Druga sednica Prvog redovnog zasedanja, 25.04.2017.

2. dan rada

OBRAĆANJA

Saša Radulović

Poslanička grupa Dosta je bilo
Hvala.

Građani Srbije jako dobro znaju da je poštovanje pravila ključna stvar za funkcionisanje jednog društva, poštovanje zakona, pravila, procedura. Ovaj Poslovnik Narodne skupštine je jedno od tih pravila i procedura koji bi morali poštovati.

Konkretno, član 287. koji govori upravo o ovim poslaničkim pitanjima koje upravo postavljamo, govori da poslanik ima pravo da postavi ova pitanja utorkom i četvrtkom i on kaže takođe da lica iz ovog člana, odnosno republički funkcioneri, predsednici Narodne skupštine su dužni da traženo obaveštenje, odnosno objašnjenje dostave u pisanom obliku narodnom poslaniku u roku od 15 dana. Znači, u pisanom obliku, ne usmena obrazloženja. To kaže pravilo, odnosno Poslovnik Narodne skupštine.

Poslanička grupa DJB je od kako je krenuo da radi ovaj saziv Narodne skupštine postavio 17 pitanja predsedniku Vlade i devet pitanja predsednici Skupštine, na koja nismo dobili odgovor, u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srbije.

Prošlog četvrtka smo postavili i 18. pitanje predsedniku Vlade i deseto pitanje predsednici Skupštine na koje nismo dobili odgovor. Jedno pitanje smo postavili predsedniku Vlade 19. oktobra 2016. godine, znači preko oko šest meseci. Kod nas se grade putevi, što je dobra stvar, ali je bitno i kako se grade ti putevi, odnosno koja je ekonomska korist za Republiku Srbiju, pa smo postavili pitanje u vezi puta od LJiga do Preljine, da li je istina da azerbejdžanska firma „Azvirt“ angažovana na izgradnji puta od LJiga do Preljine, uvozi naftu iz Azerbejdžana bez plaćanja carina, akciza i PDV-a, o kolikoj količini nafte je reč, da li je istina da tu naftu dalje preprodaje našim podizvođačima kao što je „Planum“ npr. po punim tržišnim cenama i zašto je to dozvoljeno? Zatim, da li je istina da je ta firma zakupila separaciju „Takovo“ da iz nje vadi usitnjeni kameni agregat, koji takođe prodaje našim podizvođačima po ceni od 35 evra po kubnom metru dok je tržišna cena 21 evro. Zbog čega premijer, odnosno Vlada, nadležna ministarstva i sve agencije dopuštaju ovakvo ponašanje i izvlačenje novca građana Srbije? Ovo je vezano direktno sa korupcijom. Odgovor do danas nismo dobili, tako da je ponovo pitanje predsedniku Vlade zbog čega se ovo dešava i zašto ne odgovara poslanicima Pokreta DJB?

Da objasnim građanima takođe da kada postavimo ovakvo jedno pitanje stručne službe Skupštine sastave jedan ovakav dopis i upute ga republičkom funkcioneru kome smo postavili pitanje, tako da to ne dolazi od nas nego od Službe Narodne skupštine i nema sumnje da na ove dopise nijedan odgovor nismo dobili.

Ima još mnogo pitanja predsedniku Vlade, međutim, preći ću sada na predsednicu Skupštine, koja je dužna da poštuje pravila, jer ako ona ne poštuje pravila, onda iz toga izvlačimo zaključak da celo društvo na dalje, od Skupštine, ignoriše pravila i ne postupa po njima. Naravno, radi se ponovo o članu 287. gde je i predsednica Skupštine dužna da u pisanom obliku, ne usmeno da nas obaveštava gde se danas nalazi predsednik Vlade, da li u Leskovcu ili negde drugo, nego da odgovara na pitanja u pismenom obliku, inače krši član 287.

Na primer, predsednicu Skupštine smo pitali 16. novembra 2016. godine kada će biti donet godišnji program rada Narodne skupštine, kako to propisuje član 28. stav 1. Poslovnika, jer već više od pet meseci radimo potpuno stihijski. Ovo pet meseci se odnosilo na taj 16. novembar. Do danas je prošlo devet meseci i nemamo odgovor na ovo pitanje.

Takođe, 26. oktobra smo postavili pitanje u vezi člana 157. stav 2. Poslovnika koji kaže da kada se pravi dnevni red, i pročitaću ovde, može da se objedini rasprava o pojedinim zakonskim predlozima i odlukama i kaže da Narodna skupština može da obavi zajednički načelni pretres međutim samo oko predloga zakona koji su međusobno uslovljeni ili su rešenja o njima međusobno povezana. Nastavlja se kršenje ovog pravila i raspravlja se u okviru jedne tačke dnevnog reda, o stvarima koje jednostavno nisu povezane.

Molim predsednicu Narodne skupštine da poštuje član 287, da ne odgovara usmeno i da u pismenom obliku odgovori na sva ova pitanja. Hvala vam.