Deseta sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo

24.12.2022.

Na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, održanoj 24. decembra, u pojedninostima je razmotreno šest predloga zakona, koji se nalaze na dnevnom redu Četvrte sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2022. godini.
Na Predlog zakona o izmeni Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, podneto je 18 amandmana. Odbor je ocenio da dva amandmana nisu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbi, a za ostale amandmane ocenjeno je da jesu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom RS. Odbor je ocenio i da su dva amandmana, koje su podneli narodni poslanici Poslaničke grupe MORAMO – ZAJEDNO, po sadržini istovetna.

Na Predlog zakona o dopuni Zakona o javnim medijskim servisima podneto je 17 amandmana. Odbor je ocenio da tri amandmana nisu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbi, a za ostale amandmane ocenjeno je da jesu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom RS. Odbor je takođe utvrdio da su dva amandmana koje su podneli narodni poslanici Poslaničke grupe MORAMO – ZAJEDNO, po sadržini istovetna.

Na Predlog zakona o izmeni Zakona o državnim službenicima podneta su 23 amandmana. Odbor je ocenio da dva amandmana nisu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije, a za ostale amandmane ocenjeno je da su u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom RS. Odbor je utvrdio i da su dva amandmana koje su podneli narodni poslanici Poslaničke grupe MORAMO – ZAJEDNO, po sadržini istovetna.

Na Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o pravnoj i sudskoj saradnji u građanskim i trgovinskim stvarima između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata podnet je jedan amandman. Odbor je taj amandman odbacio kao nepotpun, na osnovu člana 163 stav 2 Poslovnika Narodne skupštine, imajući u vidu odredbu člana 169.stav 3 poslovnika Narodn skupštine kojom je utvrđeno da se na tekst međunarodnog ugovora ne može podneti amandman. Na Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Republike Srbije i Federativne Republike Brazil o pravnoj pomoći u građanskim stvarima, podnet je jedan amandman. Odbor je odbacio kao nepotpun, na osnovu člana 163. stav 2. Poslovnika Narodne skupštine, imajući u vidu odredbu člana 169. stav 3. Poslovnika NS, kojim je utvrđeno da se na tekst međunarodnog ugovora ne može podneti amandman.

Na Predlog zakona o potvrđivanju Drugog dodatnog protokola uz Konvenciju o visokotehnološkom kriminalu o pojačanoj saradnji i otkrivanju elektronskih dokaza, podnet je jedan amandman. Odbor je amandman odbacio kao nepotpun, na osnovu člana 163. stav 2. Poslovnika Narodne skupštine, imajući u vidu odredbu člana 169. stav 3 Poslovnika NS, kojim je utvrđeno da se na tekst međunarodnog ugovora ne može podneti amandman.

Ispred ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sednici su prisustvovali državni sekretar Đorđe Dabić i pomoćnik ministra Ivana Savićević, u ime ministarstva pravde pomoćnik ministra Vladimir Vinš, a ispred ministarstva informisanja i telekomunikacija načelnik odeljenja u sektoru za informisanje i medije Dejan Stojanović.

Sednici je predsedavala predsednica odbora Jelena Žarić Kovačević, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: dr Žika Bujuklić, Dubravka Kralj, Milica Nikolić, dr Uglješa Mrdić, Vesna Nedović, Olja Petrović, Ljubinko Đurković, Zvonimir Stević i Sanja Lakić.

Prisutni članovi

...

Žika Bujuklić

Srpska napredna stranka
...

Dubravka Kralj

Socijalistička partija Srbije
...

Milica Nikolić

Srpska napredna stranka
...

Uglješa Mrdić

Srpska napredna stranka
...

Vesna Nedović

Srpska napredna stranka
...

Olja Petrović

Srpska napredna stranka
...

Ljubinko Đurković

Monarhisti
...

Zvonimir Stević

Socijalistička partija Srbije
...

Sanja Lakić

Srpska napredna stranka
Poslednji put ažurirano: 24.12.2022, 16:24