Četrnaesto vanredno zasedanje , 23.09.2021.

3. dan rada

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Milija Miletić

Poslanička grupa Stranka pravde i pomirenja SPP – Ujedinjena seljačka stranka USS
Zahvaljujem.

Postaviću nekoliko pitanja, pošto evidentno zadnjih nekoliko meseci veliki broj naših poljoprivrednih gazdinstava, naših ljudi koji žive u rubnim područjima, koji žive u višim predelima, kao što je Pešter, kao što je Suva planina, kao Stara planina, veliki problem tih naših domaćinstava jeste problem sa vodom. Klimatske promene su evidentne.

Moje pitanje je da li postoji mogućnost da se u okviru Vlade obezbede sredstva kojim će se obezbediti cisterne sa pijaćom vodom? Normalno, tu bi bilo dobro da se uključi i vojska, da se obezbedi veći broj cisterni, ali po mojim nekim informacijama, postoji nedostatak tih cisterni za pijaću vodu. Bilo bi dobro da nadležno ministarstvo, da li za selo, da li za poljoprivredu, da li Ministarstvo za nerazvijena područja da u okviru tih njihovih budžeta obezbede sredstva, ako ne može za ovu, onda za narednu budžetsku godinu, da se tim lokalnim samoupravama, u tim područjima obezbede cisterne za, ne daj Bože kada treba da se obezbedi pijaća voda?

Pijaća voda jeste potrebna za same ljude, ali normalno bilo bi dobro da se obezbedi i voda za domaće životinje zato što na tim područjima veoma uspešno se odgajaju i ovce, krave, koze i sve ono što je potrebno za razvoj naše poljoprivrede.

Kao što smo rekli ranije da je bez razvoja stočarstva nema ni razvoj poljoprivrede, a znamo gde je stočarstvo najlakše da se obavlja, to su ta viša područja o kojima sam malopre govorio, to su područja gde su Bogom data i za ovčarstvo, za govedarstvo, za kozarstvo i za te ostale vidove stočarstva, normalno i za pčelarstvo, ali zbog ovakve situacije.

Na Suvoj plani se dešavalo da je bilo nedostatka sa vodom, gde je naš ministar poljoprivrede izašao na lice mesta, obezbeđene su određene količine, ali bilo bi dobro da zbog ovakve evidentne promene klimatske promene da se reši to na jedan drugačiji način, da se obezbede veće mogućnosti, da se kopaju bunari, a to možemo da radimo lakše preko ministarstva koja imamo, konkretno vezano Ministarstvo za selo, Ministarstvo za poljoprivredu i Ministarstvo za nedovoljna razvijena područja. To je bitno.

Ja bih potencirao na tome da se u budžetu za 2022. godinu obezbede sredstva. Već imamo program Vlade koji je najavio i predsednik Srbije 2020 - 2025. godina, gde će se rešavati problemi i vodosnabdevanja i otpadnih voda i kanalizacije. To je velika stvar.

Jedno od mojih pitanja jeste i pitanje Vladi. Unazad desetak dana čuje se u medijima, a to je najavio i ministar bez portfelja Novica Tončev da će Ministarstvo za nerazvijena područja koje on vodi biti dislocirano, odnosno biće izmešeno i biće na teritoriji grada Niša.

Inače, ja bih to pohvalio. To je veoma dobar potez naše Vlade da to Ministarstvo bude u okviru teritorije grada Niša zato što tamo ima najveći broj nerazvijenih opština. Na teritoriji grada Niša i na teritoriji jugoistočne Srbije ima stvarno veliki broj nerazvijenih područja, odnosno opština koje su četvrta i peta grupa nerazvijenosti, pa zbog toga bi bilo to dobra stvar i dobar znak da će se u narednom periodu raditi na decentralizaciji.

Konkretno, jugoistok Srbije, gde je Niš centar je veoma bitno mesto jer je veliko čvorište, gde imamo puno puteva, prolazi veliki broj ljudi. Sad tamo rade i puteve prema Prištini gde se proširuje aerodrom, gde se povećavaju odlasci avionom od Niša prema svim zemljama sveta. Tako da je Niš stvarno centar jugoistočne Srbije.

Zbog ovoga, ja bih pohvalio Vladu Republike Srbije koja je prihvatila, i ministar Novica Tončev je najavio da će sedište Ministarstva biti u Nišu.

Hvala još jednom.