Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.12.2022.

3. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/212-22

3. dan rada

26.12.2022

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:10 do 21:45

 • ZAKONI

 • Zakon o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske o zapošljavanju članova porodica diplomatskog, konzularnog i tehničkog osoblja
 • Odluka o izboru predsednika sudova
 • Odluka o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju
 • Odluka o davanju saglasnosti na Finansijski plan Agencije za energetiku Republike Srbije za 2023. godinu
 • Odluka o davanju saglasnosti na Finansijski plan Regulatornog tela za elektronske medije za 2023. godinu
 • Odluka o davanju saglasnosti na Finansijski plan Komisije za hartije od vrednosti za 2023. godinu
 • Zakon o potvrđivanju Ugovora o izručenju između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata
 • Zakon o potvrđivanju Ugovora o transferu osuđenih lica između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata
 • Zakon o potvrđivanju Ugovora o pravnoj i sudskoj saradnji u građanskim i trgovinskim stvarima između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata
 • Zakon o potvrđivanju Ugovora o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata
 • Zakon o potvrđivanju Ugovora između Republike Srbije i Federativne Republike Brazil o pravnoj pomoći u građanskim stvarima
 • Zakon o potvrđivanju Drugog dodatnog protokola uz Konvenciju o visokotehnološkom kriminalu o pojačanoj saradnji i otkrivanju elektronskih dokaza
 • Zakon o dopuni Zakona o javnim medijskim servisima
 • Odluka o prestanku funkcije javnog tužioca
 • Odluka o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije
 • Zakon o izmeni Zakona o državnim službenicima
 • Odluka o izmenama Odluke o sastavu stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama
 • Odluka o izmeni Odluke o sastavu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje
 • Odluka o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije
 • Zakon o izmeni Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis
 • OBRAĆANJA

  ...
  Srpska napredna stranka

  Vladimir Orlić

  ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
  Poštovani narodni poslanici, nastavljamo rad Četvrte sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2022. godini.
  Na osnovu službene evidencije prisutno je 90 narodnih poslanika,
  Radi utvrđivanja broja narodnih poslanika prisutnih u sali, molim sve da ubace svoje identifikacione kartice.
  Konstatujem da je, primenom elektronskog sistema za glasanje, utvrđeno da je u sali prisutno 115 narodnih poslanika, odnosno prisutna su najmanje 84 narodna poslanika i da postoje uslovi za rad.
  Nastavljamo rad, prelazimo na pretres, u pojedinostima po Prvoj tački dnevnog reda – Predlogu zakona o izmeni Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.
  Saglasno članu 90. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine obaveštavam vas da su sednici pozvani da prisustvuju: dr Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave, dr Mihajilo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija, Maja Mačužić Puzić, Đorđe Dabić, državni sekretari, Ivana Savićević, pomoćnik ministra, Ivana Milinković, šef odseka za sistem radnih odnosa u sektoru za upravljanje ljuskim resursima u ministarstvu, Dejan Stojanović, Dragana Bećić i Maja Milenković, savetnici u ministarstvu.
  Primili ste amandmane koji su na Predlog zakona podneli narodni poslanici: Marinika Tepić, Borko Stefanović, Dejan Bulatović, Jelena Milošević, Dalibor Jekić, Danijela Grujić, Đorđe Đorđić, Željko Veselinović, Vladimir Obradović, Marija Lukić, Tatjana Pašić, Slaviša Ristić, Natan Albahari, Anna Oreg, Pavle Grbović, Janko Veselinović, Aleksandar Jovanović, Danijela Nestorović, Jelena Kalajdžić, Milinka Nikolić, Miroslav Aleksić, Stefan Jovanović, Borislav Novaković, Vladimir Gajić, Zoran Lutovac, Tamara Milenković Kerković, Boško Obradović, Borko Puškić, Milovan Jakovljević, Ivan Kostić, Radmila Vasić, Aleksandra Jerković, Zoran Sandić, Zoran Stojanović, Dragana Rakić, Srđan Milivojević, Radomir Lazović, Robert Kozma i Đorđe Pavićević.
  Primili ste izveštaj Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za kulturu i informisanje, kao i mišljenje Vlade o svim podnetim amandmanima.
  Pošto je Narodna skupština obavila načelni pretres, saglasno članu 157. stav 3. Poslovnika, otvaram pretres Predloga zakona u pojedinostima.
  Na član 1. amandmane su u istovetnom tekstu podneli narodni poslanici zajedno Marinika Tepić, Borko Stefanović, Dejan Bulatović, Jelena Milošević, Dalibor Jekić, Danijela Grujić, Đorđe Đorđić, Željko Veselinović, Vladimir Obradović, Marija Lukić, Tatjana Pašić, Slaviša Ristić, Natan Albahari, Anna Oreg, Pavle Grbović, Janko Veselinović, zajedno Aleksandar Jovanović i Danijela Nestorović, zajedno Jelena Kalajdžić i Milinka Nikolić, zajedno Miroslav Aleksić, Stefan Jovanović, Borislav Novaković i Vladimir Gajić, kao i narodni poslanik Zoran Lutovac.
  Niko se ne javlja za reč.
  Javljate se, dobro, samo polako.
  Hajdmo redom, prvo Zoran Lutovac.
  ...
  Demokratska stranka

