30. sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije

21.09.2018.

Na sednici Odbora, održane 21. septembra, članovi Odbora razmotrili su Predlog zakona o potvrđivanju Hongkonške međunarodne konvencije o bezbednom i ekološki prihvatljivom recikliranju brodova, 2009, koji je podnela Vlada.

Predlog zakona obrazložili su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji su istakli značaj donošenja ovog zakona. Hongkonška međunarodna konvencija o bezbednom i ekološki prihvatljivom recikliranju brodova je prvi jedinstveni instrument koji na sveobuhvatan način reguliše bezbedno i ekološki prihvatljivo recikliranje brodova u cilju obezbeđenja da brodovi, kada se recikliraju nakon kraja svog radnog veka, ne predstavljaju nikakav nepotreban rizik za ljudsko zdravlje, bezbednost ili životnu sredinu. Problem nebezbednog recikliranja brodova uočen je krajem prošlog veka, a prve zabeležene štetne posledice objavljene su osamdesetih godina prošlog veka kada su otkrivena burad raznog industrijskog otrova odbačenog na tropskim plažama, kao i plovila natovarena toksičnim otpadom u zemljama u razvoju. Pomenutom Konvencijom prvi put su definisana univerzalna pravila u vezi bezbednog i ekološki prihvatljivog recikliranja brodova, a predstavnici resornog Ministarstva istakli su i to da će Konvenciju primeniti i unutar zemlje. Nakon obrazloženja članovi Odbora jednoglasno su prihvatili Predlog zakona.

Pod drugom tačkom dnevnog reda sednice članovi Odbora razmotrili su Predlog zakona o potvrđivanju akata Svetskog poštanskog saveza. Osnovni cilj koji se želi postići donošenjem ovog zakona jeste ispunjavanje međunarodnih obaveza koje proističu iz članstva Republike Srbije u Svetskom poštanskom savezu. Nakon obrazloženja Odbor je prihvatio Predlog zakona.

Na sednici je razmotren i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Azerbejdžana o međunarodnom drumskom prevozu, koji je podnela Vlada. Pošto Srbija i Azerbejdžan u oblasti drumskog prevoza nisu ugovorno regulisane, javila se potreba za potpisivanjem ovog Sporazuma kojim se daje pravni okvir za unapređenje bilateralne trgovinske i ekonomske saradnje. Članovi Odbora su jednoglasno prihvatili Predlog zakona.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Katarina Rakić, a sednici su prisustvovali članovi i zamenici članova Odbora: Dalibor Radičević, dr Vladimir Orlić, Ognjen Pantović, Jasmina Karanac, Olivera Pešić, Stefana Miladinović, Jovica Jevtić i Snežana B. Petrović.

Prisutni članovi

...

Katarina Rakić

Srpska napredna stranka
...

Dalibor Radičević

Srpska napredna stranka
...

Vladimir Orlić

Srpska napredna stranka
...

Ognjen Pantović

Srpska narodna partija
...

Jasmina Karanac

Socijaldemokratska partija Srbije
...

Olivera Pešić

Srpska napredna stranka
...

Stefana Miladinović

Socijalistička partija Srbije
...

Jovica Jevtić

Srpska napredna stranka
...

Snežana B. Petrović

Partija ujedinjenih penzionera Srbije
Poslednji put ažurirano: 21.09.2018, 08:40