što opozicija pokušava to poslednjih dana da svojim spinovanjem omalovaži, ja sam sigurna da kod građana i kod građanki to neće umanjiti ni najmanje značaj otvaranja tako velike dve investicije za potpuno devastiran grad kakav je bio Kraljevo 2012. godine.

  Hvala mu i u ime svih građana Kraljevčana, posebno što im je omogućio bolji život. Odgovorna ekonomska politika, politika mira, stabilnosti i saradnje sa svim zemljama sveta, a posebno sa zemljama EU, Kine, Ruske Federacije, Amerike, koju poslednjih godina vodi SNS na čelu sa Aleksandrom Vučićem, Srbiju je učinila uglednom zemljom u svetu.

  Sigurna sam da će zakon koji je na dnevnom redu još više olakšati srpskoj građevinskoj industriji međunarodnu trgovinu, čime će se još više unaprediti međunarodna saradnja. Upravo iz tog razloga sam i podnela ovaj amandman. Ovo zaista jeste izuzetno važan zakon koji će svakako uticati na privredu i na međunarodni položaj Srbije uprkos osporavanju pojedinih predstavnika opozicije, posebno mislim na evroskeptike.

  Vrlo je važno što će se ovim zakonom urediti jedan sistem koji će biti uporediv međunarodnom sistemu kontrole građevinskog materijala. Zato, poštovana gospođo ministarka, Vlada Srbije ima punu podršku poslaničke grupe SNS da u nastojanjima da upodobite zakonsku regulativu sa međunarodnim standardima, kako bi se omogućio nesmetan rast i razvoj života u Srbiji i bolji život naših građana.

  Još jedno moram da podvučem, tzv. opozicija ovog parlamenta ne može i nikada neće uspeti svojim spinovanjem da utiču na svest građana da oni zaborave šta su oni radili pre te 2012. godine, a šta je Srbija danas 2018. godine, zahvaljujući SNS na čelu sa Aleksandrom Vučićem. Ja pozivam svoje kolege da glasaju za moj amandman, a svakako ćemo dati podršku i ostalim vašim zakonima. Hvala vam.