Peta sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

05.03.2021.

Na sednici Odbora, održanoj 5. marta, članovi su razmotrili Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o trgovini žitaricama, 1995, koji je podnela Vlada.

Predlog zakona obrazložila je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Blagojević. Ona je navela da je Međunarodni žitarski savet (IGC) međuvladina organizacija čija je svrha pospešivanje međunarodne saradnje u trgovini žitaricama, širenju promovisanja, otvorenosti i korektnosti u sektoru žitarica kao i doprinosu stabilnosti tržišta žitarica i unapređenju svetske bezbednosti u hrani. Ovi ciljevi se traže kroz poboljšanje transparentnosti tržišta kroz razmenu informacija, analiza i konsultacija na tržištu i politike razvoja. Oko 56 država su članice ove organizacije. Tržišni uslovi za žitarice, pirinač i uljarice posmatraju se na dnevnoj bazi, kroz promet dnevnih izveštaja i održavanje internet informacione usluge, a Savet formalno razmenjuje informacije o tržišnim uslovima na sastancima odbora i sednica Saveta. Godišnja IGC Konferencija žitara je javni forum za diskusiju i prilika da se okupe međunarodni kupci i prodavci, predstavnici industrije i kreatori politike na jednom mestu.

Tržišne informacije o žitaricama, pirinču i uljaricama dostupne su na javnoj internet stranici i putem pretplate. Konkretno, indeks žitarica i uljarica (GOI) dostupan je svakodnevno putem javne IGC internet stranice, zajedno sa bilansom ponude i potražnje i prognozama za čitav niz zemalja i roba. Detaljni tržišni komentari, analize i statistike IGC pruža putem pretplate na nedeljne ili mesečne izveštaje i usluge prenosa podataka. IGC takođe pruža dnevne kotacije izvoznih cena i izveštaje sa tržišta, zajedno sa pristupom svojim obimnim bazama podataka, vladama članicama. U oktobru 2012. godine, IGC se pridružio Sekretarijatu informacionog sistema poljoprivrednog tržišta (AMIS). Inicijativa je osnovana na zahtev ministara poljoprivrede G20. Obuhvata četiri useva (pšenica, kukuruz, pirinač i soja) i ima za cilj da promoviše transparentnost tržišta hrane i koordinaciju aktivnosti politike kao odgovor na nesigurnost na tržištu.

IGC svake godine održava dve redovne sednice Saveta, bilo u Londonu ili, na poziv, u zemljama članicama. Njegove funkcije su nadgledanje sprovođenja Konvencije o trgovini žitaricama, 1995, raspravljanje o trenutnim i perspektivnim kretanjima na tržištu žitarica, kao i praćenje promena u nacionalnoj politici žitarica i njihovih tržišnih implikacija.

Ciljevi ove konvencije su unapređivanje međunarodne saradnje u svim aspektima trgovine žitaricama, naročito ako oni utiču na situaciju po pitanju žitarica koje se koriste za ishranu, promovisanje širenja međunarodne trgovine žitaricama i obezbeđivanje najslobodnije moguće trgovine, uključujući uklanjanje prepreka u trgovini i nepoštenih i diskriminatorskih praksi, u interesu svih članica, naročito članica koje su zemlje u razvoju, te najveći mogući doprinos stabilnosti međunarodnih tržišta žitarica, u interesu svih članica, poboljšanje svetske sigurnosti hrane i doprinos razvoju zemalja čije privrede su u velikoj meri zavisne od komercijalne prodaje žitarica, ali i predviđanje foruma za razmenu informacija i diskusiju o razlozima za zabrinutost članica u vezi sa trgovinom žitaricama.

Nakon obrazloženja Odbor je prihvatio Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o trgovini žitaricama, 1995, koji je podnela Vlada, a za izvestioca na sednici Narodne skupštine izglasao je predsednika Odbora Marijana Rističevića.

Pod drugom tačkom dnevnog reda, Odbor je na predlog člana Veroljuba Matića razmotrio eventualne dopune Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2021. godinu, na član 9, koji se odnose na upravne okruge Mačvanski i Sremski i usvojio Zaključak koji će proslediti resornom ministarstvu.

Odbor je razmotrio i urgenciju za isplatu zaostalih podsticaja u poljoprivredi, kao i nesmetanu isplatu dostiglih podsticaja i po tom pitanju usvojio Zaključak.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Marijan Rističević, a prisustvovali su članovi u zamenici članova Odbora Momir Stojilković, Jelisaveta Veljković, Olja Petrović, Nenad Filipović, Milija Miletić, Stanislava Janošević, dr Ljubinko Rakonjac, Nikola Kožović, Dijana Radović, Sonja Todorović, Veroljub Matić, Tijana Davidovac, Žarko Bogatinović i Velibor Stanojlović.

Prisutni članovi

...

Momir Stojilković

Pokret snaga Srbije - BK
...

Jelisaveta Veljković

Partija ujedinjenih penzionera Srbije
...

Olja Petrović

Srpska napredna stranka
...

Nenad Filipović

Jedinstvena Srbija
...

Milija Miletić

Ujedinjena seljačka stranka
...

Stanislava Janošević

Srpska napredna stranka
...

Ljubinko Rakonjac

Zeleni Srbije
...

Nikola Kožović

Srpski patriotski savez - SPAS Srpska napredna stranka
...

Dijana Radović

Socijalistička partija Srbije
...

Sonja Todorović

Srpska napredna stranka
...

Veroljub Matić

Srpska napredna stranka
...

Tijana Davidovac

Srpska napredna stranka
...

Žarko Bogatinović

Srpska napredna stranka
...

Velibor Stanojlović

Srpska napredna stranka
Poslednji put ažurirano: 05.03.2021, 12:15