Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 18.03.2021.

3. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/71-21

3. dan rada

18.03.2021

Beograd

Sednicu je otvorio: Ivica Dačić

Sednica je trajala od 10:20 do 00:00

OBRAĆANJA

...
Socijaldemokratska partija Srbije

Jasmina Karanac

Poslanička grupa Socijaldemokratska partija Srbije
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovana ministarko, koleginice i kolege narodni poslanici, ovaj amandman odnosi se na član 2. Predloga zakona o klimatskim promenama koji se primenjuje na gasove sa efektom staklene bašte.

Ako znamo da je jedan od stubova ovog zakona smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, odnosno mere i aktivnosti koje doprinose tom smanjenju, onda je logično da zakon propisuje koji su to gasovi.

U Predlogu zakonu kao gasovi koji svojim emisijama doprinose globalnom zagrevanju navedeni su ugljen-dioksid, metan, azot-subdioksid, fluorougljovodonici, perfluorougljovodonici, sumpor heksafluoridi.

Ovo možda nije zanimljivo široj javnosti, ali hemičari i stručnjaci dobro znaju o čemu je reč. Ovim amandmanom predložili smo da se na listu gasova koji doprinose globalnom zagrevanju doda i azot trifluorid. Ovaj gas se koristi u proizvodnji LCD ekrana, poluprovodnika, kao i kod nekih vrsta lasera. Naučnici su došli do saznanja da se količina ovog gasa u atmosferi povećava za čak 11%. Agencija za životnu sredinu nivo tog gasa meri i uvrstila ga je u metodologiju za izradu inventara emisije već više od pet godina, tako da smo smatrali da je došlo do previda kada je predlagač zakona sa liste gasova sa efektom staklene bašte izostavio azot trifluorid.

Budući da je Srbija na onlajn konferenciji o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija dala obećanje da je spremna da svoje rezultate u smanjenju emisija štetnih gasova do 2030. godine poboljša čak tri puta uz pomoć Evropske unije i do pet puta, onda je i ovo doprinos tom cilju. Tako da je dobro što je Vlada prihvatila ovaj amandman kojim je zaokružena lista gasova sa štetnim emisijama, a ovaj značajan deo zakona popravljen i upotpunjen. Hvala još jednom.
...
Socijalistička partija Srbije

Ivica Dačić

Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije | Predsedava
Hvala.
Idemo dalje. Reč ima Aleksandar Marković. Izvolite.
...
Srpska napredna stranka

Aleksandar Marković

Poslanička grupa "Aleksandar Vučić - Za našu decu"
Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvažena ministarko sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, uvek kada govorimo o nekom predlogu zakona, kako u načelnoj, tako i u raspravi u pojedinostima, treba naročito voditi računa o tome šta će taj zakon doneti građanima Srbije i koje će pozitivne efekte taj zakon proizvesti.

Mi smo i u načelnoj raspravi kako od vas gospođo Vujović, tako i od naše ovlašćene predstavnice naše poslaničke grupe gospođe Beloice čuli sve one najvažnije elemente zašto treba podržati ovaj zakon i koji su to benefiti konkretno koje će država i građani imati kada usvojimo ovaj zakon.

Danas kada raspravljamo o amandmanima na ovaj predlog zakona, a koji su podneti od strane grupe narodnih poslanika koji ne pripadaju svi istoj poslaničkoj grupi, već dolaze iz različitih poslaničkih grupa i da kažem različitih političkih opcija i različitih stranaka, mi time dajemo jednu odgovornu crtu ovoj diskusiji, ali time i podvlačimo jasnu razliku između državotvorne politike koju vodi Aleksandar Vučić, a čiju politiku se trudimo da sledimo i običnog politikanstva koje je na delu od strane onog dela opozicije koji predvodi Dragan Đilas.