  Zoran Lutovac

  Demokratska stranka - DS
  U razlozima za donošenje zakona napisano je koliki je značaj javnih medijskih servisa za očuvanje i unapređenje demokratskih vrednosti i to je opšta poznata stvar. Dakle, to se u uređenim demokratskim državama zove četvrti stub vlasti.

  Međutim, mi nemamo javni medijski servis, mi imamo privatizovani javni medijski servis, njega je privatizova Aleksandar Vučić i politička kasta oko njega. Taj servis ne radi u interesu građana, nego u ličnom interesu Aleksandra Vučića i njegove kaste.

  Ne radi se o tome koliko i na koji način građani treba da plaćaju, nego da li treba da plaćaju lični servis Aleksandra Vučića. Javni servis emituje propagandu ogoljenu propagandu Aleksandra Vučića i njegove organizacije, koja se predstavlja, kao politička stranka.

  Sam se poziva u emisije, najavljuje gostovanja na instagramu o kojem na RTS-u niko ništa ne zna, informativni program je na nivou stranačkog biltena, može da se takmiči na festivalu propagandne autokratskih režima. Sigurno bi bio među favoritima za osvajanje glavne nagrade. Program RTS-a počiva na prikrivanju istine, ulepšavanju stvarnosti, oblikovanju, a ne informisanju javnog mnjenja.

  Vaše pravo je da nemate pojma šta se oko vas dešava - trebalo bi da bude slogan javnog servisa. Ako se RTS ne ponaša, kao javni servis, da li su građani dužni da ga tretiraju, kao javni servis? Oni koji prate samo javni servis, ne znaju za Aleksandra Obradovića, koji je otkrio veliku pljačku državne imovine. To je servis koji je prikrivao tragove pljačkaša. Umesto da na RTS-u gostuje Aleksandar Obradović, gostovali su oni koji su pljačkali državu i građane Srbije da prikriju svoju pljačku.

  Oni koji se informišu isključivo preko javnog servisa, ne znaju ko je i zašto zapalio kuću novinara Milana Jovanovića. Ne znaju, jer je to javni servis prikriva, a prikriva zato što je naručilac visoki funkcioner SNS.

  Oni koji se isključivo informišu preko javnog servisa, a to je ogromna većina građana Srbije, ne znaju da su kriminalci koji su odsecali glave i mleli ljude radili za SNS i državne institucije i da su uhapšeni samo zato što su strane službe otkrile njihove zločine. Oni su rušili u Savamali, oni su tukli građane na protestima, oni su bili obezbeđenje Aleksandra Vučića i davili su novinare na njegovoj inauguraciji.

  Oni koji se informišu preko RTS-a, ne znaju za nameštene tendere, za pljačku građana Srbije zbog nameštenih poslova za kumove, prijatelje i familiju. Zato imamo najskuplje puteve u Evropi, najskuplje fontane, najskuplju uličnu rasvetu, najskuplje novogodišnje ukrase. Zato nema para za gladnu decu, zato nema para za najsiromašnije, zato nema para za bolesne, zato nema para za penzionere.

  Oni koji se informišu preko javnog servisa znaju da su vreme pandemije nabavljani respiratori, vakcine, da su pravljene specijalizovane ustanove, ali ne znaju po kojoj ceni, da li je sve bilo po zakonu i šta ćemo sada sa tim projektima?

  Zato RTS nije javni servis, nego servis Aleksandra Vučića. Na javnom servisu nećete čuti provokativna pitanja za stalnog gosta Aleksandra Vučića, novinari će samo čitati unapred dogovorena pitanja, nećete moći da čujete bilo kakva pitanja liderima opozicije, jer se ne pozivaju u emisije RTS-a. Eventualno ih možete čuti u jutarnjem programu, ukoliko su raspoloženi da se nadvikuju sa flasterima iz vladajućeg SNS-a i to isključivo kada dolazi neko iz Brisela, da bi mogli da im pokažu kako je RTS otvoren.

