Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 04.12.2019.

5. dan rada

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Veroljub Arsić

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Poštovane dame i gospodo narodni poslanici, nastavljamo rad Sedme sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini.
Na osnovu službene evidencije o prisutnosti narodnih poslanika, konstatujem da prisustvuje 65 narodnih poslanika.
Radi utvrđivanja broja narodnih poslanika prisutnih u sali, molim narodne poslanike da ubace svoje identifikacione kartice u poslaničke jedinice elektronskog sistema za glasanje.
Konstatujem da je primenom elektronskog sistema za glasanje utvrđeno da je u sali prisutno 86 narodna poslanika, odnosno da su prisutna najmanje 84 narodna poslanika i da postoje uslovi za rad Narodne skupštine.
Obaveštavam vas da su sprečeni sednici da prisustvuju sledeći narodni poslanici: Stefana Miladinović i Žarko Obradović.
Nastavljamo rad i prelazimo na pretres u pojedinostima o 7. tački dnevnog reda – Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.
Saglasno članu 90. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine obaveštavam vas da su sednici pozvani da prisustvuju: Siniša Mali, ministar finansija, Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, sa saradnicima.
Primili ste amandmane koje su na Predlog zakona podneli narodni poslanici.
Primili ste izveštaj Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za rad, socijalna pitanja, društvene uključenosti i smanjenja siromaštva, kao i mišljenje Vlade o podnetim amandmanima.
Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo saglasno članu 163. stav 2. Poslovnika Narodne skupštine, odbacujem amandmane narodnog poslanika Hadži Milorada Stošića kojim se posle člana 36. dodaje novi član 36a i kojim se posle člana 38. dodaje novi član 38a.
Odbačeni amandmani ne mogu biti predmet rasprave i o njima se ne glasa.
Pošto je Narodna skupština obavila načelni pretres, saglasno članu 157. stav 3. Poslovnika Narodne skupštine, otvaram pretres Predloga zakona u pojedinostima.
Na član 1. amandman je podneo narodni poslanik Marijan Rističević.
Da li neko želi reč? (Da)
Izvolite, kolega Rističeviću.
...
Narodna seljačka stranka

Marijan Rističević

Poslanička grupa Pokret socijalista - Narodna seljačka stranka - Ujedinjena seljačka stranka
Dame i gospodo narodni poslanici, ovo je prilika da ponovo apelujem da ispravimo sve što su prethodne vlasti pokvarile. Dug za penzijsko i invalidsko osiguranje zemljoradnika, zajedno sa kamatama, trenutno je na nivou preko 160 milijardi dinara. To poljoprivrednici ne mogu da plate. Sve i da hoće, nemaju odakle.

Sa tim u vezi, pojavljuju se i drugi problemi. Socijalna pomoć je često iznad visine seljačke penzije. Poruka koja se šalje je loša. Bolje biti socijalni slučaj nego poljoprivrednik. Ako ste ta socijalna prava na selu dobili, niste morali ništa da platite. Pri tome, da bi neko ostvario socijalnu pomoć često prodaju poljoprivredno zemljište da bi se kvalifikovali za tu vrstu novčane nadoknade, odnosno socijalne pomoći.

Poljoprivrednici koji plaćaju penzijsko i invalidsko osiguranje i koji u jednom trenutku to nisu mogli više da čine zbog loših zakona koje su doneli ovi koji sada bojkotuju Narodnu skupštinu, iz tih razloga su prekinuli i narasli su veliki dugovi.

Tako je pao broj poljoprivrednika koji trenutno plaćaju penzijsko i invalidsko osiguranje, a rezultat tog je što se penzije svega sa 20%, penzijski fond poljoprivrednika se puni svega sa 20%, a 80% dotira država.

Mislim da je vreme da na određen način regulišemo kamate i deo duga i da na takav način obradujemo poljoprivrednike u Srbiji. Hvala.
...
Srpska napredna stranka

Veroljub Arsić

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Reč ima narodni poslanik Aleksandar Marković.
Izvolite.
...
Srpska napredna stranka

Aleksandar Marković

Poslanička grupa Srpska napredna stranka
Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, danas je 338 dan kako poslanici dela opozicije ne dolaze na svoj posao. Ne dolaze na posao za koji uredno primaju platu.

