Četrnaesta sednica Drugog redovnog zasedanja, 23.12.2021.

3. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Četrnaesta sednica Drugog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/543-21

3. dan rada

23.12.2021

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 15:10 do 18:35

 • ZAKONI

 • Zakon o inovacionoj delatnosti
 • Zakon o kulturnom nasleđu
 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju
 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju
 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o prosvetnoj inspekciji
 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju
 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja
 • Odluka o izboru člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije
 • Zakon o izmenama i dopuni Zakona o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine
 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom fakturisanju
 • Zakon o izmeni i dopuni Zakona o utvrđivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi usled produženog negativnog uticaja pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2
 • Zakon o izmeni i dopuni Zakona o elektronskim medijima
 • Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Evropske unije o učešću Republike Srbije u programu Kreativna Evropa (2021-2027)
 • Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Kambodže o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša
 • Zakon o tržištu kapitala
 • Zakon o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o zajmu LD 2079 (2021) između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za Projektni zajam - Univerzitetska infrastruktura
 • Zakon o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (Zajam za ugovaranje stranog projekta o izgradnji) za Projekat izgradnje državnog puta 1.B reda br. 27 Loznica - Valjevo - Lazarevac, deonica Iverak - Lajkovac (veza sa autoputem E-763 Beograd - Požega), izm
 • Odluka o izboru člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije
 • Zakon o izmeni Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis
 • Zakon o izmeni i dopunama Zakona o javnim medijskim servisima
 • OBRAĆANJA

  ...
  Srpska napredna stranka

  Vladimir Orlić

  Poslanička grupa "Aleksandar Vučić - Za našu decu" | Predsedava
  Hvala vama.

  Pošto smo završili pretres o amandmanima, zaključujem pretres Predloga zakona u pojedinostima.

  Pošto smo obavili pretres Predloga zakona u načelu i u pojedinostima, Narodna skupština će u danu za glasanje odlučivati o Predlogu zakonu u načelu, pojedinostima i u celini.

  Prelazimo na 6. tačku – PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SREDNjEM OBRAZOVANjU I VASPITANjU.

  Primili ste amandman koji je na Predlog zakona podneo Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

  Primili ste Izveštaj Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

  Pošto je Narodna skupština obavila pretres u načelu, saglasno članu 157. stav 3. Poslovnika Narodne skupštine, otvaram pretres Predloga zakona u pojedinostima.

  Na član 28. amandman je podneo Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

  Predstavnik predlagača je prihvatio ovaj amandman na sednici Odbora.

  Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo smatra da je amandman u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

  Konstatujem da je ovaj amandman postao sastavni deo Predloga zakona.

  Reč ima dr Uglješa Mrdić, po amandmanu.

  Izvolite.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Uglješa Mrdić

  Poslanička grupa "Aleksandar Vučić - Za našu decu"
  Zahvaljujem.

  Uvaženi predsedavajući, gospodine Orliću, uvaženi potpredsedniče Vlade i ministre, gospodine Ružiću, uvaženi predstavnici vladinih institucija, Ministarstva finansija i Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije, uvažene kolege narodni poslanici, građani Republike Srbije, Vlada Republike Srbije i predsednik Aleksandar Vučić ulažu dosta u obrazovanje. Tu vidimo konkretne rezultate.

  Samo što se tiče prethodnih nekoliko godina izgrađeno je dosta i predškolskih i školskih ustanova u Srbiji. Brojne škole su ili renovirane ili izgrađeno, ali ono što mene posebno raduje i što me je podstaklo da se javim je vest koju je saopštila Vlada Srbije koja je usvojila izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Tako će finansijska pomoć porodicama za prvorođene dete biti 300.000 dinara umesto 100.000 dinara. Dakle, 300.000 dinara, tri puta više nego što je to bilo do sada.

  To najbolje govori koliko država Srbija, predvođena Aleksandrom Vučićem, zajedno sa njegovim saradnicima u Vladi Republike Srbije i premijerkom Anom Brnabić, vodi jednu odgovornu politiku i u pravom smislu te reči vodi jednu politiku za budućnost naše dece.

