Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Aleksandar Martinović

Aleksandar Martinović

Srpska napredna stranka

Govori

Hvala, gospodine Orliću.
Ovde su iznete određene kvalifikacije i određeni stavovi zbog kojih mislim da treba da reagujemo. Jedna kvalifikacija odnosi se zapravo na nepoštovanje odluka nadležnih državnih organa, odnosno u konkretnom slučaju kada je reč o gospodinu Siniši Malom, o odlukama Upravnog suda.
Naime, Upravni sud je, kao što je i ministar finansija istakao, poništio sve akte Senata Beogradskog univerziteta, što znači da je pred Upravnim sudom utvrđeno, a kad Upravni sud donese, to bi koleginica mislim trebalo da zna, kada Upravni sud donese odluku, ona je pravnosnažna. Protiv odluke Upravnog suda nema pravnog leka.
Dakle, Upravni sud je pravnosnažno utvrdio, odnosno pravosnažno, bolje rečeno, poništio sve akte Univerziteta koji su išli u prilog tezi da je ministar finansija navodno plagirao svoju doktorsku disertaciju.
Onda se još dodatno kao argument zašto ne treba poštovati odluke sudova u ovoj državi navodi nekakav pritisak. Ja ne znam ko je mogao da izvrši pritisak na Upravni sud? Ministar finansija to sigurno nije uradio, ali na kraju krajeva ovde se postavlja jedno suštinsko pitanje - da li ste za to da Srbija bude pravna država ili niste za to? Da li ste za to da se poštuju odluke nadležnih sudova ili ste protiv toga, a ne malo smo za to da Srbija bude pravna država, a malo nismo. Kad nam se odluke sudova dopadaju, onda su sudovi dobri, a kada nam se odluke sudova ne dopadaju, onda je neko na sud izvršio pritisak. Dakle, to nije ozbiljna argumentacija. Uopšte, cela ta kampanja koja je vođena protiv Siniše Malog je zaista bila onako kampanja "ad personam",.
Bez obzira na sve, ja još nisam čuo onaj ključni argument protiv Siniše Malog, a to je da taj čovek nije stručan za resor državne uprave kojim rukovodi. Onda, u nedostatku tog suštinskog argumenta išli ste da ga diskvalifikujete kao tobožnjeg plagijatora. Iskoristile ste sve moguće instance na nivou Univerziteta u Beogradu i kada se konačno oglasi svojom odlukom Upravni sud onda vi kažete –dobro, to je odlučio tamo neki Upravni sud, ali šta to nas briga, mi Sinišu Malog i dalje proglašavamo za plagijatora. To vam je bio argument i juče i danas.
Pažljivo sam pratio izlaganja kolega narodnih poslanika. Malo je tu bilo suštinske kritike na budžet. To je opet bilo vraćanje – ali, to je onaj budžet koji je pisao plagijator Siniša Mali. Onda kad im kažete – ali, čekajte, jedna sudska instanca u ovoj državi, Upravni sud je rekla da Siniša Mali nije plagijator, ma šta nas briga šta kaže Upravni sud.
To je neozbiljno ponašanje. To znači da vi ne poštujete državu u kojoj živite i čiji ste građanin. Sutra može Upravni sud da donese odluku u vašu korist, pa šta mi treba da kažemo? Hajde da ne poštujemo odluku Upravnog suda?
Dakle, to je igranje sa državom i to je jedna jako opasna poruka koju šaljete i građanima Republike Srbije, da ne treba poštovati pravnosnažne akte nadležnih državnih institucija.
Dakle, to je jako opasna politička poruka i to je poruka koja, u stvari, treba da znači – kada mi dođemo na vlast radićemo šta nam je volja, a šta nas briga šta kažu sudovi.
Iz sednice u sednicu nam spočitavate to kako pravosuđe u Srbiji treba da bude nezavisno, kako treba da radi po Ustavu i zakonu, pa nam onda pretite zatvorima, pa kad vi dođete na vlast onda ćemo svi da završimo u „Zabeli“, itd. pa ćete nas vešati, pa ćemo da završimo kao Gadafi, pa ćemo da plivamo Savom i Dunavom.
Dakle, iznosili ste vrlo, vrlo teške uvrede, vrlo teške kvalifikacije, a kada vam se iznese jedan pravni argument u korist čoveka koji je trenutno ministar finansija, sutra to može da bude neko drugi, vi kažete – šta nas briga za odluke Upravnog suda.
Dakle, građani Srbije treba da znaju da Siniša Mali nije plagijator. Ne zato što je to rekao Aleksandar Martinović ili bilo koji ministar u Vladi Republike Srbije, to je pravnosnažna odluka Upravnog suda. Da li vam se ona politički dopada ili ne dopada to je sad vaša stvar, ali pristojni ljudi i pristoji građani poštuju odluke sudova, bez obzira na svoj subjektivan odnos prema pojedincima na koje se te odluke odnose.
Što se tiče argumentacije vezane za savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, bilo bi dobro, gospodine Gajiću, da nam objasnite kakvu je korist to Republika Srbija, ako ste vi u pravu, imala od tog savetodavnog mišljenja. Mi mislimo da je imala samo štetu, a vi pokušavate da nas ubedite da nismo imali štetu, pa bi bilo dobro da nam objasnite kakvu smo to korist imali.
Vi ste pokušali da banalizujete jednu jako ozbiljnu temu. Dakle, Međunarodni sud pravde je na traženje Republike Srbije u vreme kada je Vuk Jeremić bio ministar inostranih poslova doneo savetodavno mišljenje da Deklaracija o proglašenju nezavisnosti tzv. republike Kosovo nije u suprotnosti sa međunarodnim javnim pravom ili, drugačije rečeno, da je u skladu sa međunarodnim javnim pravom. To je apsolutno isto.
Dakle, Međunarodno sud pravde je rekao da ono što se desilo na KiM u februaru 2008. godine nije u suprotnosti sa međunarodnim javnim pravom i to je argument na koji se pozivaju svi oni koji pokušavaju da dokažu da je Kosovo, tzv. Kosovo, tzv. republika Kosovo suverena država. Sreća je pa Srbiju vodi jedan mudar i odgovoran čovek koji uprkos svim pritiscima nije uveo sankcije Ruskoj Federaciji onako kako ste vi od njega tražili, jer po vašem mišljenju uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji bi olakšalo put Srbije u EU.
Zahvaljujući toj odluci predsednika Republike i toj odluci Vlade Republike Srbije da se ne uvode sankcije Ruskoj Federaciji juče, a to ste zaboravili da kažete sinoć kada ste pokušali da omalovažite nastup naše premijerke Ane Brnabić, na sednici Saveta bezbednosti, dame i gospodo narodni poslanici, zahvaljujući odgovornoj politici koju vodimo, a uprkos svim teškim pritiscima i izazovima kojima smo izloženi, ispred imena premijerke Ane Brbanić stajala je pločica sa natpisom - Srbija. Ispred Vjose Osmani Sadriu, tako se zove, Vjosa Osmani Sadriu, nije stajalo ništa.
Da ste vi nekim slučajem ostali na vlasti i posle 2012. godine pisalo bi – republika Kosovo. To je ono što proističe iz vaše pogrešne odluke da pitate Međunarodni sud pravde – da li je Deklaracija o proglašenju nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim javnim pravom ili ne i onda vam je Međunarodni sud pravde, koga čine sudije iz država koje su u većini priznale nezavisnost tzv. republike Kosovo, odgovorio u skladu sa politikom njihovih vlada.