Na taj način šalju poruku i pokazuju kakav je zapravo njihov odnos prema funkciji koju obavljaju, odnos prema Narodnoj skupštini, ali i odnos prema građanima, pogotovo prema građanima koji su ih birali da zastupaju njihove interese u ovom parlamentu.

Meni je žao što smo došli u takvu situaciju i očigledno je da oni imaju drugačiji pristup bavljenja politikom i prioritetnije stvari kojima se bave ovih dana, umesto da obavljaju svoj posao.

Tako imamo ovih dana nastavak te španske serije u DS, dakle, u jednom delu opozicije, gde se oni između sebe svađaju, gde su se opet po ko zna koji put podelili na one koji bi se vratili čak u ovaj parlament, ali im za tako nešto nedostaje dozvola njihovog vrhovnog šefa.

Njihov vrhovni šef, svima njima, i formalni i neformalni je Dragan Đilas. To je onaj Branislav Lečić pre neki dan i javno potvrdio u svojoj izjavi nakon sednice glavnog odbora ili ne znam već kog stranačkog organa, da se odluke u toj stranci donose izvan stranke, izvan glavnog odbora i na taj način nedvosmisleno ukazao na Dragana Đilasa i time potvrdio sve ono što i mi iz SNS već mesecima pričamo, a to je da je Dragan Đilas šef svima njima. Dakle, i u DS i u svim ostalim strankama koje pripadaju tom tzv. „Savezu za Srbiju“.

Međutim, ono što je neprihvatljivo i ono što je čudno u celoj toj priči, pazite sad ovako, oni se podele između sebe, posvađaju se zbog nekakvih funkcija, imaginarnih funkcija. Dakle, valjda planiraju da nekada u budućnosti obavljaju neke funkcije, pa su se unapred u tim planovima posvađali oko podele tih funkcija, pa jedni druge optužuju da su večiti poslanici, ili da su ne znam šta itd.

Onda kažu da je SNS kriva za to i okrive SNS za neko mešanje. Kakve veze SNS ima sa podelama i sa svađama oko funkcija u DS? Koga zanima Balša Božović i da li je Balša Božović napustio glavni odbor ili nije? Koga zanima Lutovac, u krajnjem slučaju? Nikoga to više ne zanima. Dakle, to su ljudi koji su osvojili 2% glasova na beogradskim izborima. Dva posto glasova.

Ovaj drugi deo te tužne opozicije koji nije u toj DS, ali je u tom „Savezu za Srbiju“ se danima bavi izmišljanjem kojekakvih afera, izmišljotina i nekakvih optužbi usmerenih ka funkcionerima SNS i naravno Aleksandru Vučiću.

Svaki dan se nastavlja ta serija laži, izmišljotina, fabrikovanih afera bez i jedne činjenice, bez i jednog argumenta, bez i jednog dokaza. To smo ovde dužni da trpimo i u holu Narodne skupštine na tim njihovim konferencijama i putem saopštenja i na svaki drugi način.

Onda se zapetljaju u svoje izmišljotine, pa onda se vade na taj način što izmisle nove laži, izmišljotine koje lansiraju onda preko njihovih medija N1, „Danas“, NIN, „Vreme“ i sve ostalo itd.

Ja želim da sa ovog mesta uputim poruku da 100 puta ponovljena laž neće postati istina kada je reč o tim njihovim nazovi aferama, koje svaki dan lansiraju i koje su isključivo usmerene ka nanošenju političke štete funkcionerima SNS i Aleksandru Vučiću. Zahvaljujem.
...
Srpska napredna stranka

Veroljub Arsić

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Zahvaljujem.

Na član 1. amandman je podnela narodni poslanik Nataša Sp. Jovanović.

Da li neko želi reč? (Da)

Izvolite, koleginice Jovanović.

