SISTEMSKA REŠENJA U ŽIVOTNOJ SREDINI – SRBIJA 2017-2027 – DEFINISANJE PROBLEMA

14.11.2016.

U Domu Narodne skupštine, u organizaciji Odbora za zaštitu životne sredine, održano je drugo javno slušanje na temu „Sistemska rešenja u životnoj sredini – Srbija 2017-2027 – definisanje problema“, u oblasti upravljanja opasnim otpadom u Republici Srbiji.

Prisutni su diskutovali o upravljanju, tokovima i skladištenju opasnog otpada, indentifikovanju problema i predloga za sistemska rešenja koji bi doveli do poboljšanja zaštite životne sredine na ovom polju.
Na javnom slušanju pokrenuto je, između ostalog, i pitanje tretiranja infektivnog medicinskog otpada, gde su identifikovani problemi poput saniranja otpada koji na godišnjem nivou iznosi 5000 tona, a koji se samo delimično tretira na području teritorije Republike Srbije. Predloge rešenja za sanaciju sistemskog otpada prisutni su definisali u vidu pojačane kontrole kretanja opasnog otpada, pojačanog inspekcijskog nadzora, klasifikovanja operatera za upravljanje otpadom, kao i registracije ustanova koje proizvode opasan otpad.

Na javnom slušanju bilo je reči i o načinu razvrstavanja i postupanja sa sporednim proizvodima životinjskog porekla, gde je dat predlog za uvođenje spalionica koje bi sanirale otpad na temperaturi između 1200 i 1600 stepeni celzijusa, kako bi dolazilo do što manjeg zagađivanja vazduha.

Predsednik Odbora za zaštitu životne sredine, zahvalio se prisutnima na učešću i na iznetim predlozima i dodao da će prisutni dobiti izveštaje sa sastanka, a naredno javno slušanje najavio je za sledeću sedmicu, kojim će se nastaviti definisanje problema u oblasti životne sredine, sa ciljem donošenja novih zakona iz ove oblasti.

Javnom slušanju prisustvovale su brojne nevladine organizacije, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i članovi Odbora za zaštitu životne sredine.

Prisutni poslanici

...

Branislav Blažić

Srpska napredna stranka
...

Ivana Stojiljković

Srpska napredna stranka
...

Sonja Vlahović

Srpska napredna stranka
...

Vladimir Petković

Srpska napredna stranka
...

Radoslav Cokić

Srpska napredna stranka
...

Ivana Nikolić

Srpska napredna stranka
...

Borka Grubor

Srpska napredna stranka
...

Ivan Karić

Zeleni Srbije
...

Miroslava Stanković-Đuričić

Srpska radikalna stranka
...

Dejan Nikolić

Demokratska stranka
...

Jasmina Karanac

Socijaldemokratska partija Srbije
...

Borisav Kovačević

Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – Solidarnost i pravda
...

Nenad Milić

Demokratska stranka Liberalno demokratska partija
...

Goran Čabradi

Zelena stranka
...

Marjana Maraš

Socijalistička partija Srbije
Poslednji put ažurirano: 29.11.2016, 13:46