Dakle, sudije Međunarodnog suda pravde odlučuju u skladu sa politikom vlade koja ih je imenovala u tu instancu. Dovoljno je da umete da računate do 20, do 15, do 10 i da samo izbrojite koliko ima sudija Međunarodnog suda pravde, iz kojih država dolaze, da vidite da je tamo apsolutna većina sudija iz država koje su priznale nezavisnost tzv. republike Kosovo i da unapred znate da ne možete da dobijete savetodavno mišljenje koje je u korist Republike Srbije.
Što se tiče tih eksperata vaših koji su nas zastupali pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, tu verovatno mislite na Radeta Stojanovića, ali zaboravili ste da kažete jednu stvar – Međunarodni sud pravde je odbacio tužbu BiH protiv Republike Srbije, ne upuštajući se u meritum stvari, nego iz procesnih razloga, iz formalnih razloga.
Pogledajte kako glasi presuda, odnosno odluka Međunarodnog suda pravde - da Međunarodni sud pravde ne može da ulazi u to da li je Srbija izvršila agresiju, odnosno Savezna Republika Jugoslavija, agresiju na BiH zato što po mišljenju Međunarodnog suda pravde Savezna Republika Jugoslavija u vreme građanskog rata u BiH nije bila članica UN. Prema tome, nemojte baš previše da se hvalite tim vašim ekspertima.
Međunarodni sud pravde je i tu pokazao i te kakvu političku pristrasnost, jer SFRJ nije bila isključena iz OUN, nego je bila suspendovana. Tako glasi odluka Saveta bezbednosti iz 1992. godine, kada je počeo građanski rat u BiH, a počeo je tako, i to treba reći istine radi, pravde radi, ma koliko to nekome smetalo, sankcije su uvedene SFRJ nakon što je sa muslimanskih položaja u Sarajevu pala granata na ljude koji su čekali u redu za hleb u ulici Vase Miskina i onda je 30. maja 1992. godine, Savet bezbednosti doneo odluku o uvođenju sankcija SFRJ. Od tada smo mi agresori, navodno agresori na BiH.
Tako da, dobro je što niste više na vlasti, štetu državi Srbiji ste apsolutno napravili, i mogu još jednom da ponovim da ste vi ostali na vlasti juče bi, tj. sinoć bi ispred Vjose Osmani pisalo republika Kosovo. Zahvaljujući Aleksandru Vučiću, ispred Vjose Osmani nije stajalo ništa.
Poštovani gospodine Orliću, dame i gospodo narodni poslanici, jedan od akata koji se danas nalazi pred vama na dnevnom redu jeste Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave kojim su predložene izmene u oblasti uređivanja radnih odnosa za zaposlene u ovim organima.
Kao što vam je poznato, reforma javne uprave je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i da bismo dostigli željene standarde i podigli kvalitet rada naše javne uprave, ovaj zakon, odnosno Predlog zakona ima za cilj da unapredi rad administracije kroz unapređenje odredbi koje se odnose na prijem neophodnog kadra u konkursnim postupcima. Uspešan rad pokrajinske i lokalne uprave, zavisi od stručnih i efikasnih službenika. Pored odgovarajućih znanja, očekuje se da službenik ima i neophodne tzv. ponašajne kompetencije, a to znači da bude savestan i posvećen ostvarivanju rezultata, orijentisan ka učenju i izgradnji i održavanju profesionalnih odnosa, odnosno da rukovodioci imaju znanja i stručnost potrebnu za strateško upravljanje.
Potreba uspostavljanja integrisanog sistema upravljanja ljudskim resursima zasnovanog na kompetencijama prepoznata je u strateškim dokumentima za reformu javne uprave. Današnji Predlog zakona je jedna od aktivnosti koja je prepoznata Strategijom za reformu javne uprave i pratećim Akcionim planom za period od 2021. do 2025. godine koji predviđaju uvođenje u normativni okvir konkursnog postupka zasnovanog na proveri skupa znanja i veština koje su potrebne za rad u organima uprave.
Predloženim rešenjima u zakonu jača se kvalitet konkursnog postupka, uvode se obavezne provere kandidata koje moraju biti jasno dokumentovane kako bi postigli što veću objektivnost u izboru kandidata. Takođe, Predlog zakona predviđa da se u radni odnos obavezno prima kandidat koji je sa najboljim rezultatom prošao kroz konkursni postupak, što je značajna pozitivna razlika u odnosu na postojeće rešenje prema kojem je od diskrecije rukovodioca zavisilo kojeg od kandidata će da izabere između prva tri kandidata sa liste.
Pri predlaganju izmena zakonskih rešenja bilo smo svesni složenosti procesa implementacije kompetencija, jer imamo iskustvo njihovog uvođenja i primene u državnim organima, tako da je pripremljen čitav niz aktivnosti kojima možemo da pružimo podršku našim jedinica lokalne samouprave u cilju jačanja njihovih kapaciteta za primenu ovog zakona.
U prethodnom periodu smo jedinicama lokalne samouprave obezbedili stručnu podršku kroz dve faze programa, upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi koji predstavlja zajedničku inicijativu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Saveta Evrope i stalne konferencije gradova i opština i koji je finansiran od strane Evropske komisije.
Tokom četiri godine davanja stručne podrške lokalnim administracijama, od 2019. do 2022. godine, obezbeđena je direktna ekspertska podrška jedinicama lokalne samouprave u prioritetnim oblastima upravljanja ljudskim resursima kako bi ojačali njihove kapacitete, ali došli i do ujednačene i što potpunije primene propisa o zaposlenima. Ministarstvo je obezbedilo da se jedinicama lokalne samouprave nastavi pružanje navedene podrške od 2024. godine kako bi se kroz organizovane obuke savetodavne aktivnosti direktnu ekspertsku podršku u izradi dokumenata i jačanju kapaciteta odgovornih lica podigao kvalitet konkursnih postupaka.
Posebno želim da ukažem na značaj dosadašnje saradnje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sa organima autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave u ovom procesu i da istaknem da je saradnja državnih organa sa lokalnom administracijom, kada se uvode promene koje obavezuju pokrajinski i lokalni nivo vlasti, od ključne važnosti za njihovu pravilnu primenu i razumevanje.
Na kraju, još jednom želim da istaknem da ovim zakonskim rešenjima dajemo u ruke rukovodilaca instrumente za dobro upravljanje ljudskim resursima, doprinosimo transparentnosti i većoj objektivnosti konkursnog postupka i ukazujemo jedinicama lokalne samouprave na značaj zapošljavanja i zadržavanja kvalifikovanog i kvalitetnog kadra.
Ovaj predlog zakona, nadamo se, može samo da doprinese dobrom upravljanju i da usmeri upravu u pravcu kojem će da se razvijaju njeni kadrovski kapaciteti, a samim tim i kvalitet njenog rada.
To bi bilo ukratko. Ukoliko bude kasnije nekih pitanja, spreman sam na sva pitanja da odgovorim. Hvala vam još jednom.
Hvala gospodine predsedniče, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije da ne bi bilo nikakve dileme kakvu je odluku doneo Vojislav Koštunica i kakvu je odluku doneo DOS, vezano za puštanje skoro dve hiljade Albanskih terorista, da ne bismo nagađali kako glasi ta odluka, da ne bismo slušali šta je rekao ili šta nije rekao Nebojša Čović evo ja ću vam gospodine narodni poslaniče pročitati tekst odluke koju je potpisao Vojislav Koštunica imate datum, imate grb tadašnje Savezne Republike Jugoslavije koji ste 2006. godine uništili, uništili ste, objasniću kako, datum je 7. decembar 2001 godine. Na osnovu člana 96. tačka 8. Ustava SRJ predsednik SRJ donosi Odluku o pomilovanju po službenoj dužnosti Aljbin Zaima Kurti, oslobađa se daljeg izvršenja izrečene kazne zatvora, predsednik SRJ, dr. Vojislav Koštunica.