  Trista hiljada dinara danas, do juče je to bilo 100.000 dinara, a koliko je Vlada Srbije davala porodicama za prvorođeno dete do 2012. godine? Mnogo, mnogo, mnogo manje, a bilo je perioda i kada nije davala i kada je kasnila ta pomoć. Ne mogu sad tačno da setim koliki je taj bio podatak, ali bilo je desetak puta manje. Sećam se da je 2014. godine ta pomoć bila negde oko 30.000 dinara, a za vreme Dragana Đilasa, Borisa Tadića i Vuka Jeremića bila je još manja.

  Dakle, to samo govori da politika Vlade Srbije i Aleksandra Vučića nisu samo obećanja, nego i konkretni rezultati.Ono što se kaže to se i obeća, a ono što se obeća to se i sprovede. Pomaže se svaka porodica u Srbiji.

  Takođe, pomoć sutra i za drugo rođeno dete i za treće rođeno dete najavljeno je da će, takođe biti velika pomoć. To samo govori da Vlada Republike Srbije i predsednik Vučić brinu i vode računa i o građanima i o budućnosti naše države.

  Koliko Srbija vodi jednu odgovornu politiku, ne samo po pitanju obrazovanja, finansije, brige o porodicama, ekonomije, privrede, nego i jednu odgovornu, regionalnu politiku, spoljno-političku odličnu politiku i politiku čuvanja državnih i nacionalnih interesa.

  Ko sprovodi tu politiku očuvanja državnih i nacionalnih interesa? Naš predsednik Aleksandar Vučić. Zato što je to tako, zato i danas imamo reakciju predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani, koja je danas jasno poručila da je jedini problem za nezavisno Kosovo Aleksandar Vučić.

  Aleksandar Vučić je taj koji čuva južnu srpsku pokrajinu, Kosovo i Metohiju u sastavu Republike Srbije. Dakle, Aleksandar Vučić stiže sve. Srbija vodi najbolju politiku u oblasti ekonomije i finansija u Evropi. To nije samo moj stav i stav nas iz poslaničke grupe Aleksandar Vučić – Za našu decu, to govore statistički pokazatelji.

  Što se tiče zdravstva i borbe protiv korona virusa, a na sreću imamo pad brojki, imamo jednu od najboljih politika što se tiče zdravstva i borbe protiv korona virusa u Evropi.

  Tako je što se tiče svih oblasti zato što je Srbija danas onakva kakva treba, sem što je demokratska država, ona je država koja sprovodi i vodi jednu odgovornu politiku, i ostvarenja državnih i nacionalnih interesa i ostvarenja svih obećanja.

  Istovremeno, kada kažemo mir i stabilnost u Jugoistočnoj Evropi, kada kažemo mir i stabilnost na Balkanu, tu pomislimo pod broj jedan i samo na Srbiju predvođenu Aleksandrom Vučićem. Drugi uče od nas.

  Jedini slobodan lider na Balkanu i Jugoistočnoj Evropi i skoro u celoj Evropi je Aleksandar Vučić, koji bez bilo kakvih pritisaka i uticaja spolja vodi najbolju moguću politiku.

  Mi smo pokazali da možemo odlično da sarađujemo i to i danas tako radimo i sa istokom i sa zapadom, i sa regionalnim silama, i sa Amerikom i sa Kinom, i sa Rusijom i sa Turskom, i sa zemljama EU i sa zemljama arapskog sveta. Pomažemo i države bivše Jugoslavije. Svima pružamo ruku i pomoći i ruku prijateljstva i ruku pomirenja kada zatreba i zato imamo ove rezultate, zato što mi gledamo u budućnost. Mi gledamo kako da pomognemo i svim građanima Srbije i našim komšijama i gde god možemo.

  Ko god pruži ruku prijateljstva Srbiji, mi to vratimo dvostruko zato što u Srbiji vlada uređene sistem, a uređen sistem odgovara većini građana Srbije i oni koji vole Srbiju, a nadamo se da voli Srbiju najveći broj građana Srbije, ali takav uređen sistem ne odgovara onima koji bi da ruše sistem i koji ruše sistem.

