25. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava

25.03.2021.

Na sednici održanoj, 25. marta 2021. godine, članovi Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava razmotrili su Predlog zakona o izmenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, koji je podnela Vlada, u načelu.

Članovima Odbora Predlog zakona obrazložila je Snežana Lakčević, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku, koja je objasnila da je Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine definisano da se popisivanje sprovodi od 1. do 30. aprila 2021. godine. Međutim, globalna kriza izazvana pandemijom COVID-19 prouzrokovala je klimu neizvesnosti u kojoj nije moguće sprovesti kvalitetan i bezbedan popis u planiranom terminu. Naime, da bi popis mogao da bude sproveden u aprilu 2021, potrebno je realizovati niz aktivnosti koje zahtevaju direktan kontakt, kako zaposlenih u Republičkom zavodu za statistiku sa neposrednim učesnicima u popisu, tako i direktan kontakt instruktora i popisivača sa građanima. Sledeće aktivnosti su prepoznate kao najrizičnije: selekcija kandidata za obuku, obuka oko 20.000 kandidata za instruktore, popisivače i popisivanje, odnosno terensko prikupljanje podataka metodom intervjua u aprilu 2021. godine.

Imajući u vidu navedene aktivnosti i rokove za njihovu realizaciju, ali i neizvesnu epidemiološku situaciju i opasnost od širenja zarazne bolesti tokom sprovođenja popisnih radnji, nakon konsultacija sa nadležnim zdravstvenim organima i opsežne analize različitih scenarija i procene rizika, zaključeno je da je period 1 – 31. oktobra 2021. povoljniji za terensko prikupljanje podataka od perioda 1 – 30. aprila 2021. godine, te da je neophodno da se popisivanje, odnosno terenska realizacija popisa odloži za šest meseci i da se preduzmu dodatne aktivnosti za realizaciju popisa u novim okolnostima, kako bi se smanjio rizik od zaražavanja neposrednih učesnika popisa i stanovništva.

Nakon obrazloženja, Odbor je glasao o Predlogu zakona i odlučio da predloži Narodnoj skupštini da ga prihvati, u načelu.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora dr Aleksandra Tomić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora: Zoran Tomić, Zoltan Pek, Svetlana Milijić, dr Milorad Mijatović, Velibor Milojičić, Marina Mirković, Sonja Vlahović, Nikola Vojinović, Ana Čarapić, Duško Tarbuk, Milenka Subić i Olivera Pešić.

Prisutni članovi

...

Zoran Tomić

Srpska napredna stranka
...

Zoltan Pek

Savez vojvođanskih Mađara
...

Svetlana Milijić

Srpska napredna stranka
...

Milorad Mijatović

Socijaldemokratska partija Srbije
...

Velibor Milojičić

Srpska napredna stranka
...

Marina Mirković

Srpski patriotski savez - SPAS Srpska napredna stranka
...

Sonja Vlahović

Srpska napredna stranka
...

Nikola Vojinović

Srpska napredna stranka
...

Ana Čarapić

Srpska napredna stranka
...

Duško Tarbuk

Demokratska stranka Srbije Srpska napredna stranka
...

Milenka Subić

Srpska napredna stranka
...

Olivera Pešić

Srpska napredna stranka
Poslednji put ažurirano: 25.03.2021, 11:54