Prva sednica Drugog redovnog zasedanja, 06.10.2016.

3. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/197-16

3. dan rada

06.10.2016

Beograd

Sednicu je otvorila: Maja Gojković

Sednica je trajala od 10:05 do 00:25

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Maja Gojković

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Poštovane dame i gospodo narodni poslanici, nastavljamo rad Prve sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini.
Na osnovu službene evidencije o prisutnosti narodnih poslanika, konstatujem da sednici prisustvuje 86 narodnih poslanika.
Radi utvrđivanja broja narodnih poslanika prisutnih u sali, molim da ubacite svoje kartice u poslaničke jedinice elektronskog sistema.
Konstatujem da je primenom elektronskog sistema za glasanje utvrđeno da je u sali prisutno 102 narodna poslanika i da imamo uslove za današnji rad.
Da li neko od predsednika, odnosno ovlašćenih predstavnika želi da zatraži objašnjenje ili postavi pitanje u skladu sa članom 287. Poslovnika?
Reč ima narodni poslanik Boško Obradović. Izvolite.
...
Dveri

Boško Obradović

Poslanička grupa Dveri
Poštovana predsedavajuća, poštovane kolege narodni poslanici, mislim da imamo dosta vanrednu situaciju u našoj državi i naravno da ono što ću danas pitati je i te kako važno za rad i nas narodnih poslanika i naravno uputiću to predsedniku Vlade Republike Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću, jer mislim da bi sve drugo bilo gubljenje vremena.
Pre svega, tiče se naravno, ove najnovije u nizu ucena iz EU kojom se eto na jednom jedinom primeru tako lepo i slikovito vidi kako nas EU ucenjuje po pitanju da se moramo odreći jednog od naravno ogromnog dela naše imovine na Kosovu i Metohiji. Zaista, se danas postavlja pitanje da je možda to zapravo motiv zbog čega nam se toliko otima Kosovo i Metohija sve vreme zbog ogromne imovine i ogromnog bogatstva kojim raspolažemo na Kosovu i Metohiji.
Nisam siguran, i to je zapravo poenta moga pitanja, da tako važna tema kao što je tema Kosova i Metohije i ucena iz Brisela može da ostane samo na Vladi Republike Srbije. Zato je moje pitanje za predsednika Vlade, pa i za predsednika Skupštine - da li hitno treba da imamo vanrednu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije i da zauzmemo zajednički stav po pitanju ovakvog ucenjivanja iz Brisela? To je toliko sada jedno alarmantno pitanje. Radi se o imovini države Srbije na Kosovu i Metohiji, ne samo, dakle, telekomunikacionoj imovini, nego i „Trepči“, a naravno i svemu onom drugom što se trenutno ne pominje, a što je takođe u proceduri otimanja od strane tzv. „šiptarskih“ institucija u Prištini i zaista mislim da je prioritet da ova tema dođe na dnevni red Skupštine.
U svakom slučaju tražim od predsednika Vlade Republike Srbije, Aleksandra Vučića, da nam hitno odgovori na pitanje kako će država reagovati na ove najnovije ucene iz Brisela?
Druga stvar se tiče takođe alarmantne situacije u Republici Srpskoj. Dakle, sve većih pritisaka na političko rukovodstvo Republike Srpske, sve većeg broja pretnji predsedniku Republike Srpske i isto pitanje odnosi se na predsednika Vlade Republike Srbije u pravcu toga da li ćemo i kako konačno stati u direktnu i otvorenu zaštitu interesa Republike Srpske i njenog političkog rukovodstva kojim se preti sankcijama i koje se na drugi način želi izolovati?
Potpitanje u vezi sa Republikom Srpskom jeste pitanje u vezi sa ovom farsom u koju gledamo na brojanju glasova u Srebrenici i da li bi mi kao država trebalo da reagujemo pre nego što se desi neki oblik izborne krađe, neko falsifikovanje izborne volje građana Srebrenice ili šta već se namerava da bi se zaustavilo, da tako kažem, preuzimanje vlasti u Srebrenici od strane pobednika na izborima, naravno Srbina, što je za njih kao što smo već toliko puta čuli sporno?
I, treća stvar koja zaista, mislim da se oko toga svi slažemo, ovih dana je doživela jedan svoj svojevrsni vrhunac jeste migrantska kriza. Kada ćemo mi kao Narodna skupština Republike Srbije raspravljati o opasnostima koje donosi migrantska kriza, o svemu onome što se dešava u poslednje vreme kada imamo u vidu da je sam premijer rekao da ne zna šta da radi sa više hiljada migranata koji su se zadesili u našoj državi, a koji su već počeli da pljačkaju, da pokušavaju da siluju, da šetaju po državi kako hoće i rade šta hoće? Mislim da dolazimo u jednu veoma opasnu zonu i da bismo mi kao Narodna skupština Republike Srbije trebalo da imamo jednu sednicu na temu i da ovu temu zaista stavimo u vrh naših prioriteta.
Prosto, svi ste svedoci koliko je to ključna tema u svim evropskim institucijama, koliko je to tema o kojoj raspravljaju svi na nivou Evrope i pojedinačnim državama i na nivou EU i na svetskom nivou, naravno jedino ta tema nije tema Narodne skupštine Republike Srbije. I, u tom smislu to je moja molba i za predsednika Narodne skupštine.
Mi ćemo kao poslanička grupa u svakom slučaju inicirati tu temu na različite načine, ali jeste zaista molba da Narodna skupština Republike Srbije, a zašto da ne, takođe predsedniku Vlade Republike Srbije da čitav njegov kabinet bude ovde sa nama i da zajednički raspravimo šta nam je činiti po sve opasnijim posledicama migrantske krize po bezbednost građana Srbije. Hvala vam.
...
Srpska napredna stranka

