Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.11.2022.

2. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/163-22

2. dan rada

08.11.2022

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:10 do 20:05

OBRAĆANJA

...
Srpska stranka Zavetnici

Zoran Zečević

Srpska stranka Zavetnici
Poštovani predsedavajući, koleginice i kolege narodni poslanici, draga moja srpska braćo rasejana po Balkanu, Evropi i po svetu, ja sam postavio jedno pitanje predsednici Vlade, Ani Brnabić, a ono glasi – zbog čega Republika Srbija nije podržala Nacrt rezolucije o borbi protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih tipova prakse koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti povezane sa njima.

Mi Zavetnici smatramo da je ovo poraz za naš narod, ali iz svega ovoga izvodim jedan zaključak. Nije mi jasno i tražio sam odgovor da li to znači da je došlo vreme da se mi distanciramo od borbe naših predaka protiv nacista u Prvom, Drugom svetskom ratu i protiv nacista koji, evo, danas bujaju širom Evrope.

Ja ovde kao čovek mogu da izvučem još jedan zaključak da su vaši lokalni šerifi jako dobro po Srbiji shvatili ovu poruku, pa me živo interesuje od vas, gospodo, i od Vlade i od predsednika države da li je to zvanični stav da lokalni šerifi širom Srbije, što je jako izraženo u Aranđelovcu, gradu iz kojeg ja dolazim, šire priču i govore da svi ljudi koji se nisu rodili, recimo, u Aranđelovcu nemaju šta da traže u Aranđelovcu, niti će bilo kada šta da postignu i da budu dok je SNS.

O tome imate… Gospodine, ja ne lupetam. Lupetate vi. Imate snimak. Pogledajte snimak svi vi, gospodo. Ima vas mnogo koji ste rođeni širom bivše Jugoslavije. Pogledajte snimak kakvu je izjavu javno na Skupštini dao tada opštinski odbornik gospodin Blagojević, a nakon toga je odmah zbog takve izjave izabran za člana opštinskog veća.

Pogledajte ljudi, to su vrlo ozbiljne stvar. Znači, smišlja se još jedna tragična podela u srpskom narodu koja ne sme da se dešava nikada, a posebno u ovim kriznim situacijama.

Pogledajte, u skladu sa ovim što je urađeno tamo, to daje primer ovim nižim funkcionerima kako se ponašaju prema našim građanima koji su silom proterani iz Republike Srpske Krajine, iz delova BiH, gde su njihovi pobijeni i poklani, kako se ponašaju prema ljudima koji su pobegli od šiptarske kame i došli su tu. Ovo je, ljudi, ozbiljan problem.

Molim vas po stoti put da se povede računa o tome, jer ako se ovakve stvari dešavaju, ja se bojim da će te nacističke ideje da uhvate korene i u mom narodu, što nikada nije bilo.

Ja se zahvaljujem.