Četvrto vanredno zasedanje , 20.07.2023.

2. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Četvrto vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/151-23

2. dan rada

20.07.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:15 do 22:40

OBRAĆANJA

Đorđe Miketić

MORAMO - ZAJEDNO
Kakav tuše, predsedniče, svaka vam čast.

Pitanje za premijerku, nadam se da će se pojaviti kasnije da mi odgovori. Po kom strateškom planu i po kom strateškom dokumentu planira se razvoj Srbije?

Nacionalna strategija za razvoj Srbije ne postoji, nije donesena, ne postoji krovna nacionalna strategija razvoja, a ključno je, dragi građani i dragi vi na vlasti, koliko god dragi ili nedragi bili, da znamo kakva Srbija treba da bude 2040. godine, 2050. godine, kakvo društvo demokratski i demografski, kako nam izgleda država, od čega ćemo da živimo, kako ćemo da živimo, u kakvoj klimi, koje energente ćemo da koristimo, šta ćemo da jedemo, koje su to privredne grane koje treba razvijati i kako će nam izgledati gradovi.

Strategije ne smeju da imaju komponentu privatnog interesa, već upravo suprotno. Zato se i donose, da bi društveni interes bio jači od ličnih i od partijskih i jasno je zašto to ne razumete.

Politika bi prilikom izrade strategije za pomoć trebalo da se obrati nauci, što, kako da vam kažem, premijerka, daleko je ona od nauke, daleko je čak i od poziva u pomoć nauci.

Kada se prethodna strategija završavala 2019. godine, pokušali ste da stranački dokument „Srbija 2025“ predstavite kao državni, pa ste i tu propali, jer nema društvenog konsenzusa i jasno je, zato što vi ne razumete šta znači konsenzus uopšte.

Ovim lopovskim zakonom o planiranju i izgradnji najviše će biti pogođen Beograd i pogađate građane i Beograda i građane Srbije. Grad Beograd nema generalni urbanistički plan. To je onaj krovni plan koji određuje urbani razvoj jednog grada. Beograd ima samo ekipu lopova koji svojim tajkunima poklanja zemljište za još više betona, još više stanova, još više automobila i još više saobraćajnog kolapsa.

Takođe pitam premijerku – šta je sa nacionalnom stambenom strategijom 2022-2032? Nju krijete. Pokušali ste da je donesete pre dve godine mimo procedura na raspravi koja je trajala, pazite sad, od 20. decembra do 10. januara. Da li je poznat taj patern da se u vreme praznika, u vreme letnjih raspusta donose najvažniji strateški dokumenti?

Sada kada smo ustanovili da nema strategije razvoja, nema nacionalne stambene strategije, nema ni generalnog urbanističkog plana grada Beograda, da vidimo koje to procedure, odnosno strateške dokumente kršite?

Na javnom slušanju ministar Vesić je rekao da smo mi protiv gradnje. Apsolutno ne. Stranka Zajedno želi održivi razvoj. Gospodo, održivi razvoj je nešto što je, pazite sad, Srbija potpisala, čak je učestvovala u donošenju dokumenta Agenda 2030. To je dokument UN koji planira održivi razvoj.

Agenda UN ima 17 tih konkretnih ciljeva. Ja ću samo tri sada pročitati: učiniti gradove i ljudska naselja inkluzivnim, bezbednim, prilagodljivim i održivim. Akcija za klimu, preduzeti hitnu akciju u borbi protiv klimatskih promena i njenih posledica i život na zemlji, odnosno održivo upravljati šumama, zaustaviti i preokrenuti degradaciju zemljišta i sprečiti uništavanje biodiverziteta.

Ja ne znam da li ste vi bili napolju proteklih sedam dana, bilo je 50 stepeni. Sva ona megalomanska naselja koja ste već izgradili noću se nisu mogli ohladiti klimom. Ne znam da li ste bili ovde juče, bila je arlaudža, bila je ogromna pijavica nadomak Beograda.

Klima se menja, gospodo. Vi ništa ne radite i kršite dokumenta koja ste sami potpisali, a planirate još betona, još saobraćaja i još naselja.

Pitanje za ministra Gašića. Pre 16 dana sam vam postavio pitanje – šta je sa predmetom u kome Aleksandar Šapić preti vlasnici restorana „Košnica“ i njenoj deci? Po ovom članu 287. ima 15 dana rok da mi odgovori. Nije odgovorio. Šta krijete, ministre? Koga krijete? Taj predmet je od decembra u vašoj fioci. Gradonačelnik Šapić, a to je potvrdila i Ljiljana Đokić na televiziji javno, je čovek koji je pretio njoj i njenoj deci. Zašto niste pozvali nju u policiju? Šta radi tužilaštvo? Šta je sa ovim predmetom?

Niste mi odgovorili, ali recimo, na jedan drugi predmet ste mi odgovorili. A da li se sećate Uroša Panića koji je vozio lambordžini? Svi građani ga se sećaju, jer je divljao po ulici i hvalio se. E, ministar je meni odgovorio i rekao da to uopšte nije bio Uroš Panić. Znači, nije bio kumić Aleksandra Vučića. Ne, bio je određeni Z.M. koji je priznao krivicu. Hoćemo i u ovom slučaju da imamo priznanje krivice, pretnje deci, da to nije uradio Šapić? Hvala.