Maja Gojković

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Reč ima narodni poslanik Marko Đurišić. Izvolite.
...
Socijaldemokratska stranka

Marko Đurišić

Poslanička grupa Socijaldemokratska stranka, Narodna stranka
Hvala poštovana predsednice.
Hteo bih da iskoristim ovu priliku i ovu poslaničku mogućnost da postavim pitanje predsedniku Vlade Republike Srbije na temu činjenice da poreska uprava Republike Srbije nije izdala poreska rešenja privrednicima koji plaćaju paušalni porez već dve godine.
Kada je birana Vlada i tada je bio tu premijer, odnosno tada mandatar sa kandidatima za ministre postavio sam to pitanje i ministar finansija gde je po svoj prilici cela ova stvar zapela, a zapela je zato što Ministarstvo finansija nije donelo uredbu na osnovu koje poreska uprava može da izda ta poreska rešenja.
On je rekao, tada mandataru, sada premijeru, da će to brzo da bude. Prošlo je dva meseca. Ja mislim da u nekom normalnom životu kada kažete brzo, za donošenje jedne uredbe dva meseca je više nego dovoljno, ali u ovom slučaju je očigledno ni dve godine nisu dovoljne da se donese jedna uredba, da se donesu poreska rešenja i da privrednici, mali, koji plaćaju porez paušalno, mogu normalno da posluju i da razvijaju svoj biznis.
Ova godina je proglašena od strane Vlade godinom preduzetništva. Mnogo vole i članovi Vlade i premijer i poslanici vladajuće većine ovde da govore o tome kako, evo, država čini mnogo. Ovo je jedna mala stvar. Znači, poreska uprava koja, opet čujemo da je opterećena valjda procedurama za vraćanje PDV-a za bebe, pa ćemo i to da ukinemo, ne izdaje poreska rešenja, bez tih poreskih rešenja privrednici ne mogu da odu u banku, ne mogu da zatraže kredit, ne mogu da se obrate drugim državnim organima. Oni koji su započeli svoj biznis u poslednjih godinu, dve dana, ne plaćaju taj porez, taj dug im se gomila. Kada bude izdato poresko rešenje, oni će se verovatno naći u jednoj nezavidnoj situaciji da ne mogu možda da izmire taj dug ili da ne mogu da ga izmire odjednom, otežaće im se poslovanje i sve to, ponovo kažem, u godini koja je proglašena godinom preduzetništva.
Zato pitam premijera - kada će Vlada doneti tu uredbu? Ako Ministarstvo finansija nije sposobno, a po svoj prilici nije, pozivam ga da on to uradi sa svojim kabinetom, kako bi otkočio ovu jednu stvar koja, ponavljam, traje dve godine i koja onemogućava privredni razvoj, ekonomski razvoj Srbije, što, slažemo se, svima nama je jedan od prioriteta u državi Srbiji. Hvala.
...
Srpska napredna stranka

Maja Gojković

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Zahvaljujem.
Narodni poslanik Nenad Milić ima reč. Izvolite.
...
Liberalno demokratska partija

