Treće vanredno zasedanje , 30.05.2023.

1. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treće vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/126-23

1. dan rada

30.05.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 15:10 do 18:00

OBRAĆANJA

...
Demokratska stranka

Miodrag Gavrilović

Demokratska stranka - DS
Pitanje za Zagorku Dolovac, kada će početi da radi svoj posao, s obzirom da je sada konstituisano novi VST? Hoću da vam kažem, svi ste ovde bili svedoci da sam rekao da će na kraju gospodin Orlić da bira kandidate, odnosno članove VST, s obzirom, znate šta, po članu 17. Zakona o VST, tačka 7, gde se odlučuje o prigovoru na obavezno uputstvo, da li je tačno da je Zagorka Dolovac uz neprimeren politički uticaj predsednika države organizovala način na koji će se pisati obavezna uputstva za sve tužioce, javne tužioce u Srbiji?

Za ministra policije pitanje, da li je rađena bezbednosna procena na Kosovu i Metohiji uoči održavanja kontramitinga? Takođe, za ministra policije pitanje, zašto nije postavljen direktor policije? Direktor policije je funkcija koja mora da vrši koordinaciju službi u okviru policije i to može da bude jedan od glavnih razloga zašto policija nije bila efikasna, nije sprečila da dođe do masakra u Mladenovcu? To je jedna od važnih stvari koje ovde ministar policije nama mora da obrazloži zašto godinu dana i nešto država Srbija nema direktora policije?

Pitanje za ministra finansija i za premijerku, čijim novcem su finansirani troškovi organizacije mitinga? Da li je tačno da autobusi koji su dolazili, dovozili ljude na kontramiting nisu plaćali putarinu? Po kom osnovu je doneta ovakva odluka? Po kom osnovu su plaćeni radnici koji 26. maja nisu bili na svojim poslovima, radi se o radnicima iz državne uprave, lokalne samouprave i javnim preduzećima?

Pitanje za premijerku, „Gruner“ iz Vlasotinca je otpuštao radnike u aprilu mesecu tako što su oni bili zaposleni pre nego što je predsednik države došao da otvara novi pogon fabrike. Kad je on otišao otpušteno je desetine i desetine radnika. Po kom osnovu „Gruner“ dobija novac, ne poštuje ugovore i ne reaguje niko od državnih organa? Da li Vlada Srbije želi i hoće da reaguje u tom smislu?

Ministru odbrane pitanje, dokle se stiglo sa prijemom specijalaca i na osnovu kog akta će kad završe obuku imati početnu platu 2.000 evra, veću od oficira i podoficira kojim komanduju i koji ih obučavaju? Da li je Ministarstvo donelo neku uredbu o tome i da li postoje kriterijumi?

Kako je moguće da MUP i BIA nisu znali za ovoliko naoružanje koje se nalazi kod građana koje je ovih dana predato? Šta su radili u MUP u prethodnom periodu u vezi nelegalnog držanja oružja, kako onog bez dozvole, tako i onog oružja kog ni po kom osnovu ne bi mogli da izdate dozvolu?

Za Ministarstvo zdravlja pitanje, šta ćete učiniti da se poboljša rad dečijih i školskih dispanzera? Kada će početi da se redovno organizuju sistematski pregledi? Kada će početi da funkcionišu razvojna savetovališta i da li u tim savetovalištima rade psiholozi, odnosno zašto ne? Koliko fali zdravstvenog osoblja da bi naš zdravstveni sistem bio funkcionalan? Koliko fali lekara, specijalista, medicinskih sestara? Da li država Srbija ima plan kako da poveća plate i da time zaustavi odliv u privatni sektor ili bežanje iz ove napaćene nasiljem zemlje?

Da li je tačno da centri za socijalni rad imaju nedovoljno svojih specijalno obučenih radnika? Koliko vremena prođe od sumnje da postoji maligna bolest do trenutka da počne lečenje takve bolesti? Da li postoji bilo kakav planirani hod kroz sistem u ovakvim slučajevima?

Stanislava Pak tvrdi da je u Predsedništvu radila pet godina bez regulisanog statusa. Odakle joj je isplaćivana plata? To je pitanje za predsednika države i odnosno da pitamo kako je regulisan status i Arno Gujona? Da li i on ima rad na crno ili ne?

Pitanje za predsednika parlamenta, zašto ste dozvolili da se ucenjuju radnici doma Narodne skupštine, posebno mislim za radnike u našem restoranu, da i oni moraju da dođu na miting i da se uspostavili kvotu ovde u domu Narodne skupštine za radnike koji služe svima nama? To je posebno.

Još jedno pitanje, kako ste mogli da zabranite poslanicima da parkiraju svoja vozila…(Isključen mikrofon)