Četvrto vanredno zasedanje , 20.07.2023.

2. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Četvrto vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/151-23

2. dan rada

20.07.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:15 do 22:40

OBRAĆANJA

...
Demokratska stranka

Srđan Milivojević

Demokratska stranka - DS
Poštovani građani Srbije, imam pitanje za predsednicu Vlade, odlazeću predsednicu Vlade, Anu Brnabić kada će biti smenjen direktor BIA, Aleksandar Vulin? Kao što znate direktoru BIA, Aleksandru Vulinu od strane Ministarstva finansija SAD uvedene su sankcije jer ga sumnjiče za neka od najtežih krivičnih dela kao što su trgovina drogom, oružjem i zloupotreba javne funkcije. Prvi put u istoriji ljudske civilizacije SAD uvode ovakav vid sankcija jednom direktoru bezbednosnih službi. To se nije desilo ni direktoru bezbednosnih službi Kolumbije, Gvatemale, Perua, Meksika, Paname, država koje su poznate kao ishodište narko biznisa.

Ovakva odluka Ministarstva finansija SAD zahteva hitnu istragu Tužilaštva za organizovani kriminal. Nažalost, prvorazredni skandal je što je Aleksandar Vučić bivši predsednik SNS braneći Aleksandra Vulina kazao da očekuje da istražni organi SAD dostave dokaze o kriminalnim aktivnostima Aleksandra Vulina. Onda se postavlja pitanje, pa šta rade naše bezbednosne službe ako one nemaju te dokaze nego moramo da ih tražimo uvek od stranaca?

Shodno poslaničkoj zakletvi, ja ću danas nadležnim državnim organima ukazati na samo neke od dokaza. Na početku iznošenja svoje odbrane pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal, 17. oktobra 2022. godine Veljko Belivuk, istaknuti član SNS između ostalog izjavio je sledeće. Marko Miljković i ja smo se videli sa Aleksandrom Vučićem i Darkom Glišićem u stanu jedne poznate voditeljke. Vučić je rekao da nije dobro da se viđamo često i da sa nama na vezi bude baš Aleksandar Vulin. Marko Miljković je to preuzeo na sebe. Ja sam Vulina znao sa splavova kada je dolazio vidno pijan. Belivuk je potom istakao da je sa Vulinom nije hteo da sarađuje jer je znao, da je on kako tvrdi narkoman – znam da se drogira, videli ste i sami kako pas na granici skače na njega. Belivuk je dodao da je dugo radio na splavovima i da zna kako izgleda kada se neko drogira.

Optuženi pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal može da se brani lažući, ali nikada se nijedan optuženi nije branio tako što je lagao da bi sebi dodatno otežao položaj.

Ono što je posebno važno, kada je hapšen Veljko Belivuk i pripadnici njegove kriminalne grupe, u to vreme MUP je imao Radnu grupu koja je trebala da uradi to hapšenje za praćenje navijača. Radnom grupom i MUP-om je rukovodio Aleksandar Vulin, ali smo to hapšenje dočekali tek kada su na njega ukazali i dokaze dali pripadnici evropskih bezbednosnih službi.

Ono što je takođe važno, 4. februara 2021. godine, na saslušanju Veljka Belivuka izašli su zastrašujući podaci o neefikasnosti naših policijskih službi. Pet likvidacija se desilo prema ljudima koji su bili pod pratnjom bezbednosnih službi, a čak je i mesto ubistva čuvena klanica u Ritopeku bila pod opservacijom bezbednosnih službi. Kako je moguće da se to dešava?

Na parlamentarnim izborima 6. maja 2012. godine za narodnog poslanika izabran je Aleksandar Vulin. Dana, 13. jula 2012. godine Vulin i njegova supruga Nataša potpisuju ugovor o kupovini stana na Zvezdari u Beogradu od 107 kvadrata po ceni od 229.620 evra. Plus je plaćeno i garažno mesto 15.000 evra.

Novac za kupovinu stana dala je tetka iz Kanade. Otvara se jedna od najvećih afera u našem pravosuđu. Tri pravosudne institucije nisu našli za shodno da osude Aleksandra Vulina koji je kazao da je devet, deset, dvadeset puta putovao u Kanadu i donosio po 9.000 dolara.

Aleksandar Vulin je 4. septembra 2013. godine postao ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju. Nakon toga, postaje ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja. U službenom automobilu tog ministarstva kod Aleksandra Jablanovića nađena je droga zbog čega je Aleksandar Jablanović i njegov brat Marko osuđen na tri godine zatvora.

Aleksandar Vulin je, između ostalog, viđen kako bere organski paradajz na „Jovanjici“ sa Predragom Koluvijom. Evo ga ovde. Nije znao da prepozna da je to droga.

On je tvrdio da ga jedna strana obaveštajna služba vrbuje da bude njen član i ako ne bude njen član neće biti u Vladi. Da li ga je ta služba zavrbovala ne znamo, ali Aleksandar Vučić je kazao da je Srbija za Novu godinu bila kao Kazablanka.

Građani Srbije pozivam vas u subotu na marš protiv mafije. Mi moramo pobediti mafiju. Narod protiv mafije koju predvodi Aleksandar Vučić će pobediti.

Do pobede, građani Srbije. Vidimo se u subotu.

Whoops, looks like something went wrong.