Treće vanredno zasedanje , 30.05.2023.

1. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treće vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/126-23

1. dan rada

30.05.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 15:10 do 18:00

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Marko Atlagić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE
Poštovani predsedniče Narodne skupštine, dr Orliću, pitanje postavljam Ministarstvu prosvete.

Da li u medijskim nastupima prof. dr Jove Bakića, jednog od ideologa uličnih protesta i blokada beogradskih ulica ima protivzakonitih elemenata i da li se Katedra za sociologiju Filozofskog fakulteta ogradila od njegovih monstruoznih izjava?

Obrazloženje. Naime, prof. dr Bakić, jedan od perjanica zloupotrebe uličnih protesta i blokada ulica kontinuirano već nekoliko godina rečima nedostojnim čoveka vređa predsednika Republike, Aleksandra Vučića, i preko dva miliona i 224 hiljade građana Republike Srbije i poziva na brutalno nasilja, nezapamćeno u istoriji školstva i pedagoških ideja u Srbiji.

Jovo Bakić je 5.12.2012. godine izjavio, citiram – da bi voleo da Aleksandra Vučića i preko dva miliona 224 hiljade građana Republike Srbije, koji ga podržavaju, juri po ulicama, završen citat.

Tu izjavu ponovio je više puta u nekoliko godina i ne samo to, u satanizaciji Aleksandra Vučića uvaženi profesor ide dalje. Tako je jednom svom masterantu dao master rad pod naslovom – Uloga „Pinka“ i „Hepija“ u stvaranju kulta vođe i analiza sadržaja gostovanja Aleksandra Vučića u emisijama „Teška reč“ i „Ćirilica“.

Poštovani narodni poslanici, zamislite da sam ja svom masterantu dao master rad sa temom – uloga Katedre za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu u reprodukovanju kulta neznanja, primitivizma i prostakluka i analiza medijskih nastupa prof. Jove Bakića? Naravno da mi ne pada na pamet da pravim sprdnju od nastave nauke i ustanove na kojem radim.

Ko je prof. Bakić preporučio masterantu sociološke izvore ili literaturu za taj rad? Je li to direktno mešanje politike u nastavu i univerzitet? I ne samo to, Jovo Bakić ide dalje u svojoj brutalnosti, vređanju i sejanju mržnje i nasilja. Tako je maja 2023. godine izjavio, citiram – da će Aleksandra Vučića i njegove pristalice juriti po ulicama i da će plivati po Savi i Dunavu, završen citat.

Takve monstruozne izjave govorile su ustaše kada su ubijene Srbe, Rome i Jevreje bacale u reku Savu u Jasenovcu sa natpisom, citiram – putuj za Jovanu pijacu u Zemunu, završen citat.

U medijskim napadima pridružio mu se i akademik Dušan Teodorović koji stalno zagovara nasilje i ispoljava mržnju prema Aleksandru Vučiću i građanima Republike Srbije i državi Srbiji.

Tako je 29. aprila 2023. godine izjavio, citiram – da Aleksandar Vučić ima evidentne poremećaje čiji bi karakter trebali da ispitaju psihijatri, završen citat. Ta ljudska gromada od akademika je 22.7.2020. godine izjavio, citiram – Kosovo nije sastavni deo Srbije, završen citat, a 23.2.2019. godine – da je Aleksandar Vučić huligan i nevaspitan.

Nadalje, 28.7.2019. godine dao je podršku da se Nevena Đurić, narodni poslanik, pretuče, a preporučio građanima, citiram, da tuku svoju decu, završen citat. Poštovani akademik treba da zna da se deca ne tuku, nego vaspitavaju.

Tako je 5. marta 2020. godine uporedio građane Republike Srbije sa stanovnicima Nacističke Nemačke i Adolfom Hitlerom, završen citat. Ta ljudska i moralna gromada od akademika napao je Zdravka Čolića samo zato što je pevao u jednom privatnom hotelu za predsednika Aleksandra Vučića i tako pokazao mržnju prema samostalnim umetnicima.

Ta gromada od akademika napao je Momčila Bajagića Bajagu samo zato što je pevao za svoj grad i nazvao njegove pristalice varvarima. Ta moralna gromada, akademik Dušan Teodorović je 31.5.1999. godine dobio otkaz na Saobraćajnom fakultetu zbog nedolaska na posao. Stavio se na čelo Petooktobarskog puča i za vreme bombardovanja otadžbine pobegao iz zemlje u državu koja nas je bombardovala. Posle bombardovanja vratio se u zemlju. Danas verovatno iz njegovih nastupa vidimo da radi za tu zemlju koja nas je bombardovala.

Mislili se, postavljam pitanje, SANU ograditi od monstruoznih, primitivnih medijskih nastupa svog akademika?

Na kraju, dajemo punu podršku Srbima na KiM da istraju u odbrani svog imena i prezimena, svojih vekovnih ognjišta. Ujedno dajemo i podršku predsedniku Aleksandru Vučiću u vođenju politike mira, politike bezbednosti, ekonomskog napretka i teritorijalnog integriteta, modernizacije, vojne neutralnosti Srbije. To je naš srpski put, samostalni koji ne zadire u tuđa dvorišta, jer Aleksandar Vučić dobro zna da se tuđim putem kući ne dolazi.

Živela Srbija. Živeo Aleksandar Vučić.