Istine radi, taj deo opozicije nije ovde. Taj deo opozicije koju predvodi Dragan Đilas nije zastupljen u parlamentu, prevashodno zbog svoje sulude odluke da se sakriju iza bojkota izbora, ali ih to ne sprečava da preko svojih medija i nekih nevladinih organizacija vode snažnu i prljavu kampanju protiv Aleksandra Vučića, ali i protiv svakog onoga ko se usudi da javno podrži Aleksandra Vučića. Zato su na tapetu poslednjih dana i kolega Aleksandar Martinović i koleginica Sandra Božić i kolega Vladimir Orlić i Marko Atlagić i Bakarec i svi ostali koji se usude da javno podrže politiku Aleksandra Vučića.

U toj kampanji su očigledno, dame i gospodo dozvoljena sva sredstva. Dozvoljeno je laganje, dozvoljeno je iznošenje lažnih optužbi, dozvoljeno je iznošenje gomile, da kažem, izmišljotina, pa i besmislenih izmišljotina i više nije, ako ste primetili važno ni o kojoj temi je reč. Dakle, nije više važna tema, bitno je samo kako po svaku cenu tu temu dovesti u kontekst dnevne politike i napasti Aleksandra Vučića. Tu prednjače mediji za koje odavno znamo da su pod otvorenom kontrolom tajkunskih centara, čitaj, Dragana Đilasa i Šolaka, ali i mnoge tzv. nevladine organizacije i neću pominjati koje su to organizacije.

Svi dobro znate koje su to organizacije čije delovanje, čiju ulogu, čiju štetočinsku ulogu, delovanje, ali i finansiranje, način finansiranja od koga dobijaju pare, koliko para, maestralno je objasnio juče na sednici, naš šef poslaničke grupe Aleksandar Martinović. Iako se pitate, zašto su toliko agresivni u poslednje vreme, pa ta kampanja protiv Vučića i svih ostalih, ta kampanja polako prerasta u histeriju? Odgovor je, zato što se Vučić dotakao teme koja ih očigledno najviše boli, a to je novac. Novac, dame i gospodo, pare. Dakle, Vučić se usudio da dirne, da kažem, u osinje gnezdo, a to su računi u inostranstvu, računi u Švajcarskoj, Mauricijusu. Pogodio ih je u centar i pogodio ih je tamo gde najviše boli.

Neverovatno je dokle su spremni da idu u svojim lažima. Dakle, nakon svih dokaza koje smo videli poslednjih dana, nakon svih papira koje smo videli, nakon svih dokumenata koji su objavljeni Dragan Đilas mrtav, ladan izađe i kaže – ne, ne, ja nemam nikakve račune na Mauricijusu, niti bilo gde drugde.

Ja ne mogu da se ne zapitam onda, gospođo ministre, šta je sledeće? Šta je sledeće? Ja očekujem da će sada da negira da se zove Dragan Đilas. Ja očekujem da će da negira da je bio gradonačelnik Beograda. Istine radi, uzgred budi rečeno, najlošiji gradonačelnik Beograda, u istoriji Beograda, ali očekujem da će i to da negira. Očekujem da će da negira i da je bio ministar u Vladi, pa očekujem da će da negira i da je bio direktor one kancelarije, narodne kancelarije ili kako se već zvala, dok je Boris Tadić bio predsednik Republike. To je i onako bila izmišljena funkcija, izmišljeno radno mesto samo za Dragana Đilasa. Može on sve da negira, ali građani Srbije dobro znaju, pravu istinu i o bogatstvu, i o računima, i o računima u inostranstvu i o nekretninama, i o milionima, o svemu.

Ono što je jako važno to je da ova istraga, tj. da ova Mauricijus afera ide do kraja zato što je idealna prilika da se rasvetle svi sumnjivi poslovi, sve sumnjive, sve mutne finansijske transakcija i sav kriminal koji smo mogli da vidimo poslednjih dana i da građani konačno dobiju ključne odgovore, odnosno odgovore na ključna pitanja, a to je na koji način se Dragan Đilas toliko obogatio, kako je od 74 hiljade evra za relativno kratko vreme uspeo da stekne stotine i stotine miliona evra?

