Treće vanredno zasedanje , 01.06.2023.

3. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treće vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/126-23

3. dan rada

01.06.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:10 do 18:00

OBRAĆANJA

...
Nova Demokratska stranka Srbije

Miloratka Bojović

NADA - NOVI DSS - POKS
Poštovani predsedavajući, u ime Srpske koalicije NADA, POKS, Novi DSS postaviću par pitanja.

Prvo pitanje postavljam predsedniku Skupštine. Kada ćete sazvati obećanu sednicu Narodne skupštine o francusko-nemačkom sporazumu i aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji?

Sledeće pitanje postavljam predsednici Vlade Srbije. Naime, Momčilo Vučković iz Donje Budriga kod Gnjilana, preminuo je pre dva dana u prištinskoj bolnici od povrede glave, koju je zadobio padom u autobusu kojim je išao na miting Srpske napredne stranke u Beogradu.

Njegovo stanje se pogoršalo nakon što su ga lekari iz zdravstvenog centra Gnjilane koji su pratili autobus, umesto u bolnicu, poslali kod ujaka u Niš da bi ga ujak kasnije vratio u prištinsku bolnicu, gde je operisan zbog obilnog krvarenja na mozgu. Ko je kriv i odgovoran za smrt čoveka koji je išao na miting podrške Aleksandru Vučiću, a išao je samo zbog toga što ima privremeni ugovor sa polovinom plate pomoćnika radnika u školi?

Sledeće pitanje je Ministarstvu zdravlja i ministarki. Da li znate kakvi su uslovi u Opštoj bolnici Smederevo i to u bolnici koja nije samo bolnica za građane Smedereva, kojih ima preko 110 hiljada, već je i okružna bolnica?

To je bolnica na samo 57 kilometara od KC Srbije, a takođe Smederevo je grad sa četiri izlaza sa auto-puta.

Zgrada je previše stara. Građena je od 1929. godine. Nije realno ulagati u renoviranje, već je neophodna potpuno nova bolnica, koju je Smederevo kao grad u kome se nalazi smederevska „Železara“ svakako zaslužio, s obzirom da se uporno hvalite da je smederevska „Železara“ najveći izvoznik u Republici Srbiji, a samim tim daje najveći doprinos BDP-u.

Naime, veliki broj lekara odlazi iz tog zdravstvenog centra zbog loših uslova rada.

Koristim ovu priliku i da pohvalim smederevsku Hitnu pomoć koja je u najkraćem mogućem roku stigla na mesto strašne tragedije u Malom Orašju.

Takođe, velike zasluge imaju i lekari Urgentnog centra i kompletno osoblje zdravstvenog centra „Sveti Luka“.

Inače, grad Smederevo je kupio lokaciju za izgradnju nove smederevske bolnice koja se nalazi na vojnom poligonu na Carini.

Pozivam ovom prilikom ministarku Danicu Grujičić da obiđe smederevsku bolnicu i da sama proceni i uveri se u istinitost mojih tvrdnji.

Takođe, pitanje ministarki zdravlja – kada će ambulante u selima Azerbesnica, Balajnac i Jug Bogdanovac u opštini Merošina ponovo početi sa radom?

Na teritoriji cele opštine Merošina postoji samo Dom zdravlja u centru Merošine. Stoga, građani iz 26 okolnih sela moraju da prelaze udaljenost i veću od 30 kilometar za najosnovnije lekarske preglede.

Sledeće pitanje je Ministarstvu pravde – zbog čega i zašto se odugovlačilo čak osam godina sa predmetom Filipa Breberine koji je nesavesnim i nemarnim lečenjem preminuo u 25. godini života u KCS? Zbog čega nakon otpočinjanja sudskog procesa je sudija donela oslobađajuću presudu posle samo dva ročišta za lekare, a da ne sasluša oštećene?

Filip Breberina je preminuo 4. januara 2014. godine u Beogradu nakon što je šest meseci, kako tvrdi njegova porodica, pogrešno i nesavesno lečen. Obdukcija nije rađena odmah nakon smrti mladića, već ju je porodica naknadno zahtevala. Rezultati i nalazi pokazali su da preminuo od sepse i da je imao maligni tumor na plućima. U bolnici se, između ostalog, tvrdi da ima emboliju pluća.

Iako su od početka mislili da je Filip pogrešno lečen, tek nalaz obdukcije im je to potvrdio, te je porodica preminulog podnela tužba koja godinama stajala u fioci. Prvi put je slučaj otvoren 2015. godine, a opet stavljen u fioku sve do 2020. godine, ali je sudija odmah odbacila optužnicu kao neosnovanu i zatvorila slučaj.