...
Srpska radikalna stranka

Nataša Jovanović

Poslanička grupa Srpska radikalna stranka
Spektakularno najavljivanje povećanja penzija od 1. januara 2020. godine, da znaju penzioneri koji su jednostavno to mogli i sami da izračunaju, je u najvećoj meri apsolutno nedovoljno i ponižavajuće za bilo kakav pomak za najsiromašnije penzionere u Srbiji.

Onaj ko prima penziju, a takvih je zaista mnogo, od 10 hiljada dinara, može da računa na povišicu od svega 540 dinara. Kolega Rističević nije pominjao nominalni iznos penzija poljoprivrednih osiguranika, ali treba da znate, gospodine ministre, da oni koji su uspeli, koji nemaju ove dugove koje treba država da reši i ogromne kamate koje su nagomilane poljoprivrednicima, mogu da računaju na najviše 11 hiljada dinara poljoprivredne penzije ili porodično od svega 8.300 i nešto dinara.

Molim vas, objasnite nam, s obzirom na to da vi govorite o povećanju standarda, hvalite se BDP-om od 4%, kako je sve bolje, kako je fiskalna godina koju ste najavili nešto što će da oporavi u mnogome Srbiju, kako će jedan penzioner da preživi sa tim novcem?

Srpska radikalna stranka vam ponavlja unazad dva meseca od kako ste izašli sa Predlogom rebalansa budžeta za 2019. godinu, a onda i novim budžetom, da mora minimalna penzija, evo, tu su iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije, pa neka i oni demantuju ako misle drugačije, jel tako, gospodine Čolakoviću, da prati minimalnu potrošačku korpu, jer ako je ta minimalna potrošačka korpa 37.000 dinara onda toliko mora da bude i minimalna penzija i minimalna plata u Srbiji.

Mi srpski radikali bismo bili u stanju da to pružimo građanima Srbije. Pitate se kako? To smo vam objasnili.

S druge strane, verujte da bi tim naših ministara i, pre svega, naš koncept razvoja svih grana privrede bio takav da bismo mnogo više otvorili i radnih mesta i fabrika, pokrenuli poljoprivrednu proizvodnju, pokrenuli i stvaranje nove vrednosti, ne bismo se uopšte oslanjali na ove vaše kapitalce, pod znacima navoda, sa zapada, kojima dajete ogromne subvencije, a za uzvrat ste penzionerima unazad pet godina uzimali iz džepa, a sad im tobož dajete neko povećanje.
...
Srpska napredna stranka

Veroljub Arsić

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Reč ima narodni poslanik Milanka Jevtović Vukojičić.
Izvolite.
...
Srpska napredna stranka

Milanka Jevtović Vukojičić

Poslanička grupa Srpska napredna stranka
Zahvaljujem, poštovani predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima, slažem sa mišljenjem Vlade da amandman ne treba prihvatiti. Ali, ono što moram da kažem i što je jasna poruka penzionerima u Republici Srbiji, to je da će od 1. januara 2020. godine penzije porasti za 5,4%. To je, naravno, za svaku pohvalu i penzije će rasti iz godine u godinu. Zašto? Zato što je Srbija ekonomski stabilna zemlja, zato što je ekonomija na zdravim osnovama, zato što će i plate rasti iz godine u godinu sve više i više, zato što inflacija rekordno niska, odnosno inflacija je u granicama ciljanih vrednosti 1,9%.

Znači, penzioneri koji će dobiti svoje penzije, one će biti realne i naravno, od tih penzija će realno moći da kupe robu, proizvode i ostalo, jer naravno, cene ne rastu, inflacija nije dvostruka, kao što je to bilo u vreme žutog tajkunskog preduzeća.

Takođe, moram da kažem da SNS i naš predsednik, koji je tada bio premijer 2014. godine, kada su preduzete bolne, ali jedino moguće mere fiskalne konsolidacije, i te kako je vođeno računa i o tom socijalnom aspektu, odnosno 60% penzionera ni za jedan jedini dinar nije bilo obuhvaćeno smanjenjem, upravo znajući da postoji veliki broj penzionera sa malim penzijama.

