Treće vanredno zasedanje , 01.06.2023.

3. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treće vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/126-23

3. dan rada

01.06.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:10 do 18:00

OBRAĆANJA

...
Zeleno-levi front

Biljana Đorđević

ZELENO - LEVI KLUB, NE DAVIMO BEOGRAD, MORAMO
Zahvaljujem.

Od trenutka kada smo kao poslanici opozicionih poslaničkih klubova 5. maja nakon dana masakra u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i masakra u Duboni i Malom Orašju pozvali građane na protest, izneli zahteve protesta Srbija protiv nasilja, vladajuća koalicija nas napada da smo hijene i lešinari, da politizujemo, odnosno kako oni razumeju politizaciju zloupotrebljavamo tragediju. Nije njima zapravo važno šta se stvarno dešavalo u svetu i kakve su se rasprave i protesti odigravali nakon tragedija, šta je suština, onoga što tražimo, jer da je ste i sami bih shvatili da bi trebali jednako da vrednujem ljudski život i da jednako vrednujemo javni interes, ali za njih je najvažnije da oni nisu odgovorni, a to se najbolje postiže tako što se razgovor odgovornosti premešta na napadanje političkih protivnika uz često ponavljanje neistina o njima. Što se više puta one ponove, čak i onih koji ih izgovaraju poveruju u njih, a kad i oni sami poveruju, pošto trenutno zapravo ni sami ne veruju, onda možda i uspeju da ubede nekoga ko je neiformisan.

Problem je što oni koji te napada iznose toliko slabog i nepostojećeg integriteta, da oni i sami sebi ne veruju, a ne veruje više niko ni od građana.

Jedna od stvari koja se prethodnih dana takođe govorila je da zahtevi protesta Srbija protiv nasilja nemaju nikakve veze za zahtevima roditelja. Ja bih očekivala u tom slučaju da nam je Vlada odavno rekla kako je ispunila apsolutno sve zahteve roditelja. Dakle, da su oni davno ispunjeni, jer mislim da bi ovo društvo apsolutno trebalo da postoji saglasnost da u ovakvim kriznim situacijama oni imaju prioritet i njihovi zahtevi, ali da li je baš tako?

Dakle, pitanje za Vladu Republike Srbije šta ste uradili da se ispuni sedam zahteva roditelja dece iz odeljenja VII2 OŠ „Vladislav Ribnikar“ i posebno pitanje o tome šta ste uradili povodom zahteva roditelja da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima dece iz VII2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece i da li je za to neko odgovarao u skladu sa zakonom?

Dok se nama zamera što protestvujemo protiv nasilja, što ćemo opet učiniti u subotu 3. juna u 18.00 časova ispred Narodne skupštine, što tražimo odgovornost, vlast istovremeno gazi javni interes na drugim poljima onda kada je sva pažnje usmerena na suočavanje u prevazilaženje ove najveće tragedije.

Tako na sednici Vlade, samo dan nakon masovnog ubistva u školi Ribnikar, Vlada je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji kojima se ukida naknada za konverziju prava korišćenja o pravu svojine za određene privilegovane kategorije lica koje će tako steći privatnu svojinu na državnom građevinskom zemljištu besplatno, a sve u cilju izgradnje 15 miliona novih kvadrata.

Dakle, moram da postavim pitanje Vladi Republike Srbije da li je zaista taj interes privatnih investitora bio toliko hitan da se taj zakon razmatrao dan nakon masakra u OŠ?

Da li ste upoznati sa mišljenjem vašeg Saveta za borbu protiv korupcije, koja ukazuje na štetnost ovakvog predloga zakona? Kako se kao izvršna grana vlasti odnosite prema činjenici da je Ustavni sud Srbije još 2013. godine u jednoj odluci utvrdio da privatizacija ne podrazumeva prodaju zemljišta, subjekata privatizacije, bez obzira na obim, vrstu i titulara prava na zemljištu, samo promenu vlasništva na društvenim, odnosno državnim kapitalom u ovim subjektima, te da …neustavna odredba kojom je omogućena konverzija prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu bez naknade.

Isto tako Vlada je neposredno pre svog kontramitinga usvojila Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima koje su vlasništvo Republike Srbije kojim planira ono što je u EPS-u već započela, promenu forme organizacije koja omogućava privatizaciju.

Dakle, u tom Predlogu zakona se ne navodi koje su to preduzeće, govori se o nekih 23 javnih preduzeća, neću čitati sva samo neka, „Jugoimport“, Nacionalni parkovi Đerdap, Tara, „Službeni glasnik“, „Pošta Srbije“, „Srbijašume“, Javno preduzeće za skloništa Beograd, Javno preduzeće za gazdovanje zaštitnim šumama, parkovima, lovištima, Nacionalni park Fruška Gora, „Srbijagas“, „Putevi Srbije“, skijališta Srbije, Zavod za udžbenike.

