Treće vanredno zasedanje , 01.06.2023.

3. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treće vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/126-23

3. dan rada

01.06.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:10 do 18:00

OBRAĆANJA

...
Srpska stranka Zavetnici

Marko Ristić

Srpska stranka Zavetnici
Zahvaljujem.

U ime Srpske stranke Zavetnici, od Vlade Republike Srbije i Ministarstva odbrane tražim odgovor. Da li razmišljaju o otkazivanju održavanja NATO vojne vežbe pod nazivom „Platinasti vuk“ koja je planirana za sredinu juna meseca na teritoriji juga Srbije?

Smatram da u situaciji ozbiljne eskalacije sukoba na Kosovu i Metohiji, kada Kurtijeve parapolicijske snage prebijaju srpski narod i kada misija koja rukovodi NATO ne preduzima ništa. Nije ni primereno, a ni razumno da Srbija učešćem u vojnoj vežbi daje legitimitet takvoj politici zapadne vojne alijanse.

Takođe, juče je NATO najavio da će na Kosovo poslati dodatnih 700 vojnika. Tim povodom pitam ministra odbrane. Da li je na bilo koji način od Srbije zatražena saglasnost za dodatno razmeštanje NATO trupa, imajući u vidu da će one biti razmeštene na teritoriji koja je prema Ustavu i Rezoluciji 1244 deo Srbije? Ako nisu tražili našu dozvolu, da li će Ministarstvo odbrane protestovati tim povodom?

Želim da podsetim da je Srpska stranka Zavetnici u više navrata tražila objašnjenje od nadležnih organa, zašto je ukinuta civilna zaštita Republike Srbije na Kosovu i Metohiji? U pitanju je bila formacija od nekoliko stotina pripadnika ljudi policijskog i bezbednosti sektora koji su bili obučeni da reaguju u slučaju albanskih napada na srpski narod. Briselskim sporazumom iz 2015. godine, civilna zaštita je raspuštena. Na taj način Srbima u pokrajini uskraćena je mogućnost organizovanog otpora nasilju iz Prištine.

Zato ovom prilikom ponovo pitam Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali i Kancelariju za Kosovo i Metohiju. Zar ne mislite da je krajnje vreme da se u ovoj kriznoj situaciji obnovi civilna zaštita, da se srpskom narodu na Kosovu i Metohiji omogući ovaj vid institucionalnog organizovanja i da im se na taj način olakša da zaštite svoju bezbednost i svoje domove?

Predsednika Narodne skupštine pitam. Zašto ne postupi u skladu sa članom 34. Zakona o lokalnim izborima i raspiše lokalne izbore na opštinama na severu Kosova i Metohije? Kurtijeva okupacija kojoj svedočimo na Kosovu i Metohiji pokazala je da je politika ove vlasti, politika popuštanja pred zapadnim ultimatumima, naivnom verovanju u ZSO i sprovođenja francusko-nemačkog plana, doživela potpuni debakl?

Vreme je da se konkretnim odlukama pruži zaštita i bezbednost Srbima na Kosovu i Metohiji. Vreme je da vratimo institucije Srbiju u pokrajinu. Prva mera je svakako da se srpskom narodu u Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku omogući da sami uspostave svoje organe vlasti u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije.

Želim da vas podsetim da je predsednik Republike prilikom posete Topličkom okrugu u kampanji 2019. godine u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije, rekao da je krajnje vreme da za četiri naša najsiromašnija okruga damo poseban dodatak, nešto poput kosovskog, poznatiji kao Toplički dodatak, za naše učitelje, profesore, lekare i medicinsko osoblje, u nameri da pomognemo i podstaknemo ljude da ostanu da žive i rade na ovim prostorima.

Ne znam da li znate da je Toplički okrug za 11 godina izgubio 17.000 stanovnika. Predsednik je tada izdao predlog da se taj dodatak isplaćuje u iznosu od 10%, pa da plata lekara u ovim najsiromašnijim okruzima bude veća za 10% od plate, recimo, lekara u Beogradu.

Zato danas predsednici Vlade postavljam pitanje. Zašto još uvek nije realizovano obećanje o posebnom dodatku za četiri najsiromašnija okruga u Srbiji? Da podsetim, u pitanju su Jablanički, Pčinjski, Toplički i Raški. Zašto se stalo sa tim?

Da li je uopšte postojala ozbiljna namera da se to sprovede u delo ili je bio samo još jedan politički manevar Aleksandra Vučića u kampanji pred tadašnje izbore? Zahvaljujem.