  Oni koji gledaju RTS ne znaju da postoji opoziciji. Po nalogu Aleksandra Vučića oni pokazuju, kao da opozicija ne postoji. Aleksandar Vučić to govori stranim sagovornicima, a njegova lična televizija stvara takvu sliku za prosečnog gledaoca. I ako se pojavi, tu i tamo, to su sve izdajnici i neprijatelji naroda.

  Nema javnog servisa, to je samo ime za medijski servis za Aleksandra Vučića. Kada bi RTS bio stvarno javni servis znali bi građani da o izdaji pričaju upravo oni koji se boje da će ih narod takvima prozvati. Lopovi viču držite lopova, da su oni koji prozivaju bivšu vlast već odavno sami bivša vlast.

  Oni koji se informišu preko javnog servisa nisu informisani, oni se svesno dovode u zabludu, stvarnost se ulepšava, problemi se prikrivaju, zločini zataškavaju.

  Zahvaljujući to me što nemamo javni servis, nemamo ni javno mnjenje, nemamo kritičke osvrte, živimo u velikom Potemkinovom selu, u beskrajnoj sapunici u kojoj se sve vrti oko jednog čoveka, RTS nije javni servis, RTS simbol zarobljene države, zarobljene misli i hipnotisanih građana.

  Zato se ne radi o tome na koji način plaćati takav servis, na koji način finansijski održavati stub antinarodne i antidržavne apsolutne vladavine Aleksandra Vučića, nego kako ga bezbedno demontirati i izgradi pravi javni servis.

  Dakle, RTS nije u funkciji ostvarivanja javnog interesa, nego privatnog interesa. Ako će i dalje da bude privatni servis, neka se privatno i finansira. Građani ne žele da plaćaju laži i obmane, oni hoće da budu istinito, blagovremeno i potpuno informisani o svim važnim društvenim pitanjima, to im Ustav garantuje. Samo takav RTS, nezavisne uređivačke politike i institucionalne autonomije, samo takav javni servis zaslužuje stabilan izvor finansiranja. Hvala.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Vladimir Orlić

  ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
  Pošto ćete opet verovatno za neki minut već da me pitate nešto za temu dnevnog reda, samo obratite pažnju, koliko god ste hteli pričali ste šta god vam je palo na pamet, opet nam pročitali kompletan sadržaj magazina Tabloid za danas. Ne jednu reč, jedno jedino slovo o amandmanu niste rekli. Imajte to u vidu.
  Pravo na repliku.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Milenko Jovanov

  ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE
  U onome što nam je maločas pročitano, pročitano je nekoliko stvari na koje prosto moram da reagujem.

  Prvo, pročitano je da postoje neki kriminalci koji su radili za vlast itd, misleći na Belivuka i Miljkovića. Ono što je interesantno, to je da se sa te strane političke scene i te kako toleriše, pa se čak i podstrekava uplitanje u jedan proces koji je u toku.

  Dakle, podsetiću, gospodine predsedniče, na situaciju iz prošlog mandata kada smo neke presude iz ko zna kog perioda komentarisali, da je ustala jala i vrana da osudi pritisak na pravosuđe itd. Samo zarad javnosti želim da kažem da je svedok, nekada svedok saradnik, sada je to svedok optuženi Lalić rekao da su Belivuk i Miljković više puta pominjali ubistvo predsednika Aleksandra Vučića, te da su rekli da ga treba „olindrati“, kao i da je pet miliona evra koje je Lalić ranije pominjao da je Radoje Zvicer poslao bila samo prva tranša novca. Toliko o tome ko za koga radi. Čiji je interes da se ti ljude brane i da im se odbrana iznosi ovde u Skupštini, to neka građani sami prosude.

  I postoji još jedna stvar koja je pročitana i na koju želim da reagujem. Nekoliko puta je pročitano da Aleksandar Vučić uređuje Javni servis, on određuje ko će da bude, ko neće itd. Tako da, kada sledeći put vidite u emisiji mene i onoga ko je čitao maločas, znajte da nas je obojicu u emisiju poslao Aleksandar Vučić. Mene kao predstavnika SNS, a njega kao predstavnika opozicije, jer valjda smatra da mu upravo on predstavlja najbolju opoziciju koja mu neće škoditi, ili je baš njega izabrao da predstavlja opoziciju. Tako da, obojica smo predstavnici Aleksandra Vučića i kad nas god vidite u studiju obojca predstavljamo predsednika Srbije. Hvala vam.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Vladimir Orlić

  ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
  Podnosilac, Đorđo Đorđić.
  ...
  Stranka slobode i pravde

  Đorđo Đorđić

  PRAVAC EVROPA - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA
  Zahvaljujem, gospodine predsedavajući.

  Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, ovim amandmanom tražimo da se RTS i RTV finansiraju ili iz budžeta ili iz takse. Godine 2012. dolaskom na vlast vi jeste obećali da će biti ukinuta RTV pretplata i to ste uradili, ali smo dobili RTV taksu, u stvari RTS taksu.

  Ministar Martinović je ovde pričao kako se Javni servis Srbije ne finansira iz budžeta, ali pošto je Radio-televizija Srbije slabašna i nema mogućnost da se finansira, budžet Srbije će dati 900 miliona dinara za RTV Vojvodine. Mene interesuje kako je moguće da najrazvijenija regija u Srbiji, koja ima naplativost električne energije 98%, nema tu mogućnost da se finansira iz sopstvenih sredstava, da li je to moguće?

  Stalno nam imputirate i pitate nas da li mi hoćemo da imamo javni servis i, ako nećemo, zašto to ne kažemo transparentno da nećemo. Pa, ne, svako normalan hoće da ima javni servis, ali javni servis gde mogu da se čuju i drugačija mišljenja i drugačiji stavovi, da mogu doći neki opozicioni političari, a ne kada ode Borko Stefanović da se o tome pričao kao da je bio u Beloj kući. Znači, mi stalno imamo taj narativ da kada neko ode iz opozicije o tome se priča tri meseca. Mi bi želeli da Radio-televiziji Srbije bude stvarno javno servis, gde bi mogli da pričamo o mnogim stvarima, kao o tome da je poskupela struja i benzin nekoliko desetina puta, kao o tome da su penzije za četiri godine uzete penzionerima 850 miliona evra, a da je samo jedna havarija u Termoelektrani Obrenovac koštala građane Srbije milijardu evra nestručnosti. O tome treba da se priča, to građani treba da čuju.

  To ne znači da mi bilo koga mrzimo, ali ja vas molim da razmislite o tome da li je ovo javni servis bilo koje stranke ili je ovo javni servis građana Srbije. Zahvaljujem.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Vladimir Orlić

  ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
  Samo da vam kažem da nisu poskupeli ni struja ni benzin nekoliko desetina puta. U Srbiji ne, ne znam na šta mislite.
  Po amandmanu, Marijan Rističević.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Marijan Rističević

  ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE
  Dame i gospodo narodni poslanici, inspirisan sam govorom poslanika preko puta mene koji rado čita svoje mišljenje koje je negde dobio. Kod njega važe dve stvari – piši što ti je rečeno i čitaj što ti je napisano.

  Dame i gospodo narodni poslanici, ja mu nudim opkladu u jednu mesečnu platu. On se rado, a i danas se žalio na ponašanje Radio-televizije Srbije. To je nazvao Vučićevim RTS-om itd. Ja mu nudim jednu opkladu. Evo, u poslednjih mesec dana da se izmeri na kanalima RTS-a koliko je uživo u programima RTS-a bilo tog govornika preko puta mene, koji da ne bi lupao gluposti čita nečije govore.

  Dakle, ja mu nudim opkladu u mesečnu platu da se izmeri da li je njega bio više na RTS-ovim kanalima uživo ili predsednika Republike. Ako je uživo predsednika Republike bilo više nego gospodina koji rado čita ne znam čije govore, ja mu nudim moju mesečnu platu. Ali, ako je njega bilo više u prisustvu u Javnom servisu RTS nego predsednika Republike, da on meni da samo pola njegove poslaničke plate.