Nenad Milić

Poslanička grupa Liberalno demokratska partija - SDA Sandžaka
Hvala, gospođo predsednice.
Imam pitanje za Republičkog javnog tužioca.
Ja sam, naime, ovo pitanje postavio tamo gde sam mislio da mu je mesto, a to je na Odboru za pravosuđe, kada je Tužilaštvo podnosilo godišnji izveštaj za 2015. godinu. Nažalost na tom Odboru predstavnici Tužilaštva su ćutali, kao da sam ih pitao za Savamalu, a nisam. Pitao sam ih za pojašnjenje njihove izjave o takozvanom državnom udaru iz 2015. godine. Pa ću vas podsetiti kratko šta je Republički tužilac rekla 2015. godine o aferi poznatoj u javnosti kao državni udar. Srpsko tužilaštvo je poručilo sinoć da će u saradnji sa drugim državnim organima sprečiti destabilizaciju zemlje, pokretanjem odgovarajućeg krivičnog postupka. Republički javni tužilac, Zagorka Dolovac, izjavila je da Više javno tužilaštvo u Beogradu proverava sve navode koji su izneti u javnosti na račun premijera, kao i osnovanost i istinitost krivične prijave, koju je podneo Aleksandar Kornegić. Tužilaštvo, takođe, zahteva da se utvrdi ko je i sa kakvim ciljem ove informacije izneo u javnost. Tužilaštvo će u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima zaštititi ustavni poredak i vladavinu prava, tako što će brzo i efikasno u saradnji sa drugim državnim organima sprečiti destabilizaciju zemlje pokretanjem odgovarajućeg krivičnog postupka, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.
Od destabilizacije zemlje pre godinu dana, od toga da će javnost biti brzo i blagovremeno obaveštena, da će biti podnete krivične prijave, imali smo samo muk od strane tužilaštva, pa je moje pitanje za tužioca nadam se jednostavno i nadam se da će odgovor tužioca biti odnos prema ovom parlamentu, a ne odnos prema meni ili LDP, odnosno nadam se da će tužilac ovog puta odgovoriti na sasvim jednostavno pitanje. Šta se desilo sa državnim udarom? Šta se desilo sa destabilizacijom ustavnog poretka? Da li je bilo destabilizacije, pod jedan, ili nije bilo, ili je cela priča bila izmišljena? Ako je bilo destabilizacije ustavnog poretka, šta je tužilaštvo uradilo, da li je podnelo krivične prijave i protiv kojih lica i u kojoj fazi su te krivične prijave?
Mislim da, smo svi često svedoci da Tužilaštvo, svesno, nesvesno, namerno, ili kako god, se uključuje u neke političke igre. Ali, politička igra u kojoj se govori o destabilizaciji zemlje je suviše ozbiljna stvar da bi propustili u Tužilaštvu, da na tako neozbiljan način u tome učestvuju.
Mislim da je u interesu i ove Skupštine i svih građana da dobijemo odgovor i zatvorimo to pitanje još jednom – da li je bilo državnog udara, da li je bilo destabilizacije zemlje, da li je bilo, kako se ovde kaže, ozbiljnog narušavanja ustavnog poretka? Mislim da su to suviše ozbiljna pitanja i nadam se da će nam Tužilaštvo odgovoriti na sve ovo. Hvala.
...
Srpska napredna stranka

Maja Gojković

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Hvala.
Reč ima narodni poslanik Balša Božović.
...
Demokratska stranka

Balša Božović

Poslanička grupa Demokratska stranka
Zahvaljujem.
Dame i gospodo narodni poslanici, postoji jedna stvar koja je veoma važna za 2016. godinu iz ugla vladavine prava, kršenja institucija, nepoštovanja zakona, nepoštovanja Ustava Republike Srbije, za šta smo svi kao narodni poslanici i predstavnici građana zainteresovani, ja se iskreno nadam da je tako, a tiče se naselja u Savamali, u noći između 24. i 25. aprila, u noći kada su se brojali glasovi nakon parlamentarnih i lokalnih izbora, grupa od nekoliko desetina nasilnika sa fantomkama na glavama, bejzbol palicama, je kidnapovala i zastrašivala građane Republike Srbije, sa bagerima je porušila nekoliko objekata koji su u privatnom vlasništvu, tačnije vlasništvo preduzeća „Iskra“, zatim „Transport peroni“, restoran „Savski ekspres“, kao i nekoliko objekata za stanovanje.
Policija se te večeri nije odazivala na pozive građana. Policija je prebacivala odgovornost koju je imala za taj slučaj na komunalnu policiju. Komunalna policija je rekla da u dogovoru sa policijom ne izlazi na teren. Onda smo na kraju evo već šest meseci u iščekivanju ko je zapravo rušio ustavni poredak Srbije na jednom delu teritorije.
Ako imamo u vidu da Više javno tužilaštvo šest meseci ćuti, ako imamo u vidu da predistražni postupak koji je u rukama policije očigledno neko opstruiše i očigledno da policija ne radi svoj posao kako treba, ukoliko imamo u vidu da više javno tužilaštvo ne preuzima u svoje ruke od strane policije predistražne radnje, smatramo da se institucije na ovaj način urušavaju, da je pritisak izvršne vlasti i vrha vlasti na tužilaštvo i policiju toliko veliki da ne postoji hrabrost da se ovaj slučaj završi do kraja, imajući u vidu i zabrinutost predsednika Vlade Republike Srbije, koji je izjavio…
...
Srpska napredna stranka

Maja Gojković

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Poslaniče, morate u formi pitanja. Vi idete u diskusiju, a ne u formu pitanja. A i molim da izbegnete pritisak na organe vlasti sa ovom diskusijom. To upravo vršite. Izvinjavam se, ne na organe vlasti, nego na pravosudne organe, i to uporno vršite. Moram da reagujem. Terate ih da rade nešto, a vi znate da smo mi otvorili pregovaračka poglavlja koja se odnose na kapitalna pitanja i ne smemo to da radimo.
...
Demokratska stranka

Balša Božović

Poslanička grupa Demokratska stranka
Pitanje dolazi na kraju.