Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2022.

2. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/192-22

2. dan rada

06.12.2022

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:10 do 22:35

OBRAĆANJA

Aleksandar Jovanović

MORAMO - ZAJEDNO
Dobar dan svima.

Gospodine Orliću, kako ste danas?

Jedno pitanje za vas. Šta tačno osećate kada kršite Poslovnik? Primetio sam da beskrajno uživate u tome. Da ove ljude kinjite u tome, da kršite ono zbog čega ste ovde?

Znate ko vas je pozdravio? Rudari iz Resavice. To su oni kojima ste zabranili da naprave konferenciju za medije ovde u holu Narodne skupštine.

Znate ko vas je još pozdravio? Profesor Vladan Đurđević. I njemu ste zabranili da ovde dođe da se obrati novinarima na Dan čistog vazduha, kada je Beograd bio najzagađeniji grad.

Znate ko vas je još pozdravio?

Ja vas gledam gospodine Orliću, gledajte i vi mene. Dobro, nećete, u redu.

Profesor Ratko Ristić, prorektor Univerziteta u Beogradu. Njemu ste onemogućili da govori u Loznici kada ste prekinuli direktan prenos Odbora za zaštitu životne sredine.

I dalje vas posmatram gospodine Orliću. Vas gledam. Ja vas pitam – zašto to radite? Ko ste vi da narodnim predstavnicima onemogućavate da kažu ovde šta imaju da kažu. Šta je, frka? Zar mislite stvarno da ćemo mi mirno da gledamo kako vi nas ovde sve maltretirate i zlostavljate? Molim za malo tišine u atmosferi.

Sledeća stvar. Gde je nestalo 38.000 potpisa građana Srbije koji traže od vas, tj. traže od države koju vi kao predstavljate da se ovde na dnevni red stavi tema o trajnoj zabrani eksploatacije litijuma i bora. Gde su kutije sa potpisima gospodine Orliću? Kada odemo na pisarnicu, kažu – kod Orlića u kabinetu. Ja zovem Milimira – Milimire, pogledaj molim te kod Orlića jel ima nekih kutija. Onda kažu – pogledajte u RIK-u, pa zovem RIK, pa zovem vašeg sekretara. Gde su nestali potpisi 38.000 građana?

Znate šta gospodine Orliću? Tih 38.000 građana će doći ovde da vas pitaju gde su naši potpisi. Ko ste vi da kršite zakon?

Hoćemo dalje? Pitanje za vas, rudari iz Resavice imaju nameru da snime jedan spot ovde. Pošto vidim da je Skupština otvorena za raznorazne voditeljke, kulturne radnice najvišeg ranga, govorim o Jovani Jeremić, koju očigledno, devojku čeka Holivud, to je svima jasno. Dakle, ja ću ovde da dovedem rudare, dovešću ih da snimimo jedan spot sa temom koliko ti rudari primaju platu. Pitam vas sada po kom tom zakonu je dozvoljeno voditeljkama sa „Pinka“ da ovde snimaju spotove, a vi branite ljudima, profesorima, rudarima, seljacima, poljoprivrednicima da ovde kažu šta imaju da kažu. Koji ste vi car gospodine Orliću. Vrlo ste jaki na tom dugmetu.

Gledate me, jel? A kada vas pitam što ste ukinuli prenos? Jel znate da ste dužni po Zakonu o Skupštini da vršite direktan prenos svakog odbora koji se ovde dešava? I šta sada? Vi ćete nama ovde da ukidate prenos, vi ćete da nam zabranjujete da ovde govorimo? Pa nećete gospodine Orliću.

Budite sigurni, sledeći put, ima nas dovoljno ovde kolega iz opozicije i pozivam sve kolege iz opozicije da sledeći put uradimo to što ćemo da uradimo, a to će biti mala tajna za vas, a videćete šta ćemo da uradimo. Samo se vi smejte, nesnsnošljivi.

Mi imamo načina da se izborimo za svoja prava. Nećete se više iživljavati nad narodnim poslanicima. Pozdravljam sve i pozivam sve unapred kolege da uradimo ono što smo se dogovorili. Imaćete prilike da vidite kako izgleda ujedinjena opozicija. Hvala lepo.