Takođe, naš predsednik Aleksandar Vučić se zahvalio penzionerima koji su znali i razumeli da je put fiskalne konsolidacije jedini ispravan i jedini moguć za sigurnost, stabilnost i održivost penzija.

Penzioneri danas ne treba da brinu da li će njihove penzije doći. One dolaze tačno u određeni dan i tačno će biti u određenom iznosu.

Takođe, moram da napomenem da je u vreme ovih žutih pljačkaša, u raznoraznim varijantama, 2012. godine ostalo u budžetu sredstava za isplatu samo jedne polovine penzija i zamislite, to žuto pljačkaško preduzeće od 2008. do 2012. godine, da bi, naravno, dobijali glasove i da bi koliko toliko čuvali socijalni mir, oni su, koristeći laži i obmane, što je i danas njihovo jedino političko sredstvo, govorili da je svetska ekonomska kriza šansa. Svetska ekonomska kriza jeste bila šansa za Đilasove privatne džepove, jer se on obogatio za 619 miliona evra, a građani, penzioneri i svi drugi su siromašili. Bilo, ne povratilo se.

Jedina ispravna politika koja penzionere i sve druge građane vodi u sigurnu, izvesnu, mirnu i srećniju budućnost je politika Aleksandra Vučića, politika ove Vlade, a ovaj zakon je jedan od primera ispravnog, sigurnog i stabilnog penzionog sistema.
...
Srpska napredna stranka

Veroljub Arsić

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Pravo na repliku, narodni poslanik Nataša Sp. Jovanović.

...
Srpska radikalna stranka

Nataša Jovanović

Poslanička grupa Srpska radikalna stranka
Gospodine ministre, eto, obraćam se vama, a repliciram i koleginici Milanki Vukojičić Jevtović.

Jednostavno, podsetilo me je ovo kada je rekla ovo propalo žuto preduzeće, misli na ove pljačkaše iz DS i tog celokupnog DOS-a, kao kad je ona kad ovo govori – tako će lepo da žive penzioneri, ovo povećanje, a bila sam svedok toga kad je Dušan Petrović rekao kad su povećavali penzije – toliko će da bude lepo da će moja majka moći deci, unučićima da kupuje čokoladice.

Gospođo Milanka, da li ste vi svesni toga da 350.000 penzionera prima penziju 10.000 ili 15.000 dinara i da će njihovo povećanje samim tim da bude ili 540 ili 750 dinara? To što vi mantrate – vodi nas u sigurnu budućnost predsednik Vučić. Sad vi svi mislite u vašim redovima, kako se približavaju izbori, svako od vas pojedinačno koliko puta više pomenete Vučića, toliko je vaša pozicija jača. To je vaše pravo. Ja ne ulazim u to, u vaš nastup.

Ali, molim vas, ovo su realne činjenice. Ispred sebe, izvinjavam se građanima Srbije, a i vama, predsedavajući, što koristim ovaj mobilni uređaj, imam skalu. Dakle, 10.000 dinara prima oko 250.000 penzionera, 10.540 dinara, tih fantastičnih 540 dinara povećanja i tako će da se vuče taj penzioner u celoj 2020. godini. Namerno koristim taj izraz, jer on od gladi neće moći ni da hoda ulicom.

Ako vi meni objasnite kako će da kupi lekove, kako će da plati sve što treba, infostan, ili kako se u drugim gradovima to zove, struju koja će biti povećana skoro 4%, lekove, kojih nema za većinu tih hroničnih bolesti na pozitivnoj listi u dovoljnoj meri.

Nemojte onda, molim vas, tom demagogijom da ulazite u predizbornu kampanju. Zapravo, vi možete i to je vaše pravo, ali mi samo govorimo, mi srpski radikali, kao odgovorni, ozbiljni ljudi, ovo je nedovoljno, ovo je malo. Država ima više novca. Treba da vrati dug uzeti penzionerima i da im mnogo više poveća penzije, da bi imali život dostojan čoveka.