Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2022.

2. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/192-22

2. dan rada

06.12.2022

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:10 do 22:35

OBRAĆANJA

...
Savez vojvođanskih Mađara

Žombor Ujvari

Savez vojvođanskih Mađara
Hvala.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, uvaženi narodni poslanici, poštovane kolege, ja sam narodni poslanik iz redova SVM koji živi u severnoj Bačkoj, u delu Vojvodine, u Kanjiži koja je bila grad tišine do 2015. godine.

Od te godine, nažalost, ta tišina i mir više ne postoje. Od 13 naselja u opštini Kanjiža, dva naseljena mesta, Horgoš i Martonoš su u velikom problemu otkad je počela ilegalna migracija balkanskom rutom.

Naša opština je postala tranzit zona, pogotovo zbog blizine Mađarske, jer smo na kapiji EU. Ilegalni migranti su zauzeli javne površine grada kao što su parkovi, šume, trotoari, zelene površine, okolina crkava i osnovnih škola.

Pre sedam godina dnevno smo u Kanjiži imali protok preko 300-400 ilegalnih migranata koji su neprekidno pokušavali da pređu u Mađarsku preko zelene granice.

Većina ovih ilegalnih migranata su mladi i snažni muškarci. Moji sugrađani od tog momenta žive u strahu od nepoznatih agresivnih muškaraca. U opštini Novi Kneževac, tačnije u naseljima Majdan i Rabe, migranti su ušli silom u napuštene porodične kuće i načinili su ogromne štete u kućama, takođe i u poljoprivrednim gazdinstvima.

Jedino su političari iz redova SVM, konkretno predsednik naše poslaničke grupe, dr Pastor Balint, od prvog trenutka govorili o ovim nesrećnim i sramnim događajima i mi stojimo iza toga i danas

U to vreme, nevladine organizacije podnele su krivičnu prijavu protiv dr Pastor Balinta i bivšeg predsednika opštine Kanjiža, dr Bimbo Mihalja. Razlog krivične prijave je bio govor mržnje, iako je gospodin Bimbo naveo samo objektivne činjenice.

U proteklim danima su građani Horgoša, nažalost, doživeli jedan od najgorih scenarija koji može da se desi. Dve grupe migranata su se sukobile u Horgošu, pucajući jedni na druge u ranim večernjim satima, dok su građani čekali da deca dođu iz škole.

Pored ovih ekstremnih i nesrećnih događaja, moram još dodati da se pored naoružanih lica, koji nemaju odgovarajuću dokumentaciju, kao prateći problem pojavila i prostitucija i krijumčarenje droge i oružja. Naši politički funkcioneri bili su u pravu tada, a i sada isto.

Savez vojvođanskih Mađara i SNS u potpisanom koalicionom sporazumu stavili poseban akcenat na obezbeđivanje i održavanje javne bezbednosti u naseljenim mestima gde dolaze migranti.

Treba obezbediti južne granice naše zemlje kako bi se onemogućili ilegalni ulasci. Zahvaljujući intervenciji MUP-a i novog ministra, gospodina Bratislava Gašića, Horgošćani opet mogu da se nadaju normalnom i mirnom životu u svom naselju.

U saopštenju policije se navodi da su krajem novembra policija i žandarmerija priveli više osoba za koje se sumnja da imaju veze sa pucnjavom, ali i ilegalnim krijumčarenjem migranata. Kako se dodaje otkriveno je više od 600 ilegalnih migranata na severu Vojvodine i još 140 ovde u Beogradu.

Vlasti Srbije, Mađarske i Austrije 16. novembra ove godine su potpisali memorandum o razumevanju o jačanju saradnje na planu migracija i zaštite granica.

U ime naših sugrađana voleo bih preneti najiskreniju zahvalnost ministru Gašiću na brzoj i efikasnoj policijskoj intervenciji.

Povodom ovih akcija na severnom delu opštine Kanjiža postavio bih nekoliko pitanja ministru unutrašnjih poslova.

Prvo pitanje – kakve su mere planirane od strane MUP-a kako se ovakvi opasni događaj ne bi ponovili?

Drugo pitanje – da li građani Srbije u ovim naseljima i dalje mogu računati na prisustvo policije?

Na kraju kada građani mogu očekivati slične intervencije od strane Ministarstva?

Savez vojvođanskih Mađara nikada nije vodio populističku politiku. Mi imamo jasne političke stavove od prvog dana migrantske krize. Odgovorni smo, uporni i borimo se za prava svih građana Srbije. Ne smemo dozvoliti da naši sugrađani žive u strahu u svojoj zemlji. Hvala na pažnji.