Treće vanredno zasedanje , 30.05.2023.

1. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treće vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/126-23

1. dan rada

30.05.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 15:10 do 18:00

OBRAĆANJA

...
Srpska stranka Zavetnici

Bojana Bukumirović

Srpska stranka Zavetnici
Zahvaljujem.

U skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine, želim da zatražim nekoliko objašnjenja.

Vladu Republike Srbije i Ministarstvo odbrane pitam zašto niste ništa preduzeli da sprečite brutalno nasilje KFOR-a i jedinica Kurtijeve policije protiv srpskog naroda koji je juče mirno branio zgrade srpskih opština na severu Kosova i Metohije?

Podsetiću vas da je u subotu održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj je zaključeno da Misija KFOR ne obavlja svoj posao u skladu sa Rezolucijom 1244 i ne garantuje sigurnost srpskom narodu. Toj sednici prisustvovali su predsednica Vlade i ministar odbrane. Ako ste već tada imali jasnu informaciju da KFOR nije spreman i ne želi da zaštiti Srbe, zašto ste dozvolili novo nasilje? Zašto ste dopustili da 52 pripadnika našeg naroda bude ranjeno?

Zašto odmah u subotu niste obavestili Misiju NATO na Kosovu da će jedinice Vojske Srbije biti razmeštene u opštinama na severu pokrajine, kao što to predviđaju član 9. i aneks 2. Rezolucije 1244?

Od Vlade i Ministarstva spoljnih poslova tražim da objasne da li će država zatražiti sazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti povodom bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji? U ovom trenutku je najvažnije da se pred najvišim telom svetske zajednice sprovede kontrola nad delovanjem Misije KFOR, da se sve zemlje članice UN upoznaju sa stvarnom situacijom na Kosovu i Metohiji i da se od njih zatraži diplomatska podrška za punu primenu Rezolucije 1244.

Podsećam da je sednica Saveta bezbednosti UN na zahtev Srbije poslednji put održana 2008. godine, iako je od tada bilo nebrojeno upada albanskih snaga na sever Kosova i Metohije, ova vlast nijednom nije našla za shodno da se obrati Savetu bezbednosti.

Postavlja se pitanje – zašto uporno izbegavate da koristite ovaj diplomatski vid borbe za zaštitu državnih i nacionalnih interesa? Da li je u pitanju vaše neznanje, nestručnost kadrova ili možda želja da se ne zamerite vašim prijateljima na zapadu?

Juče je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da je situacija na Kosovu i Metohiji alarmantna i da se može desiti velika eksplozija. On je u nekoliko navrata upozorio da EU i SAD na isti način na koji su naoružavale Kijev, sada to rade sa Prištinom.

Srpska stranka Zavetnici upozoravala je da će pregovori u kojima je EU posrednik dovesti do rata na Kosmetu, baš kao što se to desilo u Ukrajini. Jasno je bilo kao dan da nema razlike između briselskih i minskih sporazuma, jedni i drugi su bili farsa.

Postavljam pitanje Vladi Republike Srbije – da li će sada u uslovima otvorene okupacije razmotriti usvajanje rezolucije o vraćanju pregovora o Kosovu u okvire međunarodnog prava i pod puni mandat Saveta bezbednosti UN. Zahvaljujem.