Dakle, nema onoga što je rekao narodni poslanik, šalje se iz Srbije, iz Centralne Srbije, na Kosovo da tamo izdržava kaznu zatvora i oslobađa se daljeg izvršenja kazne zatvora i nije nikakav Štajner, oslobodio Aljbina Kurtija, nego je 2000 ovakvih odluka, znači on je čovek potpisivao za svakog albanskog teroristu po imenu i prezimenu, pazite. Ovo je odluka za Aljbina Kurtija, 2000 ovakvih odluka je tadašnji predsednik SRJ, Vojislav Koštunica, potpisao a odnose se na alabanske teroriste koji su …
(Predrag Marsenić: To nije tačno.)
Izvolite za Aljbina Kurtija, mogu da vam nađem 2000, evo vam istina.
Da li neko može od skupštinskih službenika da do narodnih poslanika odnese ovaj papir, pa nek se sami uvere šta im je potpisao predsednik stranke.
( Zoran Sandić: Vi govorite neistine.)
Evo, izvolite, sada ćete dobiti, dakle čovek je potpisao 2000 odluka o pomilovanju po službenoj dužnosti albanskih terorista i vi ste na taj način u stvari rekli da to nisu bili teroristi, nego borci za slobodu, samo vi to nećete da kažete, kao što nećete da kažete i mislite da je istorija problema na Kosovu i Metohiji počinje sa Aleksandrom Vučićem i sa potpisivanjem prvog Briselskog sporazuma 2013. godine.
Ja moram da vas podsetim, na ono što ste vi govorili, vi i vaši tadašnji koalicioni partneri iz DOS, 1999. godine, 2000. godine i 2001. godine, da je KiM, kao i odnosi sa Crnom Gorom, demokratsko pitanje i da ćete vi to pitanje da rešite kada preuzmete vlast, jer je Slobodan Milošević despot, tiranin, sprovodio represiju nad albanskim stanovništvom na KiM, posvađao se sa zapadom i on prosto više nema kredibilitet da rešava problem Kosova, pa ćete vi da ga rešite kao demokratsko pitanje.
Rešili ste ga tako što je Vojislav Koštunica, kao što vidite potpisao 2000 odluka o pomilovanju po službenoj dužnosti, albanskih terorista.
Pitate me kako ste uništili SRJ? Tako lepo, tako što niste ništa uradili da referendum koji je organizovao Milo Đukanović, znate vi vrlo dobro o čemu se radi, pazite, dame i gospodo poslanici, kada govorimo o izborima u Republici Srbiji, ovima sa ove strane puna su usta šta kaže OEBS, šta kaže ODIR, šta kaže ova ili ona međunarodna institucija, o tome šta se smatra demokratskim izborima i šta se smatra demokratskim referendumom. Vi nećete da kažete, odnosno prećutkujete ono što je bio stav OEBS 2006. godine, a odnosi se na referendum u Crnoj Gori, i vi ste na to pristali.
OEBS je rekao da pravo na izjašnjavanje imaju svi građani, odnosno svi državljani Crne Gore, bez obzira na to gde im se nalazi prebivalište, da je poštovana ta preporuka OEBS, koja nije poštovana, a vi ste pristali na odluku Mila Đukanovića koja je glasila – nemaju svi državljani Crne Gore pravo o tome da odlučuju da li će Crna Gora postati nezavisna, nego samo oni građani Crne Gore koji imaju prebivalište u Crnoj Gori. To ste zaboravili, ili ste zaboravili ili nećete da kažete to građanima Srbije. Na taj način ste uništili SRJ, i pored toga, vi možete sada da odmahujete glavom, i pored toga, rezultat je bio tesan po Mila Đukanovića 55 prema 45, za nezavisnost Crne Gore, i sada pogledajte strukturu onih koji su glasali za nezavisnost Crne Gore.
Ko je glasao za nezavisnost Crne Gore, svi oni koji se ne izjašnjavaju kao Crnogorci. Ko se u Crnoj Gori izjašnjava kao Crnogorac, samo oni koji su u stvari Srbi. Jeste li čuli da se neki musliman izjašnjava kao Crnogorac, da se neki Albanac izjašnjava kao Crnogorac? Ne, samo se bivši Srbi izjašnjavaju kao Crnogorci, i zahvaljujući onima koji se ne izjašnjavaju kao Crnogorci, Milo Đukanović je uspeo da pobedi na referendumu 2006. godine i da odvoji Crnu Goru od Srbije i da poništi odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine o stvaranju zajedničke države Srbije i Crne Gore. Vi ste to nemo posmatrali i prstom jednim niste mrdnuli da sprečite uništavanje SRJ, odnosno SRJ ste uništili 2003. godine. To da vas takođe podsetim jer je 2003. godine suprotno Ustavu SRJ Sporazumom, dakle političkim aktom usvojena ustavna povelja državne zajednica Srbija i Crna Gora.
Dakle, tada ste konfederalizovali SRJ da biste 2006. godine mirno posmatrali kako se i taj ostatak ostataka zajedničke srpske-crnogorske države uništava i kako Crna Gora postaje nezavisna. I koliko smo štetu pretrpeli i mi i oni zbog toga, istorija će o tome tek da piše.
Što se tiče ovoga što ste rekli da su Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i Maja Gojković bili u vladama pre 2000. godine, jesu, ali to su bile devedesete godine, to su bile godine sankcija, to su bile godine kada je Savezna Republika Jugoslavija bila izložena najrigoroznijim sankcijama na kugli zemaljskoj u periodu od 1992. godine do 1996. godine.
To su bile vlade koje su vodile, i to veoma uspešno, borbu protiv albanskih terorista koje ste vi pustili na slobodu 1998,1999. godine.
U jesen 1998. godine tzv. OVK je praktično bila pred uništenjem i onda je došao Ričard Holbruk da postavi pred Slobodana Miloševića ultimatum - bićete bombardovani ako ne prihvatite misiju OEBS-a, koja treba da dođe na Kosovo i Metohiju i ako ne prestanete sa oružanim dejstvima protiv OVK i onda dolazi Vilijam Voker, onda dolazi isfabrikovan slučaj Račak, onda dolaze lažni pregovori u Rambujeu, koji uopšte nisu bili pregovori, jer nije bilo direktnih razgovora između delegacija Vlade Srbije i predstavnika kosovsko-metohijskih Albanaca, nego su separatno vođeni razgovori između Vlade Srbije i kontakt grupe i kontakt grupe sa predstavnicima Albanaca.
Zašto ja to sve govorim? Zato što su ti ljudi vas doveli na vlast 2000. godine.
(Zoran Sandić: Narod je doveo.)
Ma, nije narod. Oni su vas doveli na vlast - Ričard Holbruk, Vilijam Voker i svi oni koji su tada radili o glavi Srbiji i srpskom narodu. Oni su vas doveli na vlast.
A što se tiče onoga što je rekla Marina Raguš, pa žena je potpuno u pravu. Vi da ste legalno pobedili na izborima 2000. godine koja je prva stvar koju ste uradili? Upali ste ovde u prostorije Savezne Skupštine, tada je to još bila Savezna Skupština, ušli ste u prostorije Savezne izborne komisije i spalili kompletan izborni materijal i mi sada nemamo uopšte dokaz, pisani dokaz kako su završeni ti izbori 2000. godine, nego je odlučeno na sednici predsedništva DOS-a - nema drugog kruga izbora, izlazimo na ulicu i proglašavamo pobedu Vojislava Koštunice. Tako je bilo.
Bili ste svi zajedno i tada vas je ujedinio neko iz inostranstva. I za ove izbore 17. decembra opet će da vas ujedini neko iz inostranstva. Nećete se vi pitati, kao što se niste pitali ni 2000-te godine. Potpuno je ista situacija, zato što isti oni koji tada nisu želeli dobro Srbiji, ne žele joj dobro ni dan danas.