Pitanje za premijerku Anu Brnabić i čitavu Republike Srbije – šta je stvarna svrha ove promene koja nam se sprema, ako to nije lakša prodaja, privatizacija državne imovine ili netransparentno upravljanje onih koji nisu privatizovani ili delom privatizovani.

Pitanje za čitavu Vladu Republike Srbije – da li ste više osećate kao hijene ili kao lešinari? Zahvaljujem.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Hvala.
Obaveštavam vas da je sprečen da sednici prisustvuje narodni poslanik Dani Zoltan.
Nastavljamo jedinstveni pretres o 1. tački dnevnog reda.
Reč ima, prema listi prijavljenih, Danijela Grujić.
Izvolite.
...
Stranka slobode i pravde

Danijela Grujić

PRAVAC EVROPA - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA
Poštovani građani, kako je REM odgovorio na opozicioni zahtev poslanika za ostavkom, odnosno smenom članova Saveta REM-a, za oduzimanje nacionalnih frekvencija „Pinku“ i „Hepiju“ i zabranom rijaliti programa, a što su građani podržali svojim dolaskom na masovne i dostojanstvene proteste „Srbija protiv nasilja“? Odgovorio je nedostojnim i nesavesnim Izveštajem koji danas razmatramo i skandaloznom odlukom o dodeli dozvole za rad „Insajder timu“, izdavaču prorežimskog tabloida „Informer“. Pri tome je „Informer“ značajno budžetski finansiran, a krši novinarski kodeks čak 512 puta u drugoj polovini prošle godine, prema monitoringu Saveta za štampu.

Razmatranim Izveštajem relativizuje se problem nasilje, održava se status kvo i direktno se krši Zakon o elektronskim medijima u čl. 5, 47, 50, 51. i 54. On je strogo formalan i ne zalazi u neophodnu analizu programskog sadržaja „Pinka“ i „Hepija i zato ne daje uvid u spornu zastupljenost govora mržnje i podsticanja nasilja na njima.

Otvoreno se zalažući za ove televizije Savet REM-a je potvrdio da je u službi vladajućeg režima, da nema, prema tome, legitimitet da donosi odluke i rukovodi radom regulatornog tela koje bi trebalo da bude samostalno i nezavisno. Imamo REM, dakle, koje ne doprinosi očuvanju, zaštiti i razvoju slobode mišljenja i izražavanja, ne štiti poštovanje ljudskih prava, u prvom redu dostojanstva ličnosti, i ne suprotstavlja se različitim oblicima diskriminacije i nasilja.

Treba imati u vidu da su brojna medijska i novinarska udruženja zatražila pokretanje postupka za razrešenje članova Saveta REM-a zbog dugogodišnje aktivnosti suprotne Zakonu o elektronskim medijima. Zbog toga je krajnje vreme za razrešenje članova Saveta REM-a.

Kao prosvetni radnik ispred Stranke slobode i pravde, poslaničke grupe Ujedinjeni, želim da kažem da je potrebna proaktivna državna politika na humanističkim osnovama u sferama obrazovanja, kulture i informisanja koja će nas voditi ka društvu bez nasilja i govora mržnje. U tom smislu predlažem podizanje kulturnog i obrazovnog nivoa našeg stanovništva uz okretanje svestranom razvoju ličnosti deteta, što je u središtu predloženog zakonskog rešenja od strane moje poslaničke grupe, založen u skupštinsku proceduru pre nekih mesec dana. Dakle, reč je o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Predlažem povratak ugleda brojnim urušenim profesijama u našoj zemlji, kao što su profesije – nastavnika, lekara, novinara, umetnika i radnika u kulturi. Uz to predlažem i značajnije ulaganje države u područja obrazovanja, kulture, sporta, socijalne zaštite, zdravstva. Predlagala sam svojevremeno osnivanje kulturne stanice za mlade koja bi po ugledu na Naučnu stanicu Petnica negovala naše mlade naraštaje u pravcu buduće profesije u ovim oblastima, što bi obezbedilo kontinuitet razvoja naše kulture.

Smatram da bi centralna tema države trebala da bude briga o čoveku, umesto jednostrane zanetosti materijalnim razvojem društva, kulama i gradovima na vodi, drumovima, železnicama i mostovima. Dakle, ulaganje u nastanak društva, šansa za naše građane.

Naposletku, predlažem, naravno, negovanje kulture dijaloga u javnom prostoru koja nam i te kako nedostaje, kojoj će biti stran jezik mržnje i u kojoj će postojati odgovornost za javnu reč.

