29. sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva

20.09.2018.

Na sednici Odbora, održanoj 20. septembra, razmatran je u načelu Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o socijalnoj sigurnosti između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2018. godinu.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Milošević istakao je da je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, predlog bez i jedne restriktivne mere. Njime se, pre svega, ukida Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija, što znači da će od 1. oktobra sve penzije biti isplaćivane u iznosu koji su imale pre umanjenja. Ovim Predlogom zakona, između ostalog, menja se način obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike sa „beneficiranim radnim stažom“, uvodi se promena u načinu obračuna poslednje godine staža osiguranja i prestaju ovlašćenja Fonda za penziono i invalidsko osiguranje, da vrši prinudnu naplatu na ime neuplaćenih doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje.

Članovi Odbora, većinom glasova, usvojili su u načelu Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o socijalnoj sigurnosti između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2018. godinu.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Milanka Jevtović Vukojičić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: Dragan Savkić, Josip Broz, Gorica Gajić, Aleksandra Maletić, Vesna Nikolić Vukajlović, Bojan Torbica, dr Predrag Jelenković, dr Vlado Babić i Milena Ćorilić.

Prisutni članovi

...

Milanka Jevtović Vukojičić

Srpska napredna stranka
...

Dragan Savkić

Srpska napredna stranka
...

Josip Broz

Komunistička partija
...

Gorica Gajić

Demokratska stranka Srbije
...

Aleksandra Maletić

Srpska napredna stranka
...

Vesna Nikolić-Vukajlović

Srpska radikalna stranka
...

Bojan Torbica

Pokret socijalista
...

Predrag Jelenković

Socijaldemokratska partija Srbije
...

Vlado Babić

Srpska napredna stranka
...

Milena Ćorilić

Partija ujedinjenih penzionera Srbije
Poslednji put ažurirano: 20.09.2018, 13:54