Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2022.

2. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/192-22

2. dan rada

06.12.2022

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:10 do 22:35

OBRAĆANJA

...
Srpska stranka Zavetnici

Strahinja Erac

Srpska stranka Zavetnici
Zahvaljujem.

Poštovani predsedniče Skupštine, poštovani građani Srbije, kolege poslanici, iskoristiću ovu priliku da vas podsetim da je pre samo nekoliko dana održana sednica dve vlade, takozvane države Kosovo i Vlade Albanije. Na toj sednici govorili su upravo o ujedinjenju i po ko zna koji put udarili direktno po Srbiji.

Tražim objašnjenje od Vlade Republike Srbije, zašto niko od državnih zvaničnika nije reagovao na ovaj neprijateljski akt, na ovo gaženje teritorijalnog integriteta naše države? Kako je moguće da država ćuti na otvorenu velikoalbansku provokaciju i kako je moguće da posle svega predsednik Republike Srbije, i pored brojnih izjava da neće prisustvovati Samitu EU - Zapadni Balkan, ipak ode u Tiranu za zahtev Brisela?

Takođe, postavljam pitanje kakav je Edi Rama nama prijatelj kada na svakom koraku promoviše teritorijalno rasparčavanje Srbije i podriva njene međunarodno priznate granice?

Sada bih se osvrnuo na poslednji popis građana. Podsećam vas da, prema nezvaničnim informacijama prvim, više od 850 hiljada ljudi ima manje u Srbiji za samo poslednjih 11 godina, ili otprilike za vreme vlasti SNS. Za samo tih 11 godina, ako to prevedemo u gradove, izgubili smo jedan Novi Sad i Suboticu, a Srbiju je napustilo i otišlo u inostranstvo, otišli su jedan Kragujevac i jedan Niš.

Takođe, u Beogradu zbog pojačane migracije taj problem se ne vidi, ali znajte da nam je Srbija opustela. Mnoge seoske škole se zatvaraju jer nemaju đake. Čitavi prostori su bez stanovništva. Na potezu od administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, pa duž cele Ibarske doline danas živi mali broj ljudi. Zbog toga je taj potez izuzetno bezbednosno ranjiv. Prosečna starost stanovništva nam je čak 45 godina. Ako se ove tendencije nastave, na polovini ovog veka građana Srbija će biti upola manje, a do kraja veka nažalost Srbi će potpuno nestati.

Zato bi moje pitanje bilo upućeno upravo ministarki za brigu o porodici i demografiju, Dariji Kisić Tepavčević – koje ćete mere konkretno preduzeti kako bi se u Srbiji savladala bela kuga?

Sada bih se osvrnuo na socijalne karte. Narodni poslanici Srpske stranke Zavetnici su protekle nedelje posetili Užice, gde smo u razgovoru sa svojim odbornicima, ali i građanima Užica saznali da postoje određeni problemi sa primenom instituta takozvane socijalne karte. Koristim ovu priliku da kao socijalni radnik postavim pitanje ministru za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, prenesem zabrinutost građana Užica i u njihovo ime zatražim objašnjenje zbog čega još nije u potpunosti uspostavljen, odnosno realizovan projekat socijalne karte, iako je Zakon o socijalnoj karti stupio na snagu još u martu ove godine?

Ostao mi je još minut i ja ću iskoristiti da postavim pitanje koje sam postavio i na prethodnoj sednici, upravo predsedniku Vlade, tačnije premijerki Ani Brnabić. Svi smo svesni, a i građani Srbije su videli da je obećala građanima Kraljeva da će se dva projekta realizovati koja su obećana još davnih godina u prethodnim ekspozeima, a to su izgradnja zatvorenog bazen i urbana regeneracija Dositejeve ulice. Nažalost, ne vidimo to u novom budžetu. Postavljam pitanje premijerki Ani Brnabić – kada će to biti urađeno i da li će uopšte biti završeno? Hvala.