Treće vanredno zasedanje , 30.05.2023.

1. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treće vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/126-23

1. dan rada

30.05.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 15:10 do 18:00

OBRAĆANJA

...
Stranka pravde i pomirenja

Usame Zukorlić

ZA POMIRENjE SPP-USS-DSHV
Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, s obzirom da je ovo moje prvo obraćanje nakon stravičnih događaja koje smo imali prilike videti u Beogradu i Mladenovcu, ovom prilikom želim izraziti moje najdublje saučešće ubijenim ljudima, naročito deci, porodicama dece i iskazati moju duboku potrešenost i koju sam izrazio i lično na licu mesta gde sam položio cveće i iskazao saučešće.

Takođe, želim izraziti hatarnamu povodom ubistva Bošnjaka u Priboju Ervina Ćelahmetovića, ubistva koja je dodatno zakomplikovalo stvari u ovoj državi i dodatno uznemirilo sandžačke Bošnjake.

Želim postaviti pitanje MIP i Ministarstvu pravde, zašto je državni tužilac Višeg suda u Užicu Veljko Lazić, odbacio krivičnu prijavu protiv Nikole Damjanovića, zbog izazivanja verske i nacionalne netrpeljivosti 7. januara prošle godine u Priboju, kada je pevajući praznične pesme modifikovao tekst u kojem je ubacio - pucajte u džamije?

Navodno, krivična prijava je odbačena jer su svedoci prisutni na terenu svedočili da to nije pevao i jer se na snimku koji je dostupan na internetu i koji možete svi vi da pogledate, tražeći formulaciju koju sam rekao, Priboj i pucajte u džamije, navodno, na osnovu snimka jer se ne vidi snimak, jer onaj koji to izgovara drži telefon u ruci, ne može se utvrditi da je isti to izgovorio.

Sve to posebno potresa Bošnjake u ovoj državi iz razloga što je ovakva odluka doneta na dan dženaze rahmetli ubijenom Ervinu Ćelahmetoviću. Sve to imamo nakon što je u Priboju prošle godine početkom januara 12 policajaca pevalo pesmu na veselju u kojem su pozivali da se vrše zločini nad sandžačkim Bošnjacima - oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice.

Pitam MUP, Ministarstvo pravde šta je učinjeno sa 12 policajaca? Imam informaciju da oni još uvek rade, da se viđaju na graničnim prelazima Jabuka, Gostun, Uvac, da su na službi i ako snimak koji se pojavio na internetu, koji takođe možete svi vi da vidite, prikazuje policajce, objavljen je od strane policajca na Fejsbuku, veselje organizovano od strane policajca i na njemu učestvuje 12 policijskih službenika. To je bio čin fašizma.

Ako se antibošnjački ili antimuslimanski fašizam bude tolerisao u službenim redovima ove države može doći do sistemskog kršenja prava građana ove države. Sigurnost i sloboda Bošnjaka u ovoj državi je ugrožena, dok god tih 12 policajaca su na slobodi. Zahvaljujem.