Četvrto vanredno zasedanje , 20.07.2023.

2. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Četvrto vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/151-23

2. dan rada

20.07.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:15 do 22:40

OBRAĆANJA

...
Srpski pokret Dveri

Tamara Milenković Kerković

SRPSKI POKRET DVERI - PATRIOTSKI BLOK
Hvala vam uvaženi predsedniče.

Najpre prvo pitanje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta izjavio da će Beograd tražiti sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti zbog situacije na Kosovu i Metohiji zbog progona i hapšenja Srba, a koja je eskalirala 26. maja na dan kada je SNS organizovao bezuspešni kontramiting tzv. najveći skup ikada u Beogradu, sa desetinama šiptarskih i albanskih autobusa kojima je više ljudi sa Kosova i Metohije prevoženo na miting i tako povučen sa severa Kosova i Metohije.

Da li je Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo inostranih poslova tražilo hitnu sednicu Savetu bezbednosti zbog teške situacije na Kosmetu, ako nije kada će tražiti, ako jeste kada se ta sednica očekuje?

Pitanje za ministra Vesića, da li u Ugovoru o koncesiji beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“ sa francuskim „Vansijem“ ima odredaba kojima se štiti izvršenje ugovora i pokriva sadašnja situacija u kojom „Vansi“ da bi povećao profit otpušta osoblje, snižava nivo usluge, pa tako putnici gube prtljag, otkazuju se letovi, ne rade sigurnosni sistemom? Kada ćemo konačno da vidimo taj ugovor koji je do sada nepoznat javnosti i kada ćete Nišu vratiti upravljanje i korišćenje aerodrom „Konstantin Veliki“ koji je zbog ovog koncesionog ugovora Nišu oduzet?

Povodom mojih pitanja i sumnji o postojanju koruptivnog uticaja na gradsku vlast i na gradonačelnicu Sotirovski u slučaju kompanije „Tesla park“ sa kapitalom poreklom sa Kipra kompanije „Karić“ dobila sam obaveštenje Višeg javnog tužilaštva u Nišu, Ministarstva građevine i Agencije za sprečavanje korupcije da će se oformiti predmet u ovim situacijama. Međutim, nakon toga po hitnom postupku Gradsko veće i gradonačelnica, plan generalne regulacije stavljaju nestatutarno na sednicu Gradske skupštine po hitnom postupku i ovaj akt je usvojen 22. juna, a da ga odbornici niški nisu ni videli jer je plan objavljen 23. juna odnosno dan kasnije.

Da li je tačno ono što se govori u Nišu da ministar Vesić pruža logističku podršku gradskoj vlasti i gradonačelnici Sotirovski da kompanija „Karić“ uprkos svim zloupotrebama urbanističkim planovima zida na nekadašnjoj javnoj površini koji je oduzeta od građana Niša?

Pitanje za ministra policije, da li će major Petrović iz niškog MUP nakon više od dve godine od mog zahteva da svedoči, da li će se ikada pojaviti u prekršajnom postupku koji se još uvek protiv mene vodi, a koji je on pokrenuo za navodnu organizaciju protesta protiv Zakona o eksproprijaciji i Rio Tinta u Nišu? Tražila sam i da da izjavu kako je protiv mene mogao da podnese prekršajnu prijavu, a da me nije legitimisao i kako je objava na Tviteru mogla da mu za to da povod? Nema ga, pa pitam da li će doći.

Pitanje za ministra Sinišu Malog, zbog čega u ovih 11 sporazuma koje razmatramo na dnevnom redu od 30 tačaka ove današnje sednice u ovim sporazumima od 1.261.360.000 evra, nema nijednog sporazuma sa eksport-import „Bencom China“ kada su ranije ti ugovori bili dominantni u infrastrukturnim radovima dugoročnosti.

Da li je istina ono što se i u medijima objavljuje da je ova banka odbila da reprogramira srpski dug, koliko Srbija duguje ovoj banci i šta su koletarali, odnosno koja tačno imovina Srbije predstavlja obezbeđenje za plaćanje po kineskim tzv. dugovima za koje ja ne znam koliko tačno je Srbija zadužena?

Takođe, pitanje za ministra Malog. Osnovica zarade u visokom obrazovanju najniža je u odnosu na zarade u javnim službama, čak i zaposleni u osnovnom i srednjem obrazovanju čija su primanja niža od republičkog proseka imaju više koeficijente zarada u odnosu na profesore državnih fakulteta. Zarada saradnika u nastavi je oko 50.000 dinara, a osnovna zarada bez dodatka za radni staž redovnog profesora je oko 105.000 dinara, a sa druge strane traje nezakonita represija budžetske inspekcije i DRI na fakultete već godinu dana da vraćaju stotine miliona, ne samo budžetskih, odnosno sredstava Ministarstva prosvete već i sopstvenih sredstava na koje po zakonu imaju. Hvala vam.