Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 24.04.2018.

OBRAĆANJA

...
Demokratska stranka

Radoslav Milojičić

Poslanička grupa Demokratska stranka
Hvala.

Dame i gospodo narodni poslanici, predsedavajući, poštovani građani, postavljam pitanje premijerki, Ani Brnabić, postavljam pitanje svim institucijama ove zemlje, a postavljam pitanje i svima nama koji se bavimo javnim poslom.

Po podacima, nažalost, u 2018. godini 20 žena je izgubilo život u porodičnom nasilju, i to su strašne stvari, i samo za četiri meseca. U 2010. godini je taj broj iznosio, takođe, mnogo, mnogo, jedan jedini život ako se izgubi u porodičnom nasilju, ali 18 žena je izgubilo život za 12 meseci 2010. godini, ne vučem ovde naravno nikakvu političku paralelu, ovo nema veze sa politikom, ovo su izuzetno važne teme, životne teme, dok je u ovoj godini, u januaru, februaru, martu i aprilu 20 žena izgubilo život. Nadam se da nijedna osoba do kraja života neće izgubiti život, pogotovo u porodičnom nasilju.

Moramo da se zapitamo svi mi koji kreiramo javno mnenje i koji se bavimo javnim poslom, pogotovo tu mislim na medije koji onog koji je izvršio nasilje nad svojom suprugom u jutarnjim programima, u toku popodnevnih emisija puštaju da on to nasilje opravda. Nema opravdanja za nasilja bez obzira na razlog, bez obzira na nasilje, bez obzira ko ga je izvršio.

Mislim da mi kao društvo u celini moramo da odgovorimo na ova užasno važna pitanja, pogotovo Vlada i institucije koje se bave tim stvarima.

Drugo pitanje postavljam predsednici Skupštine Maji Gojković – na koji način će odgovoriti na nasilje koje se i malopre desilo, a vi ste se, gospodine Arsiću, pravili da ne čujete, i na govor mržnje koje su sramni radikali izgovorili prošavši pored kluba Demokratske stranke, poslaničkog..