Hteli vi, ne hteli, sa ili bez vaše volje, vi ćete biti u jednoj koloni i to uopšte više nije sporno, ali budite vi u jednoj koloni, nemam ja ništa protiv toga, ali građani Srbije treba da znaju koja je razlika između toga kada vodite slobodarsku, nezavisnu i suverenu politiku svoje zemlje i kada vodite računa samo o interesima svoje zemlje i svoga naroda, a kakva je politika koju vam kreira neko drugi.
Vi ste u stvari vodili politiku nekih drugih, nekih centara moći van Srbije. Oni su napravili DOS, oni su vas doveli na vlast i to sada isto pokušavaju da urade i 2023. godine. Vodili ste tuđinsku politiku, kao što je vodite i danas, a mi vodimo politiku koja je u interesu Srbije i koja je u interesu Srpskog naroda i po tom pitanju smo apsolutno principijelni.
Jedino ostrvo slobode, to je ono što mi sa ponosom iz Srpske napredne stranke ističemo, danas u Evropi je Republika Srbija. Ne vodimo ničiju tuđu politiku, uprkos strašnim pritiscima da uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji, a vi ste rekli - čim se završe izbori Vučić će da uvede sankcije Ruskoj Federaciji. Do dan danas niti smo uveli, niti nameravamo da uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji.
Zauzeli smo principijelni stav da osuđujemo napad na svaku suverenu zemlju i da štitimo svačiji teritorijalni integritet, ali tražimo da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije i to je naša politika i to je politika sa kojom izlazimo pred ovaj narod.
Što se tiče pitanja Kosova, pa vi ste rekli da ćete taj problem da rešite čim se sruši režim Slobodana Miloševića. Kako ste ga rešili? Tako što je Kosovo i Metohija 2008. godina proglasilo nezavisnost, a vi niste prstom mrdnuli. Pre toga nam se desio pogrom 2004. godine i niste prstom mrdnuli.
Sada nam kažete u 2023. godini da treba uvesti obavezni vojni rok jer vidite šta se dešava u svetu. Pa, vi ste ukinuli obavezno služenje vojnog roka. U trenutku kada ste vi ukinuli obavezno služenje vojnog roka takođe je bilo ratova po svetu. Pa, nisu ratovi počeli 2022. godine. Nisu sukobi počeli u Ukrajini 2022. godine. U vreme kada ste vi ukinuli obavezno služenje vojnog roka bilo je ratova koliko hoćete na kugli zemaljskoj. Pa, kako vam to tada nije bio argument, da kažete - ljudi, ratuje se po celom svetu, živimo u nesigurnom okruženju. Hajde da ojačamo našu vojsku. Ne, vi ste topili naše tenkove, vi ste uništavali naše avione, vi ste ukinuli obavezno služenje vojnog roka…
(Zoran Sandić: Zašto gledate u nas?)
Što gledam u vas? Pa, da li ste vi bili u koaliciji sa Demokratskom strankom? Pa, da li vam je Boris Tadić bio vrhovni komandant vojske koju ste ukinuli? Pa, da li ste bili sa njima u Vladi 2000, 2004, 2007, 2008. godine? Pa, da li ste sa njima bili u Vladi? Bili ste u Vladi, samo što vi sada nas hoćete da ubedite da smo mi to sve izmislili. Pa, nije, tako je bilo. Ne da ste ukinuli obavezno služenje vojnog roka, mi skoro da nismo imali vojsku.
Da li se sećate kakva je bila vojna doktrina u vaše vreme, vi koji ćete svi u jednu kolonu? Kaže - šta će nam vojska, pa Srbija više nema neprijatelje, mi sada imamo prijatelje, imamo partnere, imamo ljude koji razumeju našu politiku, zašto da bacamo pare na vojsku i to je bio izgovor da se ukine obavezno služenje vojnog roka.
Sve u svemu, ostavili ste nam državu razbijenu tako da kamen na kamenu od nje 2012. godine, kada smo preuzeli vlast skoro da nije ostao.
Pozivate se danas na to koliko košta izgradnja auto-puteva i koridora i slušam danas jednog vašeg koalicionog partnera koji kaže da je put Ruma - Šabac, auto-put, isprojektovan 2011. godine, a urađen 2023. godine. Pa ne treba biti čovek građevinski inženjer da shvati i da razume kolike su bile cene građevinskog materijala u vreme kada je put isprojektovan i u vreme kada je put napravljen.
Da li vi razumete o kojim vremenskim distancama govorimo? Vi se hvalite time kako ste nešto projektovali. Niste projektovali vi, projektovali su ljudi iz CIP-a, projektovali su ljudi iz "Energoprojekta", neki pametni ljudi koji su imali viziju u kom pravcu Srbija da se razvija. Šta ste vi uradili? Sve te papire stavili u fioku i rekli - ma, šta to nas briga, daj dok smo na vlasti da se obogatimo.
Aleksandar Vučić je izvukao iz fioke te projekte i rekao - mi ćemo te projekte da realizujemo i mi smo te projekte i realizovali i mi ćemo sa tom politikom razvoja Srbije da nastavimo i dalje, kao što smo mi vratili na dnevni red svetske politike pitanje Kosova i Metohije.
Da ste se vi pitali, to pitanje je završeno, ad akta, arhivirano, gotovo, priznale velike svetske sile nezavisnost Kosova, šta tu više može da se uradi. Aleksandar Vučić je rekao - mali nam je manevarski prostor, ne možemo mnogo, ali ćemo da se borimo koliko možemo da sačuvamo Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije. I borimo se. Od trenutka kada ste vi rekli da je sve gotovo, pa do danas, 25 zemalja je povuklo priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije. To znači da nije sve gotovo.
Meni prebacujete što ne spominjem Lajčaka koji dolazi u Beograd. Pa ako je rešeno pitanje Kosova i Metohije, kao što tvrde ovi sa zapada, pa što dolaze u Beograd? Što nam nude svaki dan da potpišemo ili da prihvatimo neki papir? Znači, nije rešeno. Nije rešeno sve dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije.
Aleksandar Vučić vam je rekao hiljadu puta - nećemo nikada priznati nezavisnost Kosova i Metohije i nikada nećemo dopustiti da Kosovo i Metohija uđe u bilo koju međunarodnu organizaciju.
Mesecima ponavljate jednu te istu laž kako je Aleksandar Vučić prihvatio francusko-nemački plan za Kosovo. Nije prihvatio, nije prihvatio, jer da je prihvatio, zar bismo se borili za to da takozvana republika Kosovo ne uđe u Savet Evrope? Zar se ne borimo i uspešno se borimo da Kosovo i Metohija ne uđe u Interpol? Da li je prestala ta borba? Nije prestala. Da li se borimo i dalje da takozvano Kosovo ne uđe UNESKO? Borimo se. Zahvaljujući kome su srpske, odnosno crkve i manastiri SPC i dalje baština SPC, a ne kulturna baština takozvanog Kosova? Pa, zahvaljujući Aleksandru Vučiću, sviđalo se to vama ili ne, jer je on uspeo boreći se da u UNESKO-u imamo većinu da se to ne proglasi takozvanom kosovskom kulturnom baštinom. Ovo bih mogao da pričam do sutra. Ali, na kraju krajeva, 17. decembar nije daleko, videćemo 17. decembra da li narod hoće da ima Vladu koju sam bira i koja vodi politiku isključivo u interesu Srbije ili hoće da ima istu onu Vladu koju je imao od 2000. do 2012. godine, Vladu koju su sastavljali stranci i koja je u Srbiji vodila tuđinsku politiku, a ne srpsku politiku.