Međutim, preovlađujući odgovor države na aktuelnu krizu je bio represivan, a ne humanizujući. O tome svedoči i Izveštaj sa kojim je Vlada došla na prethodnu sednicu. Reč je o bezbednosnom izveštaju, a o tome govore i one mere koje smo čuli od strane Vlade da će biti preduzete u narednom periodu. Dakle, mi gubimo nevine mlade ljudske živote u stanju opšteg društvenog rasela, izuzetno visokog nivoa agresije u javnom prostoru, političkog progona protivnika i neistomišljenika ovog režima i uz nesposobnost vlasti da se nosi sa posledicama vlastite politike i uskogrudosti. Dostigli smo tako kulminacionu tačku nasilja. Gotovo da je čovek čoveku postao vuk, a ne brat. Ovo ludilo naprosto mora da stane.

Neophodno je da se uspostave delotvorni, ne represivni principi zaštite društva od nasilja. Upravo to je suština zahteva mirnih, ponavljam, dostojanstvenih protesta „Srbija protiv nasilja“, ali i izvrsnih predloga učenika Prve beogradske gimnazije i zahteva Društva za srpski jezik i književnost iznetih unutar inicijative za očuvanje, odnosno zaštitu obrazovnog sistema od daljeg urušavanja, a koja je ušla u skupštinsku proceduru sa preko 100 hiljada potpisa. Dakle, mi živimo u senci strašne tragedije i živećemo još dugo u toj senci, ali naši građani više ne žele da žive u šarenoj laži ovog režima i ne žele mirno da sede i samo posmatraju kako propadaju naše društvo i država. Zahvaljujem se.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Reč ima Nebojša Bakarec.
Izvolite.
...
Srpska napredna stranka

Nebojša Bakarec

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE
Dobar dan svima.

Hvala vam, uvaženi predsedniče Skupštine.

Uvažena poslanica je članica Odbora za kulturu i informisanje, tako da ona svoj doprinos, moram da priznam, na sednicama Odbora daje, uvek je prisutna i to je u redu.

Moram da podsetim, po stoti put, pošto opozicija već deseti put ponavlja, i to nadugačko, činjenice o TV „Informeru“. Prosto, TV „Informer“ nije deo ovog izveštaja. Vi ste tražili, vi, baš vi lično, a i sve vaše stranke, izveštaj REM-a o televizijama sa nacionalnim frekvencijama. Prosto, moram da vas obavestim da je ova televizija dobila kablovsku dozvolu. Odmah da vam kažem – svako ko se obrati, dobiće, naravno, uz uslov da prođe REM i da preda elaborat i da je sve po zakonu. Ali, uglavnom, te uslove za kablovsku televiziju nije teško ispuniti, tako da su je oni dobili, kao i hiljade kablovskih televizija koje se emituju preko kabla ili preko interneta.

Vi pominjete govor mržnje. Pominjali ste u svom govoru nasilje, načelno niste dali nikakve primere. Međutim, moram vas lično da pitam a i vašu stranku – da li ste vi ikada osudili govor mržnje vašeg lidera, multikom žutog tajkuna i da li ste osudili vi lično savet žena vaše stranke, njegovo porodično nasilje koje je godinama sprovodio nad bivšom suprugom pa se ona obratila policiji, njeni roditelji, pa je davala izjave medijima da ju je tukao i maltretirao čak i kada je bila trudna? Da li ste to ikada osudili? Niste to nikada osudili i pitam vas zašto niste osudili nasilje nad ženama?

Pitam vas – da li ste ikada osudili pretnje smrću koje dolaze iz vaše stranke predsedniku Vučiću i članovima njegove porodice? Daću vam odmah i odgovor – niste osudili. Evo, sad ću da vam citiram.

(Jelena Milošević dobacuje.)

Cenjena poslanica iz Niša se uzbudila, nešto viče, urla, nemojte tako da se ponašate. Ja vas nisam prekidao. Budite pristojni. Sad ću da vam odgovorim ko je pretio smrću, naravno, samo mi dozvolite, kao što sam i ja vama dozvolio da neometano govorite. Jel to vaš doprinos nasilju?

Dakle, govorili ste o humanizujućem nerepresivnom društvu koje vi želite a ono sad nije, o opštem društvenom rasulu.

Poštovana poslanice, ne znam da li ste prespavali period od 2000-2012. godine, šta ste radili tada, gde ste bili? Podsećam vas da su sada, 2023. godine, plate više nego dvostruko više nego u vaše doba 2012. godine, onda su bile 340 sad su gotovo 800 evra i nezaposlenost je smanjena sa 25% koliko je bilo u doba vaše žute hunte na sadašnjih 9%, tako da to opšte društveno rasulo je vladalo u vaše doba, do 2012. godine.

Završiću sa ovim, vaša uvažena poslanica koja je uvaženo urlala ovde iz Niša, a ja sam je inače tokom sednice vrlo sa uvažavanjem pominjao kada je prozivala ovog lažnog ekologa koji sad nije tu a inače voli da popije čovek pa je verovatno tamo, ona ga je prozivala da je bio naš član i ja sam sa uvažavanjem govorio uvaženoj poslanici, a ona se sad dere, preti mi.

