Treće vanredno zasedanje , 01.06.2023.

3. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treće vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/126-23

3. dan rada

01.06.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:10 do 18:00

OBRAĆANJA

...
Srpski pokret Dveri

Borko Puškić

SRPSKI POKRET DVERI - PATRIOTSKI BLOK
Poštovani građani Srbije, pomaže Bog.

Moje pitanje je upućeno ministru odbrane – kada će biti rešen status profesionalnih vojnika koji su na određeno vreme zaposleni u Vojsci Srbije, kada će isti biti primljeni u stalni radni odnos, jer nije pošteno, a nije ni logično da u trenucima kada nam fali vojnika, mi imamo vojnike koji nisu primljeni u stalni radni odnos?

Takođe, pitanje ministru odbrane – da li su ispunjeni zakonski uslovi za stanje pripravnosti Vojske Srbije imajući u vidu da je činjenično stanje da Zakon o vojsci, član 14. tačka 10) kaže da je vrhovni komandant predsednik republike Aleksandar Vučić, to može da pokrene samo u situacijama kada je proglašeno ratno ili vanredno stanje. Mi nemamo zvanično proglašeno ratno stanje, nemamo vanredno stanje. Takođe pitanje za ministra. U proteklih 12 meseci koliko dana tačno se srpska vojska nalazi u stanju pripravnosti?

Takođe pitanje za ministra odbrane – zašto nisu povećane dnevnice za vojna lica, dnevne naknade za rad na terenu, kada znamo da ista iznosi mizernih nedovoljnih 1100 dinara. Predlažemo momentalno povećanje dnevnica, isplata zaostalih dnevnica koje nisu do sada isplaćene.

Takođe pitanje za ministra odbrane – kada mislite da povećate vrednost boda za naknadu dela troškova za zakup stanova i za naknadu u vezi sa rešavanjem stambenih pitanja vojnih lica, jer preko 15 godina nije promenjena vrednost boda, što je zaista sramota.

Pitanje takođe za ministra odbrane, za Zastava oružje – koliko je u proteklom periodu zaposleno novinara, navodnih eksperata, košarkaških trenera, verovali ili ne, hostesa, koji koštaju Zastavu oružje preko 100.000 evra. To pitaju građani i zaposleni u Zastavi oružje. Takođe, milion i po evra je kredit koji treba tek da se vraća zbog izvođena radova na grejanju? Onda u periodu od 2018.-2023. godine je napravljen dug od 45 miliona evra u Zastava oružje i da li su utvrđene okolnosti ministre odbrane? Ovo pitaju iz Zastava oružje.

Još jedno pitanje za ministra odbrane – zašto u proteklih 200 dana ne postoji imenovan, delegiran, generalni direktor „Zastava oružja“?

Pitanje za Anu Brnabić i Sinišu Malog – da li planirate, po uzoru na EPS, da transformišete 23 vrlo rentabilna, ozbiljna preduzeća, koji predstavljaju državni ponos i državni ozbiljan resurs i da ih pretvorite u a.d. – akcionarsko društvo ili d.o.o, po uzoru na EPS?

Samo od nekih preduzeća su „Srbijašume“, „Srbijagas“, „Pošte“, „Nacionalni parkovi“, „Putevi Srbije“, „Službeni glasnik“, „Zavod za udžbenike“, imajući u vidu da, recimo, „Srbijašume“ ima preko 1.000 hektara, da ima nekoliko hiljada zaposlenih, da se praktično 30% srpske teritorije nalazi, odnosno zemlje države na samoj teritoriji „Srbijašuma“?

Pitanje za ministarku energetike – da li planirate da izdvojite 11 hidroelektrana iz sistema EPS-a?

Pitanje za ministarku pravde – kada ćete izdati nalog za skidanje table osuđenog ratnog zločinca, potvrđenog fašiste i naciste, saradnika okupatora Aćifa Efendije Bljute Hadžiahmetovića, koji je direktno dirigovao ubijanjem hiljada Srba, Jevreja, Muslimana, koji nisu bili njegovi nacistički istomišljenici? Mi smo ponosni antifašisti i antinacistički narod i tražimo da se to hitno interveniše i da se ta istorijska nepravda ispravi.

Ministarka ekologije – građane Užica zanima naziv pravnog lica koje je u reku Đetinju ispustilo ekstremno opasnu veliku količinu hemikalija, jer se preduzeće bavi proizvodnjom hemijske industrije?

Ministarstvo za saobraćaj – put od Sat kule u Prijepolju pa do manastira Mileševa, zašto je stalo sa rekonstrukcijom i revitalizacijom? Tražimo momentalni odgovor i da se krene sa tom realizacijom, koja kasni već dve godine.

Takođe, predsednik Republike Aleksandar Vučić je pre tri godine dolazivši u Prijepolje javno obećao da će se izgraditi put od manastira Mileševa do Zlatara preko velikog sela Kosatice do Vodenje poljane u dužini od 11,5 kilometara. Tražimo intervenciju zašto to ne počinje da se radi.

Pitanje za BIA, VBA i MUP – kakva su saznanja pomenutih, da li su napadima na severu Kosova nad Srbima, od pre dva, tri dana, učestvovali pripadnici američke 101. vazdušno-desantne divizije?

Ministar za boračka pitanja – kada će se isplatiti zaostale nepravedno neisplaćene dnevnice rezervista iz 1999. godine?

Ministar odbrane – da li je planirano održavanje na Vidovdan NATO vežbe sa srpskom vojskom u Bujanovcu na jugu Srbije?

Pitanje Vladi Republike Srbije – sestrinstvo manastira „Izvor“ pokraj Paraćina duboko je zabrinuto, gde im preti oduzimanje imovine od strane opštine Paraćin. Pomenutom manastiru preti oduzimanje imanja na kome se nalazi voda koju koriste dve opštine Ćuprija i Paraćin već 60 godina. Igumanija Marija je uputila zahtev opštini, jer im se ista ne oduzima. Pomozite, molim vas, jer se radi o zaista posebnoj kategoriji, jer one brinu o osobama sa invaliditetom. Zahvaljujem.