Dakle, sačekajte 17. decembar, sačekajte rezultate izbora, pa ćemo da vidimo, a ja mislim da narod veoma dobro razume da je jedini spas građana Srbije, srpskog naroda, da na svet gledamo svojim srpskim očima, da mislimo svojom srpskom glavom i da vodimo samo srpsku politiku, ničiju drugu, za razliku od vas koji ste vodili svačiju politiku, samo ne srpsku.
Vi ste izgleda zaboravili da je Vojislav Koštunica izjavio uoči izbora 2012. godine da ne može da podrži politiku SNS i Tomislava Nikolića zato što se Tomislav Nikolić zalaže za ulazak Srbije u EU. To je bio vaš zvaničan stav. I o kakvoj podršci vi govorite?
Dakle, Tomislav Nikolić je pobedio zato što su to hteli građani Srbije. O pobedi Tomislava Nikolića i o pobedi SNS postoje pisani dokazi. O vašoj pobedi iz 2000. godine ne postoje pisani tragovi, vis te ih zapalili. Vi ste ih zapalili. Vi ste na ulici izvikali, bukvalno izvikali da je Vojislav Koštunica pobedio na izborima i zapad vas je u tome podržao. I sve je u redu, ali prosto je red da to kažemo zbog građana Srbije. Kao što je red da kažemo kako ste uništavali SRJ, pretvarajući je najpre u državnu zajednicu, a onda nemo posmatrajući kako Milo Đukanović odvaja Crnu Goru od Srbije, kao što ste nemo posmatrali i ukidanje naše vojske, kao što ste nemo posmatrali i pogrom na Kosovu i Metohiji 2004. godine, kao što ste 2008. godine učinili dva herojska dela.
Te 2008. godine učinili ste dva herojska dela. Od svih država koje su priznale nezavisnost tzv. Kosova, vi ste proterali, odnosno proglasili za personu non gratu ambasadorku Crne Gore, mislim da se žena zvala Anka Vojvodić i tadašnjeg ambasadora Makedonije i tako ste pokazivali svoje mišiće. Niste smeli da spomenete američkog ambasadora, britanskog ambasadora, nemačkog ambasadora, francuskog ambasadora, nikoga od njih. Proterali ste ambasadorku Crne Gore i ambasadorku Makedonije. To je bio vaš odgovor na proglašenje nezavisnosti tzv. republike Kosovo 17. februara 2008. godine.
Ponovo vam kažem, Aleksandar Vučić je vratio pitanje Kosova i Metohije kao pitanje svetske politike, dakle, svetske politike. Kada dolaze u Beograd, dolaze i Amerikanci i Britanci i Francuzi i Nemci i Italijani. Dakle, Kosovo i Metohija je ponovo postalo svetsko pitanje, ali ne zahvaljujući vama, zahvaljujući vama ono je bilo navodno rešeno, arhivirano, stavljeno ad akta.
Aleksandar Vučić je rekao - nije rešeno onako kako Šiptari misle da je rešeno, da je Kosovo i Metohija nezavisno. Nije nezavisno i mi ga ne priznajemo kao nezavisnu državu. U tome je razlika između vas i nas. Vi ste hteli nekako da se otarasite Kosova i Metohije zato što vam je to bio balast.
Aleksandar Vučić je rekao – borimo se za Kosovo i Metohiju u teškim uslovima, malo imamo razumevanja u svetu, ali ne damo da južna srpska pokrajina bude nezavisna država i uporno obmanjujete građane Srbije kako je Aleksandar Vučić prihvatio Francusko-nemački sporazum. Nije prihvatio, nego je rekao hoćemo da razgovaramo, ali hoćemo da razgovaramo o tome kako da se najpre formira zajednica srpskih opština i kako da se garantuje bezbednost Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji, pa ćemo onda da govorimo o ostalim temama. Jedine dve teme o kojima nema razgovora je priznavanje nezavisnosti Kosova i učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, pre svega u UN.
Sad ja pitam građane Srbije. Zamislite da je neko od vas na mestu predsednika Republike Aleksandar Vučić, pa ne da biste prihvatili, potpisali biste, kao što ste potpisali 2000. godine dve hiljade odluka o pomilovanju po službenoj dužnosti albanskih terorista. Sve biste vi potpisali samo da dođete na vlast ili da ostanete na vlasti. Nije stvar u vlasti, ne borim se ja, niti se moje kolege bore za vlast, nego je stvar u tome da li se borimo za interese države Srbije ili ćemo u Srbiji da sprovodimo neke tuđe interese.
Vi ste 2000. godine sprovodili tuđe interese i 17. decembra ćete opet u toj jednoj koloni da sprovodite tuđe interese. Aleksandar Vučić će da sprovodi interese građana Srbije. Ja vam ponovo kažem - mislim da će narod Srbije veoma dobro da razume koja politika je u njegovom interesu.
Gde vam je, gospodine Aleksiću, Vuk Jeremić, vaš predsednik? Pitam vas to zato što nisam sasvim siguran da li je ovo tužilaštvo, da li je ova institucija sud ili mi sada prisustvujemo pripremi za izbornu skupštinu ili za glavni odbor Narodne stranke.
Pošto građani Srbije u stvari treba da znaju šta je politička pozadina cele ove sednice, gde je samo formalno na dnevnom redu zahtev za smenu Bratislava Gašića, a ustvari tri nedelje, ako se ne varam, predsedniče Narodne skupštine, traje sednica Narodne skupštine, da bi jedno krilo Narodne stranke pobedilo u oktobru mesecu, kako sam informisan, drugo krilo Narodne stranke, odnosno, da bi Miroslav Aleksić preuzeo Narodnu stranku od Vuka Jeremića.
Sada je Narodna skupština idealno mesto, pošto Vuk Jeremić nije poslanik, a Miroslav Aleksić je narodni poslanik, sada je ovde idealna prilika da čovek tri nedelje sebe promoviše kao budućeg kandidata za predsednika Narodne stranke. U suštini, niti ga zanimaju ubijeni đaci u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, niti ga zanimaju ljudi koji ubijeni u okolini Mladenovca i Smedereva, niti ga bilo šta na ovom svetu interesuje. Njega interesuje da preuzme Narodnu stranku. Da li će mu to poći za rukom ili ne, ja ne znam.
Građani Srbije treba da znaju da sve ovo što gledaju tri nedelje se ustvari radi zbog unutarstranačkih obračuna unutar Narodne stranke, jer je neko rekao Miroslavu Aleksiću šta će ti sada Vuk Jeremić, ti si sada novi lider, ti si novi Karađorđe, ti si novi vođa Srbije, treba da smeniš Vuka Jeremića, a idealna ti je prilika. Svaki dan besplatan televizijski prenos, možeš da pričaš šta ti je volja, da optužuješ ljude bez dokaza, da svakoga dana iznosiš najgore moguće uvrede na račun Aleksandra Vučića, Andreja Vučića i drugih članova njegove porodice.
To ti je idealna prilika da stekneš veliki broj pristalica unutar Narodne stranke i da na jesen smeniš Vuka Jeremića sa mesta predsednika Narodne stranke. To je zapravo razlog zašto vi narodni poslanici i vi građani Srbije tri nedelje slušate jednog čoveka koji u suštini se ne razume ni u šta. Ne razume se ni u šta, ne razume se u podelu vlasti, nikada nije čuo i nikada nije pročitao ništa od Džona Loka, od Šarla Monteskeja, zato što oni govore o podeli vlasti.