  Moje kolege narodni poslanici iz poslaničke grupe su pre mene odlično govorile i saopštile javnosti na koji način oni koji hoće da ruše sistem, a bili su ga dobro rušili do 2012. godine i hoće ponovo da se vrate na vlast da bi ga rušili, to su Dragan Đilas i njegovi saborci.

  Danas narod zna istinu. Danas narod jasno vidi rezultate. Danas je narod po ko zna koji put shvatio ko čuva Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije. Danas je narod video ko se bori za sve porodice u Srbiji, ko sprovodi svoja obećanja, ko čuva zdravlje građana Srbije. To je Aleksandar Vučić. Ko je glavni protivnik Aleksandru Vučiću? Dragan Đilas. Zašto? Zato što mu on smeta, zato što mu smetaju svi ovi rezultati o kojima su danas govorili i predstavnici vladinih institucija i moje drage kolege narodni poslanici.

  Na kraju, želim da završim svoje današnje izlaganje rečima predsednika Aleksandra Vučića - Srbija vodi odgovornu politiku i zato što Srbija vodi odgovornu politiku naša ekonomija najbrže raste, zato što mi vodimo računa o našoj deci, o budućnosti naše države.

  Hvala.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Vladimir Orlić

  Poslanička grupa "Aleksandar Vučić - Za našu decu" | Predsedava
  Hvala.
  Reč ima narodni poslanik Viktor Jevtović.
  Izvolite.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Viktor Jevtović

  Poslanička grupa "Aleksandar Vučić - Za našu decu"
  Zahvaljujem se, predsedavajući dr Orliću.

  Poštovani ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, cenjeni građani Republike Srbije, govoriću o predlogu amandmana Zakona o tržištu kapitala o članu 113. Posle stava 3. obrazloženje za dopunu ovog člana navedeni stavom 4, kojim bi se utvrdilo šta se dešava sa društvom ukoliko ne izvrši registraciju na vreme, a sve sa ciljem da se odgovornost društva podigne na najviši nivo obavljanja navedene delatnosti.

  Zakonom, koji je donet 17. novembra 2011. godine, o tržištu kapitala sadržao je standardna rešenja kojima se dinamičniji razvoj kapitala tek očekuje.

  U to vreme žutog tajkunskog preduzeća, kada je sve bilo opustošeno i devastirano, nije bilo za plate, penzije, napredak u zdravstvu, prosveti, privredi. O boljem životu građana nije moglo ni da se sanja.

  Po nepisanom pravilu, sve se čekalo dok su mladi odlazili glavom bez obzira. Čekalo se. Samo tadašnji vlastodršci na čelu sa Draganom Đilasom nisu čekali kako da napune svoje prekookeanske račune i to su jedino radili fantastično dobro, ali narod više nije želeo da čeka i gleda kako šaka privilegovanih tajkuna uživa u patnji naroda, kabadahijski, vodeći svoju politiku devastacije Srbije i kako strane ambasade, potpomognute plaćenicima, vode državu.

  Zato je narod na izborima jasno rekao ne i krenuo u reformu na čelu sa Srpskom naprednom strankom i Aleksandrom Vučićem. Danas ti isti manipulanti pokušavaju na sve načine, ne birajući sredstva i metode da bez izbora i volje građana dođu na vlast, svesni svoje nemoći pred odlučnom politikom napretka koju vodi Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem, žele da po svaku cenu zaustave napredak države i vrate je na dno i samo lažu i pričaju, ali kada su trebali da se pokažu na delu, iza njih je ostala samo pustoš, jer niko nikada nije ni pomislio iz te kamarile predvođene Đilasom, Marinikom, Borkom, Vukom da makar mrdnu prstom da bilo šta urade za narod dok su punili svoje prekookeanske račune.

  Danas mnogima nije pravo da priznaju uspeh Srbije ni po pitanju investicija, fabrika, bolnice, Inicijativi „Otvoreni Balkan“, gasovodu „Južni tok“, a prvenstveno povećanju plata i penzija, što je u njihovo vreme bila misaona imenica, a danas činjenično stanje.

