Četvrto vanredno zasedanje , 20.07.2023.

2. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Četvrto vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/151-23

2. dan rada

20.07.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:15 do 22:40

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Aleksandar Marković

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE
Taman kad pomislimo da smo sve čuli, onda čujemo od ovog Vijolinog svedoka koji je izašao iz sale da je zapravo Vučić kriv za ove temperature i za ove vrućine. Ali, dobro.

Dame i gospodo narodni poslanici, juče je nekoliko štampanih medija objavilo informaciju o sumnjivom i vrlo upitnom poslovanju "Junajted grupe", kompanije poznatog tajkuna Dragana Šolaka, a našoj javnosti poznatog kao vlasnika televizija "N1" i "Nova", televizija koje već godinama 24 sata dnevno sedam dana u nedelji vode brutalnu kampanju protiv Aleksandra Vučića, Vlade Srbije, Srpske napredne stranke.

Naime, u pitanju su vrlo uznemirujući navodi po pitanju problematičnog poslovanja "Junajted grupe" u više zemalja, kako Zapadnog Balkana, ali i u zemljama EU, koji idu čak dotle da se kaže da je Šolakova kompanija prevarila Vladu Grčke za čak dve milijarde evra. Tu se navodi da je "Junajted grupa" još u septembru 2022. godine prilikom kupovine grčke medijske grupe i operatora "Nova" obećala da će za uzvrat investirati dve milijarde evra u razvoj mobilne 5G mreže, razvoj optičke infrastrukture itd. ali evo do danas, dakle, 10 meseci posle toga, ništa se nije dogodilo po tom pitanju.

Takođe, tu se navodi da je atinska grupacija Dragana Šolaka na ime nerealizovanog očigledno projekta za taj posao dobila čak 100 miliona evra iz fonda EU.

Stvar, predsedavajući, postaje još gora ako je verovati navodima da su ova neispunjena obećanja predstavnici "Junajted grupe" dali lično na sastanku sa grčkim premijerom Konstantinom Micotakisom i ono što je jako važno i možda najvažnije - ovo je objavio najugledniji grčki nedeljnik "To vima" kao i vodeća grčka TV stanica "Mega".

Dakle, ovo ne tvrdi niko iz Srbije. Ovo ne tvrdi niko od nas. Ovo su naši mediji preneli iz grčkih medija. Grčki mediji dovode u pitanje ne samo kako je Šolakova kompanija dobila pristup fondu EU, već i kako će finansirati ceo projekat zato što su dužni, kako se navodi, najmanje 4,7 milijardi evra, te da nemaju pozitivan tzv. keš flou, kako bi to rekli ekonomisti, te da su bili prinuđeni da prodaju deo imovine, a da u narednim godinama tek dolaze dodatne obaveze za naplatu.

Ono što je takođe dodatno problematično to su finansijski izveštaji te Šolakove grupacije, gde se vidi da ukupna dugovanja "Junajted grupe" iznose čak 7,13 milijardi evra. Od toga dugovanja samo po osnovu obveznica iznose 4,45 milijardi evra. Da je kamata 272 miliona evra. Poslovnik gubitak, čist poslovni gubitak 227 miliona evra. Da je gubitak samo u četvrtom kvartalu prošle godine, dakle 2022. godine, 128,74 miliona evra itd.

Da pustimo mi Grke da oni brinu svoje brige sa Šolakom, Grčka je ozbiljna zemlja, članica EU, oni će imati snage da se izbore sa tajkunom Šolakom.

Setite se da je pre nekoliko meseci objavljena vest da se "Junajted grupa" nalazi u teškoj finansijskoj situaciji i da od svog osnivanja beleži najlošije finansijske rezultate. Setite se da je najveća svetska investiciona banka, "DžP Morgan" je u pitanju, potvrdila da akumulirani dug "Junajted grupe" iznosi 5,4 milijarde evra i da taj dug konstanto raste i da je trend rasta u pitanju konstantan.

Setite se i ranijih Šolakovih mutnih poslova zbog kojih holandska finansijska obaveštajna agencija vodila istragu o sumnjivim poslovima Dragana Šolaka, na nije loše podsetiti da je tom istragom bio obuhvaćen i Dragan Đilas, jer su zajedno nešto muljali, prodavali zgrade jedni drugima, razne neke transakcije, pravili.

Dakle, ako sagledamo sve ovo onda je očigledno zašto "N1", "Nova" i ostali Šolakovi mediji u Srbiji vode brutalnu kampanju protiv Aleksandra Vučića, Vlade Srbije, SNS, ali i sve češće protiv konkurencije, dakle, protiv državnog "Telekoma".

Oni bi želeli da se vrati stari režim, onaj režim koji je njima omogućavao potpuni monopol na tržištu, potpuno dominantnu poziciju i samim tim enormnu zaradu.

Otuda kampanja protiv Vučića, otuda specijalne emisije, otuda nekakvi filmovi itd. u kojima je meta isključivo jedino i samo Aleksandar Vučić.

Za sam kraj da postavim pitanje Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, ali i nadležnim finansijskim organima, Poreskoj upravi, Ministarstvu finansija - da li imaju dodatna saznanja o poslovanju "Junajted medije" i da li se poslovanje "Junajted medije" u Srbiji odvija po zakonu? Zahvaljujem.