Ja razumem zašto on to nije čitao. On je bio loš učenik, jako loš učenik. Sumnjam da i zna ko su ljudi koje ja spominjem. Znate, Miroslav Aleksić, koji sada treba da bude novi vođa Srbije, novi vođa srpskog naroda, je završio srednju školu na sledeći način, tako što je iz srpskog jezika i književnosti imao dovoljan – 2, iz ruskog jezika dovoljan -2, iz sociologije, e tu je bio dobar – tri, najbolji je bio u fizičkom, odličan – 5, matematika dovoljan – 2, merenja u elektronici dovoljan – 2, elektrotehnika dovoljan – 2, elementi automatizacije dovoljan – 2.
Kaže neka narodna poslanica, sram me bilo. Ja sam ovde čitao dok sam bio narodni poslanik ocene koje je na fakultetu dobio Aleksandar Vučić. Pošto ste vi tvrdili da nije tačno da je bio jedan od najboljih studenata Pravnog fakulteta u Beogradu, ja sam ga zamolio da mi da fotokopiju svog indeksa i da javno pročitamo njegove ocene. Ako sam smeo javno da čitam ocene svog predsednika, Aleksandra Vučića, valjda smem i da čitam ocene novog lidera Srbije, Miroslava Aleksića.
Mislim da ovde građani Srbije treba da znaju ko je novi vođa, koji se priprema da zameni Aleksandra Vučića. Građani treba da znaju ko je alternativa Aleksandru Vučiću. Onome koji, kada čitate ocene 10, 10, 10, 10, 9, 9, 9, 10, 10, 10, ovde 2, 2, 2, doduše iz fizičkog odličan – 5, super, digitalna elektronika dovoljan – 2, praktična nastava dobar – 3, elektronski računari i programiranje nedovoljan – 1, vladanje dobro – 3. Znači, čovek je išao na popravni u srednjoj školi u Trsteniku. Ja nemam ništa protiv toga.
Meni je potpuno jasno da kao takav nije mogao nikada da čuje za načelo podele vlasti, da postoji zakonodavna vlast, da postoji izvršna vlast i da postoji sudska vlast i da narodni poslanik nije sudska vlast i da to što se protiv nekoga vodi istraga, ne znači i da je i kriv. To ko je kriv, a ko nije, o tome će se izjasniti sud. Ali, ono što želim da naglasim, budući da su nam u poseti dva visoka predstavnika dve države kojima je jako stalo do vladavine prava. Jako im je stalo do poštovanja nezavisnosti sudova. Bilo bi dobro da malo pogledaju sednicu Narodne skupštine na kojoj govori novi lider Srbije već tri nedelje i da malo vide kako se njihovi puleni ponašaju ovde u Narodnoj skupštini. Predstavnici pojedinih država sa zapada stalno spočitavaju Aleksandru Vučiću kako mi iz vlasti vršimo pritisak na pravosuđe, kako sudije donose presude po diktatu Aleksandra Vučića, po diktatu ministara u Vladi, po diktatu visokih stranačkih funkcionera SNS, tri nedelje možete da slušate kako čovek koji je, doduše novi lider Srbije, ali za sada još uvek samo narodni poslanik, čita materijale, odnosno čita sudske spise, spise iz tužilaštva, on zna ko je kriv, on zna ko je prav, on zna ko je pakovao, za koga je bila namenjena droga i onda se postavlja pitanje – zašto ovi sa zapada koji dolaze u Srbiju kritikuju Aleksandra Vučića. Što ne kritikuju svoje pulene, što im ne kažu – e, ajde sačekaj malo da sud kaže svoje, pa da onda vidimo ko je zaista kriv, a ko nije kriv.
Da sada ne ulazim u to, sud će na kraju krajeva da kaže svoje. Članovi Glavnog odbora Narodne stranke će da kažu svoje, da li žele da ih vodi čovek koji je magistar fizike, a ne zna kako glasi Drugi Njutnov zakon, to je Vuk Jeremić ili žele da ih vodi ovaj 2, 2, 3, 5 iz fizičkog, 2, 2, 2, 2, 3, 1, vladanje dobro 3. Dakle, to je sada na članovima Narodne stranke, neka odluče ko hoće da ih vodi, ali da znaju narodni poslanici, da znaju građani Srbije da je ovo zapravo sve neka vrsta kondiciono političke pripreme za sednicu Glavnog odbora ili Izborne skupštine Narodne stranke koja bi trebala da bude na jesen pa ćemo da vidimo da li će Vuk Jeremić da pretekne ili će ga pobediti ovaj 2, 2, 2, 3, 5 iz fizičkog, pa 2, 2, 2, 1 itd.
Marinika Tepić me je prozvala jutros kako sam ja targetirao studenta Pavla Cicvarića, dozvolite mi narodni poslanici da vam nešto kažem na tu temu, pošto se ne radi ni o kakvom targetiranju studenta, nego se radi o tome da građani Srbije moraju da znaju kakva je opet, politička pozadina celog tog isfabrikovanog slučaja oko ovog studenta. Vidite, ovo je fotografija Marinike Tepić i tog studenta Pavla Cicvarića na dan kada sam ja u četvrtak govorio ovde u Narodnoj skupštini o tome da je Pavle Cicvarić, doduše student, ali politički angažovani student. Dakle, kada neko govori na političkom skupu, kada neko napada vlast, kada neko napada Aleksandra Vučića, onda on postaje politički aktivista. To da li je student, da li je sveštenik, da li je obućar, da li je nešto drugo, to je njegova privatna stvar, ali on je politički angažovan građanin Republike Srbije.
Ja mu želim pre svega da uči, da bude ipak malo bolji od ovih koji pokušavaju da ga vode, od ovih, dva, dva, dva, tri, tri, pet iz fizičkog, pa dva, dva, dva, dva, da bude malo bolji od njih, da završi studije na vreme. Da li će biti uspešan političar, to će takođe vreme da pokaže. Što se mene tiče, nemam ništa protiv da bude uspešan političar, ali ako bude primao instrukcije od Miroslava Aleksića i od Marinike Tepić, teško da će od njega nešto da bude.
Ali nešto drugo sam hteo da vam kažem. U odbranu, inače, bez ikakve potrebe, pošto nikoga nismo napadali, u odbranu Pavla Cicvarića, politički angažovanog građanina Republike Srbije, koji govori na skupovima koje organizuju ljudi koji na tim istim skupovima ne smeju da govore, jer se plaše sopstvenih pristalica, ako ih uopšte imaju, pa onda poturaju Pavla, pa onda poturaju Seku Sabljić, pa onda poturaju Nikolu Koja, pa Dragana Bjelogrlića itd, a niko od njih na tim političkim skupovima nema hrabrosti da govori, stigla je u Vladu Srbije inicijativa za održavanje hitne sednice Saveta za mlade Vlade Republike Srbije. To je bilo 3. jula, dakle, juče, sa predlogom da se na dnevni red sednice Saveta za mlade stave dve tačke, 1. tačka – Zaštita mladih aktivista i aktivistkinja da mirno izražavaju svoje stavove, a 2. tačka je Predlog mera za unapređenje bezbednosti i mentalnog zdravlja mladih, presek stanja.
Sad se tu, između ostalog, da vam ne čitam sve, u obrazloženju predloga navodi kako sam ja izneo uvrede na račun jedne mlade osobe, studenta Univerziteta u Beogradu, da sam doprineo njegovoj, kako se ovde kaže, citiram: „nebezbednosti“, iznosio sam u javnost podatke o imovini njegovog oca, samo zato što je, kaže, njegov sin javno govorio na jednom od protesta „Srbija protiv nasilja“. Zašto vam sve ovo govorim? Zato što je ovu inicijativu potpisalo 15 stranački angažovanih aktivista, ovih koji ne smeju da govore na skupovima koje sami organizuju. Između ostalog, pod brojem osam, ovu inicijativu je potpisao izvesni Ivan Bjelić.