  Otvaranje Klastera 4, pridruživanje EU. Mi smo otvorili 22 poglavlja, a oni nijedno. Sem bankovnih računa, nisu otvarali ništa. Samo kriminalnim privatizacijama zatvarali fabrike i ostavili 500 hiljada ljudi bez posla.

  Smeta im stotine kilometara auto-puteva i budžet koji je danas ne deset nego dvanaest puta veći nego što je bio u vreme njihove kabadahijske vladavine.

  Dok se hvale najskupljim mostom u Evropi, na kome su zgrnuli milione i ojadili i zadužili građane Srbije, sada hoće da ruše „Beograd na vodi“, koji i jeste najveći projekat u region.

  Dok im priča o zelenoj inicijativi nije bila ni u zabavnom programu, mi vodimo računa o zdravlju, porodici, deci i ekonomskoj stabilnosti.

  Đilasovi tajkunski mediji nam neprestano ispiraju mozak, jer nisu bili u stanju da urade ništa ni za decu, ni za ekologiju, ni za ekonomiju, već samo i isključivo za svoj lični interes i to pokušavaju danas kroz razne ekološke organizacije na čelu sa Draganom Đilasom i njegovim vezirima Dušanom Petrovićem, Zelenovićem i Ćutom, nesvršenim studentom dramskih umetnosti i neuspelim investitorom, koji napumpan novcem iz austrijskog Rivervoča, neuspevši da napravi mini hidroelektranu, sada se odjednom, kada mu je taj posao propao, jarosno bori tobože za zaštitu životne sredine, a zaboravio je navodno kako mu se zvala ta njegova mini hidroelektrana.

  Takvi nisu bili u stanju ne da očiste reku, nego ni svoje dvorište. U svom tom bezumlju i neartikulisanom politikanstvu, svi njihovi neistomišljenici osuđuju se na linč samo zato što razmišljaju drugačije, jer suština mašinskog mozga Dragana Đilasa je protiv svega što je u interesu građana Srbije. Tako glasi genijalno rešenje mašinskog mozga za sve.

  Predsedniku Srbije i njegovoj porodici svakodnevno prete smrću, gde su se uključili nažalost i pojedini ekolozi iz sveta filmske umetnosti, sa dubokim džepom i prljavim jezicima, dame u bundama od činčile, mada bi i za njih i za Srbiju bilo mnogo bolje da se bave umetnošću i da svoju energiju umesto na mržnju i pozivanje na destrukciju usmere na stvaranje umetničkih dela.

  Bar sada u državi na čelu sa Aleksandrom Vučićem imaju dovoljno novca za sve svoje projekte, jer im je taj isti novac obezbedila država koju vodi Aleksandar Vučić, niko drugi, a da ozbiljnu politiku prepuste ljudima koji su podigli Srbiju iz pepela i stavili je na vrh liste vodećih zemalja u regionu.

  Narod vidi sve. Njega ne mogu da prevare. Zato će narod jasno u aprilu ponovo reći ne lažovsko-korupcionaškoj kamarili i vratiti ih u deponiju prošlosti gde jedino pripadaju.

  Srbija bira život, rad i napredak. Srbija bira Aleksandra Vučića i budućnost za svu svoju decu.

  Živela Srbija!
  ...
  Srpska napredna stranka

  Vladimir Orlić

  Poslanička grupa "Aleksandar Vučić - Za našu decu" | Predsedava
  Hvala vam.
  Reč ima narodni poslanik Nenad Filipović.
  ...
  Jedinstvena Srbija

  Nenad Filipović

  Poslanička grupa Jedinstvena Srbija
  Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

  Uvaženi ministre Ružiću sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani, mi iz Jedinstvene Srbije smo veoma zadovoljni zato što se svake godine ulaže sve više sredstava u obrazovanje i mislimo da je to pravi put, naročito kada imamo različite infrastrukturne objekte koji su godinama bili zapušteni, a sada se rešavaju. Druga stvar, idemo u korak sa vremenom, a to je internet, da svaka škola, znači u onim rubnim područjima ima internet, svako dete da može da pristupi računarom ili telefonom tom internetu, da bi naročito u vreme kada smo videli da imamo i onlajn nastavu svi imaju iste uslove, i to je dobro što država i Vlada ove Republike Srbije to čini.