  Inače, govorio je i o tenderima za razne kumove itd. Verovatno je mislio na onog čuvenog kuma Miodraga Kostića koji je bio finansijski direktor njegove stranke, koji je, gle čuda, na jednom tenderu dobio tri najveće šećerane u Srbiji za po tri evra, a pri tome su još na tim tenderima 300 hiljada hektara kombinatske zemlje i zadružne zemlje prodali za ukupno 50 miliona evra ili 166 evra po hektaru. Samo da ga podsetim da je zakupnina danas po hektaru 500 evra, odnosno tri puta više. Pa, kada traži mafiju, mafijaška hobotnica je bila kućni ljubimac njegove stranke. Hvala.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Vladimir Orlić

  ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
  Po amandmanu, Anna Oreg.
  ...
  Građanska demokratska partija

  Ana Oreg

  PRAVAC EVROPA - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA
  Hoću samo da se osvrnem na ovu prvu tačku dnevnog reda i da kažem da zapravo nije problem u plaćanju takse za ovaj servis, nego je zaista problem u tome da mi nemamo javni medijski servis. Novinari i RTS-a i RTV-a su često pod cenzurom.

  Kao neko ko dolazi iz Vojvodine, osvrnuću se na RTV. Pre šest godina došla je ova vlast u Pokrajini na čelu sa Srpskom naprednom strankom i ta medijska kuća je počela da se gasi. Te 2016. godine generalni direktor je dao ostavku, a smenjeni su i programski direktori i preko 20 odgovornih urednika informativnog programa. To je bila na neki način pokazna vežba za sve ostale.

  Pored uterivanja straha, ono što je novo uredništvo uspelo da pokaže kao svoj najveći rezultat jeste smanjena gledanost za oko 80%, što se tiče gledanosti informativnih programa. Najbolnija posledica je što su nam otišli mladi, talentovani i obrazovani novinari koji jednostavno nisu hteli da pristanu na to da rade svoj posao onako kako se to od njih očekuje.

  Predstavnici vlasti su prethodnih dana govorili o tome da su to nezavisni mediji, da je to javni medijski servis. Sada ću vam dati nekoliko ličnih primera kojima ću to da demantujem.

  Rado televizija Vojvodine, emituje program na sedam medijskih platformi i na 16 jezika nacionalnih zajednica. Međutim, činjenica je da ni na jednom od tih jezika građani ne mogu da dođu do prave informacije. Osvrnuću se sada posebno na mađarski program.

  Da li znate koliko puta sam ja kao opoziciona poslanica, tj. opoziciona političarka iz Pokreta slobodnih građana imala mogućnost da učestvujem u predizbornom programu RTV na mađarskom jeziku? Nula. Ne samo ja, nego ni moje kolege iz opozicije, bilo je do duše, pokušaja organizovanja debatnih emisija, gde sam dva dana pred tu emisiju dobila poruku da je uredništvo odustalo od takve programske šeme. Rekla bih da je uredništvo odustalo od objektivne informacije, tj. od objektivne informisanosti građana.

  Dokle to ide, govori nam i najnoviji primer gde glavni urednik radio mađarskog programa postao član Nacionalnog saveta preko LSV. Ja bih zaista volela da mi objasnite kolege kako to nije sukob interesa? Kako je moguće da takva veza sa jednom političkom partijom može da ne doprinese tome da se mešate u uređivačku politiku?

  Najnoviji primer, i to je skorašnji, zaista skandalozan primer, je napad na novinarku RTV, koja je potpredsednica stranke Vojvođanskih Mađara, izbacila iz spiska podobnih, izbacila iz spiska dobrih Mađara, samo zato što se usudila da postavi objektivna pitanja ovde prisutnom kolegi Balintu Pastoru, a pitanja su se ticala podizanja spornog spomenika nevinih žrtava 1944. i 1945. godine. Da li je moguće da jedan novinar ne sme da postavlja pitanja ukoliko je gost Balint Pastor? Kažite mi šta onda sme? Zaista bih volela kolege da mi objasnite, vi ste na vlasti više od dve decenije, nije vam malo neprijatno, da jedna pokrajinska sekretarka, javno proziva novinarku javnog medijskog servisa, to je zaista presedan i skandal i to se ne radi.

  Razumem da ste se vi odvikli da vam bilo ko postavlja pitanja, razumem da ne želite da odgovarate opoziciji na pitanja, da nećete da vodite sa mnom dijalog, ali moram da vas podsetim, ta funkcija koju vi nosite ima neku odgovornost. Vi ste dužni da odgovarate građanima i onima koji su za vas dali glas i onima koji to nisu. Rekli ste kolega, da ne želite da imate sa mnom duel, isključivo u ovom domu, pa se ja nadam da će predsedavajući to da nam omogući kroz replike.

  Da zaključim, i sa ovim završavam, ne možemo podržati bilo koji predlog zakona koji se tiče javnog medijskog servisa, sve dok ti medijski servisi ne postanu ono što oni zaista trebaju da budu, a to je da služi za objektivno informisanje građana. Hvala vam.