E sad ćete da vidite, građani Republike Srbije, i vi poštovani narodni poslanici, koliko smo mi jedna autokratska vlast, jedna represivna vlast, jedna vlast koja ne da da se diše i da žive ljudi koji su naši politički protivnici. Ivan Bjelić, naravno, ima svoj „Tviter“ nalog, i kaže, na svom „Tviter“ nalogu on je predstavnik mladih u Savetu za mlade Vlade Republike Srbije. Sad vidite, na tom njegovom „Tviter“ nalogu imate sve ove političke poruke koje oni šalju: „Sistem je zakazao“, „Aleksandar Vučić je kriminalac“, „Andrej Vučić je kriminalac“ itd.
E sad, taj gospodin Ivan Bjelić ima jednu nevladinu organizaciju. Samo da nađem, tu su mi papiri, ima ih dosta, ali je dobro da građani Srbije znaju. Dakle, Ivan Bjelić juče, 3. jula, traži sednicu Saveta za mlade Vlade Republike Srbije, inače, ova Vlada koju vi toliko napadate je formirala, po prvi put u istoriji Srbije, Savet za mlade i u taj savet izabrala, između ostalog, i ljude koji su njeni politički protivnici. E sad, zašto spominjem ovog Ivana Bjelića? On je, čovek, 3. jula, dakle juče, podneo inicijativu Vladi Republike Srbije da se sazove sednica Saveta za mlade. To je, dakle, čovek koji kaže: „Sistem je zakazao“, „Vučić je lopov“, „Vučić stoji iza Jovanjice“, Vučić je ovakav, „Vučić je izdajnik, izdao je Srbe na Kosovu“ itd, sve to stoji na njegovom „Tviter“ nalogu, da ja sad sve to ne čitam.
Međutim, gle čuda, ta naša autoritarna vlast, na čelu sa najvećim diktatorom u istoriji Srbije Aleksandrom Vučićem, na čelu sa Anom Brnabić, za koju nema šta u poslednje tri nedelje niste rekli, tom istom Ivanu Bjeliću daje 1.566.000 dinara njegovoj nevladinoj organizaciji Forum civilne akcije „Forca“ Požega. Tako mu se zove nevladina organizacija, a projekat se zove „Ka Evropi – sa znanjem i saznanjem“. Hoću da vam kažem nešto drugo. Kažite mi – kako smo mi to autoritarni, kakvi smo mi to diktatori, kako smo mi to bahati, kako mi to gazimo mlade ljude, kako mi to ponižavamo njihove porodice, kako mi to samo uzimamo pare za sebe, kako to da je Aleksandar Vučić lopov, da je Andrej Vučić lopov, a onda damo 1.566.000, dakle Vlada Srbije da 1.566.000 dinara Ivanu Bjeliću, direktoru nevladine organizacije „Forca“ Požega za projekat „Ka Evropi“?
Zašto sam ovo pročitao? Pa kao dokaz više o tome kakvi ste vi licemeri i koliko ste spremni da idete u iznošenju neistine.
(Tatjana Manojlović: Molim da nam se malo vaspitanije obraćate.)
Pa govorim vrlo vaspitano, gospođo. Za razliku od vas koji mi sve vreme dobacujete, ja govorim na bazi činjenica.
Dakle, sad ja pitam vas – zamislite u njihovo vreme, dame i gospodo narodni poslanici, pa niste smeli popreko da ih pogledate, a kamoli da govorite na političkim skupovima koji su organizovani protiv njih. Jel bilo moguće da se zamisli da u njihovo vreme govorite na nekom političkom protestu opozicije 2001, 2002, 2004, 2005, 2008, 2012. godine itd, a da onda od te iste vlasti dobijate pare za neke projekte? Vidite, u naše vreme je to moguće. U naše vreme je to moguće i mi ovim mladim ljudima ne zameramo što su oni politički angažovani, ali ovde se radi o tome da građani Srbije moraju da čuju i jednu i drugu stranu, a ne samo vašu stranu, zato što ste vi navikli, kao što sam vam rekao i u četvrtak, da se boksujete sa džakom. Džak ne može da vam uzvrati udarac, ali živ čovek može da vam odgovori na vaše neistine.
Dakle, građani Srbije treba da znaju da oni koji svaki dan pozivaju na proteste, i taj Ivan Bjelić juče dok šalje zahtev za sazivanje sednice Saveta za mlade, poziva na novi protest u subotu itd, ali pazite, nije gadljiv na novac koji dobija iz budžeta Republike Srbije za neke svoje nevladine organizacije. I pazite, kad god malo pročačkate po svim tim njihovim aktivistima, raznim vođama kojekakvih nevladinih organizacija, tu u stvari dolazite do toga da su sve to jako bogati ljudi. To su ljudi koji na mesečnom nivou dobijaju desetine miliona dinara. Neki čak i više miliona evra. To su prebogati ljudi.
To su ljudi koji kupuju stanove u „Beogradu na vodi“, a od 2014, 2015. godine vode kampanju protiv projekta „Beograd na vodi“. To građani Srbije treba da znaju.
(Tatjana Manojlović: Da biste vi držali predavanje.)
Ne. Ne, da bih ja držao predavanje, nego da bi građani Srbije znali.
Da bi građani Srbije znali da ih vode, odnosno da pokušavaju da ih vode oni koji od te iste države dobijaju veliki novac.
E sad, čekajte samo da se završi performans, pa ćemo da nastavimo dalje.
(Aleksandar Jovanović: Evo na dan bombardovanja dovodite Šredera! Ovo je vaš patriotizam? Kako vas nije sramota?)
Čekajte…
Da, da. Samo se malo smirite, pošto nisam siguran da li su vam mentori otišli iz Beograda ili nisu. Možda vas gledaju, pa mogu sutra da vam zamere i da vam malo zavrnu slavinu.
Zbog, dakle, Izborne skupštine ili Glavnog odbora, ne znam šta je u pitanju, Narodne stranke na jesen, i to građani Srbije treba da znaju, Narodna skupština u stvari ne može da radi svoj osnovni posao, a to je da donosi zakone koji su u interesu građana Srbije. Između ostalog, ne možemo da donesemo zakon o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć.
Taj predlog zakona smo kao Vlada uputili u skupštinsku proceduru 16. juna 2023. godine. Njime se predviđa ciljana pomoć, namenjena pre svega majkama dece predškolskog i školskog uzrasta. Dakle, upravo one grupe mladih ljudi koja prethodnim merama nije bila direktno obuhvaćena. Isplata će biti 10.000 dinara jednokratno za svako dete u mesecu septembru, kada se javljaju uvećani izdaci za ovu grupu lica.
Zbog Glavnog odbora, odnosno Izborne skupštine Narodne stranke, zbog toga što ne znamo da li će Narodnu stranku da vodi Vuk Jeremić ili Miroslav Aleksić, Narodna skupština ne može da donese zakon koji je tako predložila Vlada Republike Srbije, a to je zakon o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji smo predložili još 19. maja 2023. godine.
Ovim predlogom zakona nastavljamo sa podrškama majkama preduzetnicama. Predloženim izmena predviđeno je da očevi koji su u radnom odnosu, a čije su supruge preduzetnice nakon tri meseca od rođenja deteta mogu da koriste pravo na plaćeno sa rada umesto njihove supruge. Izmena ovog zakona izjednačava se status majki preduzetnica, budući da je previđeno ostvarivanje prava vezanih za odsustvo sa posla za treće i svako naredno dete u trajanju od dve godine.
