Otvoreni Parlament | Zakon o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između KfW, Frankfurt na Majni i Republike Srbije - Program podsticanja obnovljive energije: Razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji (prva komponenta)

Zakon o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između KfW, Frankfurt na Majni i Republike Srbije - Program podsticanja obnovljive energije: Razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji (prva komponenta)

Sažetak

Sporazum o zajmu zajmu između KfW, Frankfurt na Majni i Republike Srbije – Program podsticanja obnovljive energije: Razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji (prva komponenta) je potpisan 21. Juna 2017 godine u Beogradu.

Zaduživanje u iznosu od 20.000.000 evra za sprovođenje Programa “razvoj tržišta biomase” – I faza je predviđen Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2017.godinu (čl br.3). Takođe, Strategija razvoja energetike Republike Srbije do 2025.godine predviđa uspostavljanje održivog energetskog sistema kao jedan od tri osnovna prioriteta. U strategiji se navodi da je razvoj energetike zasnovan na uspostavljanju balanska između proizvodnje energije iz dostupnih izvora sa ciljem efikasnije proizvodnje i korišćenja što “čistije” energije iz obnovljivih izvora.

Navedeni kredit će biti iskorišćen I za doprinos ispunjenju obaveze koju je Srbija preuzela kroz Ugovor o osnivanju energetske zajednice, u kome se navodi da je potrebno uvećati procenat udela obnovljivih izora energije u potrošnji energije sa 21,2% u 2009.na 27% do 2020.godine. Predlagač navodi da Srbija ima značajan potencijal biomase u poljoprivredi i šumarstvu, ali da nije dobro iskorišćen.
Kredit će biti namenjen za realizaciju dela Programa razvoja tržišta biomase u Srbiji koji je dogovoren između Srbije i Nemačke. Za realizaciju celokupnog programa će biti potrebno 102 miliona evra, pa će navedeni kredit u visini od 20 miliona evra biti utrošen za prvu fazu.

Predviđeno je da u Programu učestvuju jedinice lokalne samouprave za koje su u pripremnoj fazi urađene prethodne studije izvodljivosti i čiji su rezultati pokazali tehničku i ekonomsku opravdanost za uključivanje u Program: Mali Zvornik, Nova Varoš, Novi Pazar, Prijepolje i Bečej, a da se ostavi mogućnost za uključenje još jednog broja zainteresovanih i prijavljenih toplana/opština, ukoliko se pokaže da je tehnički i ekonomski opravdano korišćenje obnovljivih izvora energije: Majdanpek, Kladovo, Priboj, Bajina Bašta i Valjevo.

Glavne investicije, prema Programu, odnose se na ugradnju kotlova na biomasu, toplotnih pumpi, rekonstrukciju toplovodne mreže, izgradnju skladišta za biomasu i nabavku ostale opreme neophodne za snabdevanje biomasom, sisteme nadzora i kontrole u kotlarnicama, građevinske radove. Pored toga odobrena finansijska sredstva bi se delom (u maksimalnom iznosu do 700.000 evra) koristila za inženjerske usluge.

Period raspoloživosti zajma je do 30. decembra 2021. godine, uz mogućnost da se po potrebi i uz saglasnost KfW naknadno produži, dok je period otplate 15 godina, uz uključen period počeka od pet godina, tako da prva rata otplate glavnice dospeva 15. maja 2022. godine a poslednja 15. maja 2032. godine, uz fiksnu kamatnu stopu od 1,1% godišnje. Mininalni iznos tranše je 200.000 evra, uz izuzetak poslednje isplate i isplate inženjerskih usluga koje mogu biti u manjem iznosu.

Zajam će se koristiti isključivo za finansiranje investicija odabranih opština/preduzeća za proizvodnju i distribuciju toplote.

Da li podržavate ovaj predlog zakona?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 106
Protiv: 148
106%
148%
0%

Ključne novine

ZAJAM

Zajam u iznosu od 20 miliona evra dat od strane nemačke banke KfW će se koristiti za razvoj obnovljivih izvora energije

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 138
Protiv: 107
138%
107%
0%

PROGRAM RAZVOJA BIOMASE U IZNOSU OD 102 MILIONA EVRA

Program razvoja biomase u iznosu od 102 miliona evra između Nemačke i Srbije se delom finansira iz ovog kredita

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 125
Protiv: 114
125%
114%
0%

U PROGRAMU UČESTVUJU LOKALNE SAMOUPRAVE MALI ZVORNIK, NOVA VAROŠ, NOVI PAZAR, PRIJEPOLJE I BEČEJ

U Programu učestvuju lokalne samouprave Mali Zvornik, Nova Varoš, Novi Pazar, Prijepolje i Bečej

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 113
Protiv: 124
113%
124%
0%

ROK OTPLATE

Rok otplate je 15 godina, sa fiksnom kamatom od 1,1% godišnje.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 96
Protiv: 147
96%
147%
0%

SREDSTVA SE KORISTE SAMO ZA INVESTICIJE U NAVEDENIM OPŠTINAMA

Sredstva se koriste samo za investicije u navedenim opštinama za proizvodnju i distribuciju toplote

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 106
Protiv: 115
106%
115%
0%

Poslednji put ažurirano: 18.01.2023, 15:46