Evo, dakle, gospođo uvažena iz Niša, a i vi, druga gospođo, članice Odbora za kulturu, vaš poslanik Slaviša Ristić je 28. 06. 2018. godine zapretio smrću Vučiću i rekao – Zbog Kosova, vi ćete završiti kao ubijeni premijer Zoran Đinđić. Ako to nije pretnja smrću, ja ne znam šta je? Vi ćete možda reći da on nije član vaše stranke. On je izabran na vašoj listi, da niste želeli da ga prigrlite, vi ga ne bi izabrali na svojoj listi i ne bi ga predložili, tako da je on vaš poslanik.

Poslanik koji je izabran na vašoj listi, to je ovaj primerak ovde žuti, jer samo to zaslužuje da ga tako zovemo, iz Kruševca, pretio je mučenjem, silovanjem i smrću sinu i bratu predsednika Vučića i on je na svom Tviter nalogu 8. 12. 2021. godine napisao stravičnu objavu – Andrej i Danilo pronađeni u šahtu kao Gadafi.

Sada vas, poštovane poslanice, i jednu i drugu pitam – da li ste ikada osudili ove pozive smrti i ove pozive nasilja? Pa, niste.

A evo, poštovane vas dve poslanice, dva reda iza vas, još jedan primer, narodni poslanik vaš, baš vaš, je 20. 09. 2018. godine javno pozvao na silovanje premijerke Ane Brnabić i to nije učinio kratko, nego je napisao dugačak jedan Fejsbuk post u kome je detaljno objašnjavao kako Ana Brnabić treba da bude silovana. Tada kada je on to izjavio vaš lider ga je opravdao, ja ga lično čuo u gradskoj Skupštini, rekao je – On je bio strašno uzbuđen. Kao, njega su napadali, pa je, kao, onda opravdano što je pozvao na silovanje.

Ja bih se ovde zadržao, ima još desetine primera, ako budete bili zainteresovani, u daljoj raspravi ja ću vam ih svakako izneti. Hvala vam.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Povreda Poslovnika, Zoran Zečević.
...
Srpska stranka Zavetnici

Zoran Zečević

Srpska stranka Zavetnici
Poštovani predsedniče Orliću, reklamiram povredu Poslovnika, tačka 106. Ja bih vas zamolio kao predsednika da Srbiju i nas ovde prisutne zaštitite od ovakvih govora koji nikakve veze nemaju sa dnevnim redom, koji unose takav razdor i takvu mržnju da se to graniči sa jednom teškom patologijom. S obzirom da sam ja hirurg o tome ne mogu da pričam. Mislim da bi moja koleginica mnogo bolje, Sanda Rašković Ivić, mogla da uspostavi neku dijagnozu.

Stvarno ne razumem…
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Dobro. Za ovo deljenje dijagnoza ćete da završite svu priču upravo sada.
...
Srpska stranka Zavetnici

Zoran Zečević

Srpska stranka Zavetnici
Ja ne razumem. Moram da delim…(Isključen mikrofon.)
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
I ovo će da bude vreme od vaše poslaničke grupe.
(Zoran Zečević: Hvala lepo.)
Pošto je potpuno besmisleno.
(Zoran Zečević: Pridružujete se ovome. Je li? Sram vas bilo.)
Nemojte da vičete. Da se opet otimate kontroli.
(Zoran Zečević: Sram vas bilo.)
Jesam vam rekao nešto? Jeste li čuli, Zečeviću, šta sam vam rekao? Da sednete lepo i da se ponašate pristojno.
(Zoran Zečević: Vi da me učite?)
Ja da vas učim, pošto nije niko na vreme.
(Zoran Zečević: Ne možete vi mene da učite.)
Ponašajte se pristojno i nemojte da vičete iz klupa.
(Zoran Zečević: Srbija kuka nad ovakvim glupostima.)
Jel ne razumete?
(Zoran Zečević: Srbija kuka nad ovakvim glupostima.)
Srpski ne razumete, Zečeviću?
(Zoran Zečević: Ne razumem…)
Sedite tu mirno.
(Zoran Zečević: Vi me učite?)
Da. Što se tiče govora o temi, pogledajte malo govor vašeg ovlašćenog predstavnika juče. Šesnaest minuta ne jedna reč, jedno jedino slovo nije bilo o temi pa ste se mnogo uzbudili oko toga juče.
(Zoran Zečević: Jesam.)
Vidim kako. Rekao sam vam da ne vičete.
(Zoran Zečević: Hoću da vičem.)
Šta je još povreda Poslovnika, ako ima toga, ako ne da pređemo na repliku?
Ima.
Marija Lukić ima reč.