Otvoreni Parlament | Zakon o izmenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru

Tip akta: Zakon

Status: Usvojen

Amandmani: [pdf] 

Tekst akta: [pdf] 

Donošenje ovog zakona po hitnom postupku predlaže se u skladu sa članom 167. Poslovnika Narodne skupštine („Službeni glasnik RSˮ, broj 20/12 – prečišćen tekst), budući da bi nedonošenje ovog zakona po hitnom postupku moglo da prouzrokuje štetne posledice po rad organa i organizacija. Donošenje po hitnom
postupku neophodno je zbog efikasnog sprovođenja reforme javne uprave, odnosno efikasnijeg uspostavljanja sistema inspekcijskog nadzora. Donošenje po hitnom postupku neophodno je i zbog potrebe blagovremenog planiranja budžetskih sredstava neophodnih za primenu ovog zakona, u skladu sa efektima koji nastaju izvršenjem odredbi ovog zakona, kao i za blagovremeno planiranje i pripremu svih akata poslodavaca koji su potrebni za implementaciju ovog zakona.

Predlagač: Vlada

Sažetak

Uvođenje mešovitog inspekcijskog nadzora

Izmenama zakona uveden je mešoviti inspekcijskog nadzor, pored dva već postojeća- redovnog i vanrednog. Mešoviti inspekcijski nadzor vrši se kada se predmet redovnog i predmet vanrednog inspekcijskog nadzora poklapaju ili su povezani.

Uvođenje instituta prikrivene kupovine

Prikrivena kupovina je novi institut koji se javlja sa izmenama i dopunama ovog Zakona, a koristi se u slučaju osnovane sumnje da lice neregistrovano obavlja delatnost. U slučaju da se dokazi ni na jedan drugi način ne mogu nabaviti pristupiće se ovom institutu. Prikrivena kupovina se obavlja bez prethodnog obaveštavanja nadziranom subjektu, inspektor neposrednim opažanjem prikuplja informacije i dokaze gde na kraju po obavljenoj kupovini nadziranom subjektu predočava legitimaciju i nalog.

Usklađivanje se Zakonom o elektronskoj upravi

Jedna od izmena koja je doneta ovim Zakonom jeste e Inspektor, softversko rešenje koje se javilo radi usklađivanja sa odredbama Zakona o elektronskoj upravi. Radi lakšeg praćenja i unošenja podataka o nadzoru, uvodi se elektronska evidencija inspekcijskog nadzora i propisani su podaci koje će Registar sadržati.

Da li podržavate ovaj predlog zakona?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 171
Protiv: 176
171%
176%
0%
Poslednji put ažurirano: 18.09.2023, 14:13