  Međutim, rekao bih ovde i par stvari koje su evidentne i u kom smeru će i Vlada Republike Srbije, ova i u buduće raditi, a to je da imamo sve više tehnoloških viškova što se tiče prosvetnih radnika, a to podrazumeva da imamo sve manje odeljenja, odnosno sve manje dece.

  Natalitetna i populaciona politika koja će dobijati, naravno, iz godine u godinu sve više na značaju nam govori da će svi učenici u tom sistemu, a to nisu, to nije samo jedan deo sistema, nego ceo sistem, morati da učestvuju i da daju svoj doprinos za napredak, jer to je u stvari pitanje opstanka i Srbije i srpstva. Deca ne smeju samo da budu broj, već moraju da budu glavni stub razvoja oko koga će se okupiti svi u sistemu, počev od roditelja, porodice, vaspitača, učitelja, nastavnika, profesora, lokalne zajednice i države.

  Kao što smo čuli, od iduće godine će svako novorođeno dete dobiti 300 hiljada dinara kao pomoć, i to je dobro što se radi u zemlji, ali to je jedan deo te slagalice. Mi pođemo od sledeće stvari, a to su vrtići. Mi moramo da obezbedimo da se svako dete može upisati bilo u privatni, bilo u državni vrtić.

  Druga stvar jeste besplatno školovanje. Tu podrazumevamo mnoge stvari, ali jedna od stvari jesu i besplatni udžbenici. To je drugi nivo na koji moramo da obratimo pažnju.

  Zatim, idemo na kvalitetno obrazovanje. Kvalitetno obrazovanje podrazumeva da roditelj ne mora da plaća dopunske časove svom detetu kako bi zadovoljio one minimalne norme obrazovanja. Ako želi dodatne časove, to je već njegova stvar, a to opet podrazumeva da ako želimo i kvalitetno obrazovanje, ovde sam više puta govorio u ovom parlamentu, a i sad hoću pred vama da kažem, treba da povećamo i plate prosvetnim radnicima, jer prosvetni radnici imaju plate koje su manje od republičkog proseka trenutno, a s obzirom da će plate u ovoj godini koja predstoji povećati se 7%, kao i prosvetnim radnicima, ali s obzirom da planiramo da 610 evra bude prosečna plata, to znači da će mnogo veći disbalans biti između te plate prosvetnih radnika i uopšte prosečne plate u Srbiji.

  Još jedan od segmenata za ovu natalitetnu politiku jeste i lokalna samouprava koja mora da se maksimalno uključi, jer naša deca ako idu po blatu i ako uveče se vraćaju kući, a nisu osvetljene ulice, mi moramo da razmišljamo i njihovoj bezbednosti. Takođe, u svakom selu, u svakom gradu mora da postoje i igrališta za decu, ne deca da se igraju po ulicama itd. To su sve neki elementi koji su bitni za ovu natalitetnu, odnosno populacionu politiku.

  Takođe bih rekao da je jedna od karakteristika ove politike i to da se ne zna koji su to elementi koji daju najbolje rezultate i zato se mora eksperimentisati, a ti eksperimenti nisu, dame i gospodo, ne mere se danima, mesecima, već godinama i zato mi moramo da se oslonimo na ono što već funkcioniše. Znači, to se vidi da funkcioniše na taj način što ćemo pogledati lokalne samouprave koje imaju svake godine sve veći broj odeljenja u odnosu na prethodnu godinu i takve lokalne samouprave su napravile neki podvig i rezultat.

  Jedna od takvih lokalnih samouprava je Jagodina gde imamo svake godine sve veći broj odeljenja gde se upisuju đaci prvaci. To znači da je natalitetna politika koju je vodio predsednik JS Dragan Marković Palma od 2004. godine, kao političar, a 90-ih godina kada je počeo kao privrednik, dala određene rezultate i te rezultate moramo svi ceniti i oko takvih rezultata se svi moramo ujediniti i poštovati. Hvala.