Četvrto vanredno zasedanje , 20.07.2023.

2. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Četvrto vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/151-23

2. dan rada

20.07.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:15 do 22:40

OBRAĆANJA

...
Srpska stranka Zavetnici

Dragana Miljanić

Srpska stranka Zavetnici
Zahvaljujem, predsedniče.

Poštovani građani Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, od kraja februara do početka juna ove godine samo na teritoriji opštine Subotica policija je otkrila 7.341 iregularnog migranta.

Nedavno je u subotičkoj šumi, na Tresetištu, došlo do oružanog obračuna između pripadnika migrantske populacije.

Takođe, pre nekoliko meseci imali smo situaciju da su se sukobile dve grupe migranata kada su dve osobe zadobile teške telesne povrede. Slični oružani obračun dogodio se i prošle godine u novembru na području Horgoša.

Takođe, imamo i slučaj iz juna ove godine, kada je policija na području opštine Kanjiža i Novi Kneževac otkrila čak 43 ilegalna migranta kod kojih je pronađeno i automatsko oružje.

Kao što vidimo, mi se u kontinuitetu suočavamo sa ozbiljnim slučajevima tzv. migrantskog nasilja prvenstveno na teritoriji AP Vojvodina.

Takođe, građani Subotice mi se svakodnevno javljaju. Opravdano su zabrinuti za svoju bezbednost kao i za bezbednost svoje dece. Tvrde da se ovakvi sukobi migranata u njihovoj opštini događaju gotovo svakodnevno.

Tim povodom kao narodni poslanik Srpske stranke Zavetnici postavljam pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova šta je u okviru ovog Ministarstva konkretno preduzeto da bi se sprečio dalji porast nasilja i osigurala bezbednost građana?

Da li se, uvaženi ministre, preduzimaju sve neophodne zakonske mere kako bi se građani i njihova imovina zaštitili?

Kako je moguće, postavljamo pitanje, da se na teritoriji naše države nalaze ilegalni migranti sa automatskim oružjem za koje nije moguće, naravno, dobiti legalnu dozvolu?

Dok sa jedne strane sprovodite kampanju „Razoružavanje Srbije“, drugim rečima maltretirate lovce, maltretirate one koji imaju uredne dozvole za oružje, s druge strane, migranti se šetaju sa automatskim naoružanjem.

Srpska stranka Zavetnici u više navrata je upozoravala na posledice pogrešnog pristupa u rešavanju ovog pitanja i isticala da Srbija ni na koji način ne može da bude odgovorna za migrantsku krizu i da Srbija ni na koji način ne može da postane depo za migrante.

Ovim putem tražim od Vlade Republike Srbije da podhitno pooštri zakonodavstvo u oblasti azilne politike, a od Ministarstva unutrašnjih poslova da pojača kontrolu na graničnim prelazima i ubrza proceduru za deportaciju onih migranata za koje se jasno utvrdi da u Srbiji borave ilegalno.

Takođe, skrenula bih pažnju da je juče održan sastanak gospodina Petra Petkovića i Besljimija u Briselu. Razgovaralo se o deskalaciji situacije na severu i o daljim koracima za implementaciju francusko-nemačkog plana.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, je 20. juna izjavio, citiram, da neće biti razgovora sa Kurtijem i predstavnicima Prištine sve dok ne budu pušteni svi uhapšeni Srbi. Većina uhapšenih Srba, kao što svi znamo, je i dalje u pritvoru, tako da možemo samo da zaključimo da je vlast ponovo pogazila ono što je rekla.

Vlast, takođe, nastavlja razgovore o zapadnom planu, a da pre toga nije o tome obavestila Narodnu skupštinu, da nije sprovela raspravu u javnosti bez jasno definisane pregovaračke platforme.

Predsednik države je najavio, takođe, i vanrednu sednicu Saveta bezbednosti UN. Prošlo je od tada dve nedelje, a mi i dalje ne znamo šta je urađeno po tom pitanju.

Postavljamo pitanje da li je zahtev za sednicu upućen nekoj od članica Saveta bezbednosti? Da li je tim povodom kontaktiran generalni sekretar UN? Da li ćete izneti zahtev da se pregovori o Kosovu i Metohiji vrate u UN, jer su sve mogućnosti kompromisnog rešenja u okviru EU apsolutno iscrpljene?

Predsedniče Skupštine, može jedno pitanje za vas? U trenutku dok govorim o ovako važnim temama možete li da obavestite građane Srbije zbog čega trenutno nema prenosa na RTS, već RTS trenutno prenosi žensku fudbalsku utakmicu između Novog Zelanda i, ako se ne varam, Farskih ostrva ili Norveške?

Zahvaljujem.

Whoops, looks like something went wrong.