Dakle, ovo su važni zakoni, važni za građane Republike Srbije. Znaju oni da ne mogu da smene Bratislava Gašića zato što nemaju skupštinsku većinu, to im je bilo jasno na samom početku, ali je važnija Izborna skupština Narodne stranke. Važnije je to da li će Narodnu stranku da vodi magistar fizike koji ne zna Drugi Njutnov zakon ili će da je vodi onaj koji ima ocene dva, dva, dva, tri, dva, dva, dva, jedan. To je važnije od ovih zakona koje je predložila Vlada Republike Srbije i koji su upravo u interesu majki, očeva, dece, mladih ljudi o kojima se navodno oni toliko brinu.
Znate, nema svako dete, nema svaki student roditelja koji ima nevladinu organizaciju, a da mu na račun pitaj Boga iz kojih izvora legne 10, 20, 30 miliona dinara. Ima mnogo dece, ima mnogo roditelja koji žive pošteno od svog rada, između ostalog očekuju pomoć od države, od nas, od Vlade Republike Srbije, od Narodne skupštine da bi mogli da izdržavaju svoju decu i da bi mi kao nacija mogli da imamo što više dece.
Ali, šta to njih briga, oni imaju ne vladine organizacije. Malo daju Holanđani, malo daju Nemci, malo daju Amerikanci, malo daje, doduše, i Vlada Srbije, ovima koji hoće da je ruše. Nije bitno ko daje pare, bitno je da su oni bogati, da su im novčanici puni. To što zakoni u Narodnoj skupštini stoje i to što vi narodni poslanici ne možete da radite posao koji je u interesu građana Srbije. Šta to njih briga, važniji je interes Narodne stranke, da li je Vuk Jeremić ubacio novih 80 članova u Glavni odbor da bi pobedio Miroslava Aleksića ili će ovaj to da mu vrati na jesen na taj način što će tri nedelje u Skupštini da sebe promoviše kao novog lidera Srbije i novog borca protiv kriminala i korupcije, tako što će lažno da optužuje Aleksandra Vučića i Andreja Vučića za trgovinu narkoticima.
Ima još nekoliko zakona koji stoje ovde u proceduri Narodne skupštine, koje ne možemo da usvojimo, a koji su jako važni za građane Republike Srbije. Mislim da je građanima važno da čuju makar za neke od ovih zakona.
Dakle, u pitanju je zakon kojim se omogućava nastavak finansiranja Projekta „Izgradnja saobraćajnice Ruma – Šabac – Loznica“, izmene Zakona o vazdušnom saobraćaja, izmene Zakona o energetici. Oni se, inače, jako brinu o energetici, jako se brinu o zaštiti životne sredine.
Ne mogu građani Republike Srbije da imaju potvrđen Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Italije o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola, IPARD za seljake, tako je Marijane, koji stoji. Ne možemo da usvojimo izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, ne možemo da usvojimo izmene Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Dakle, za naše, kao što je rekao kolega Gašić hrabre policajce, inspektore, pripadnike Sektora za vanredne situacije koji su uspeli u toku mesec dana poplava, neviđenih poplava koje su zadesile Republiku Srbiju da evakuišu na hiljade lica i da nemamo nijedno nastradalo lice u Republici Srbiji. Za razliku od njih koji pojma nemaju kakvo je stvarno stanje na terenu. Ministri u Vladi Republike Srbije su svakoga dana prisutni na terenu i razgovaraju sa građanima.
Ja sam neki dan bio u Vrnjačkoj Banji, na pojedinim mestima je palo 190 litara kiše po kvadratnom metru za sat vremena. To je nezabeleženo u istoriji. Ljudi se zahvaljuju, ne ljudi koji vode opštinu Vrnjačka Banja, pa da kažete oni su iz SNS, ne, posetio sam čoveka koji živi ispod jednog brda koje se obrušilo od silnih kiša i čija je kuća spašena da ne uđe voda, da mu ne nastrada nijedan član porodice, upravo zahvaljujući Sektoru za vanredne situacije koji su od prvog dana sa tim ljudima na terenu.
Pričaju ljudi iz Vrnjačke Banje, pričaju ljudi iz, a juče sam bio u Medveđi, pričaju ljudi iz Trstenika, pričaju ljudi iz Kruševca, pričaju ljudi iz Šapca, iz Koceljeve, da su ljudi iz Sektora za vanredne situacije po tri dana bili u vodi do pojasa, neki do grla. I, sada ne možemo da donesemo zakon o izmenama Zakona o dodeli, izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti za te ljude zato što je najvažnija stvar na svetu da li će na jesen Narodnu stranku da vodi jedan ili drugi.
Zahvaljujući jednom su Šiptari dobili pravni osnov da donesu deklaraciju, jel tako, Marijane, o priznanju nezavisnosti Kosova i slave ga kao sveca na Kosovu i Metohiji ili će Narodna stranka dobili novog predsednika dva, dva, dva, tri, pet iz fizičkog, dva, dva, dva, jedan. Dakle, to je sve mnogo važnije od ovih zakona, a onda ćemo da čekamo na Zakon o interoperabilnosti železničkog sistema, onda ćemo da čekamo na izmene i dopune Zakona o ljudskim ćelijama i tkivima, na izmene i dopune Zakona o državljanstvu Republike Srbije. Kao što je rekao Bratislav Gašić, zahvaljujući njemu je pokojni Đorđe Mihajlović dobio državljanstvo Republike Srbije, a ne zahvaljujući vama koji o istoriji pojma nemate, jer ste imali ocene dva, dva, dva, dva, tri, pet iz fizičkog, dva, dva, dva, jedan. Vi o Prvom svetskom ratu pojma nemate. Niste pročitali nijednu knjigu. Vi se informišete sa interneta, sa jutjub portala itd.
(Borislav Novaković: Zašto dozvoljavate ovo? Obraća se narodnim poslanicima. Zašto tolerišete?)
Ne možemo da donesemo… Neko je danas polako, mnogo ste nervozni…
Jedna koleginica iz opozicije kaže, jutros sam sedeo u kancelariji predsednika Narodne skupštine i gledao postavljanje poslaničkih pitanja, i ustane jedna narodna poslanica iz ove stranke za koju ne znamo da li će da je vodi ovaj što je svetac na Kosovu kod Albanaca ili će da je vodi ovaj dva, dva, pet iz fizičkog, dva, dva, jedan i ustane gospođa narodna poslanica i kaže – kada će da bude završena obilaznica, odnosno deonica puta Požarevac – Golubac…
(Marina Lipovac Tanasković: Radite bez građevinske dozvole!)
… ne može da se dobije…
Polako, polako. Nemojte da dobacujete.
(Marina Lipovac Tanasković: Sram vas bilo!)
Sram vas bilo! Sram vas bilo! Sram vas bilo!
(Borislav Novaković: Ne možeš tako.)
Dakle, dame i gospodo narodni poslanici, ustanu i postave pitanje - gde je građevinska dozvola, zašto se ne izdaje građevinska dozvola…
… a od 7. aprila 2023. godine u Narodnoj skupštini se nalazi predlog zakona vezan za projekat citiram: „izgradnje brze saobraćajnice, deonica Požarevac – Golubac, u zagradi Dunavska magistrala“.
Ako postavljate pitanje zbog koga ne može da se izda građevinska dozvola, pa zbog vas, zbog vas, zato što nije bitna Dunavska magistrala, dame i gospodo narodni poslanici, bitno je da li će da Narodnu stranku vodi čovek koji je dao pravni osnov da Šiptari donesu deklaraciju o proglašenju nezavisnosti Kosovova i Metohije 2008. godine ili će Narodnu stranku da vodi ovaj dva, dva, dva, pet iz fizičkog, dva, dva, dva, jedan. To je važnije od Dunavske magistrale, i to građani Srbije treba da znaju.
(Narodni poslanik Borislav Novaković dobacuje iz klupe.)