Ono što je najvažnije, da li je zloupotrebljavao državne funkcije na kojima se nalazio, koje je obavljao u vreme kada su svi oni bili na vlasti, dakle i on i ostali njegovi pajtaši, i Boris Tadić, i Borko Stefanović, i Marinika Tepić, i Dušan Petrović i svi oni zajedno, Jeremić kao da kažem štetočine i upropastitelji Srbije. Zahvaljujem.
...
Savez vojvođanskih Mađara

Elvira Kovač

Poslanička grupa Savez vojvođanskih Mađara | Predsedava
Po amandmanu, narodni poslanik Nebojša Bakarec. Izvolite.
...
Srpska napredna stranka

Nebojša Bakarec

Poslanička grupa "Aleksandar Vučić - Za našu decu"
Poštovana predsedavajuća, poštovana gospođo ministarka sa saradnicama, poštovane koleginice i kolege, poslanici i poslanice, govoriću o ovim amandmanima i zaista su oni dragocena pomoć pri poboljšanju ovog zakona. Pažljivo sam pročitao sva tri, zaista su sjajni i onaj koji se tiče izveštaja i dodavanja novih gasova koji su slučajno izostavljeni. Rekao bih da zagađenje atmosfere, klima, zagađenje javnog prostora koje potiče od Dragana Đilasa postaje sve nepodnošljivija.

U svom pokušaju da negira očigledne dokaze o svojim računima na Mauricijusu, Đilas emituje više metana nego svi emiteri zajedno i na to moram da ukažem predstavnicima ministarstva. Đilas stvara užasnu klimu. On je pritegnut dokazima sada počeo da iznosi očajničke neistine, muteći bistru vodu dokaza o svom računu u banci na Mauricijusu gde ima 5,7 miliona evra. Mislim, prosto da vidimo da li je Đilas inače sklon neistinama pošto ja tvrdim da je ovo što ona sada, juče i danas će izneti je neistina.

Podsetiću samo na one neistine iz ove godine. Prvo je u januaru lansirao vest da su izbori pokradeni i da je u kutiju ubačeno dvesta hiljada glasova. Apsolutan neistina, sedam meseci kasnije se toga setio. Potom je izneo neistinu da se iz Srbije dnevno iseli pedeset hiljada ljudi, dakle 18 miliona godišnje. Treće je izneo neistinu da je slika sa kriminalcem Vladom Japancem nastala slučajno, a nije. Potom je ove nedelje 12. i 15. više puta slagao da nema nikakav račun na Mauricijusu, da ga nikada nije imao i da nema račun ni u jednoj banci u svetu, privatni naravno. Sada kada vidimo, kada smo dokazali da on ima račun na Mauricijusu, on sada vrišti o falsifikatu. Dakle, prosta pretraga interneta od pet minuta. Znači, potvrđuje, kad pogledamo godišnji izveštaj „Dojče banke“ iz poslednje godine, 2020. godine koji lepo kaže, na listi, to se zove list of shareholding, dakle to je deo u ćerkama firmama i podružnicama da „Dojče banka“ na Mauricijusu ima aktivnu ćerku banku, upravo onu u kojoj Dragan Đilas ima 5,7 miliona evra i ona se zove Deutshche Secrurities Mauritius Limited i to je ofšor, entitet na Mauricijusu koji pruža one klasične usluge koje pružaju svi ti entiteti banke u poreskim rajevima.

U izveštaju „Dojče banke“ u tom godišnjem, ta banka na Mauricijusu se nalazi na rednom broju 242, ima sedište u Port Luiju, u delu grada koji se zove Ebene baš na Mauricijusu. To je aktivna banka i baš u njoj Dragan Đilas ima račun i njegova firma „Askanijus“, on je ovlašćeno lice, dakle, njegov račun.

Šta će Dragan Đilas da radi dalje kada budu iznošeni dalji podaci o daljim njegovim računa, a na drugim of šor destinacijama. Da li će i onda da vršiti da su to falsifikati. Mislim prosto to nije pametno. Znači ovde ću se vratiti na uticaj čoveka na prirodnu sredinu, prosto ispričaću vam jednu poučnu, evoluciono klimatsku basnu o Dodou, i Đikiju sa Mauricijusa.

Dakle, bila jednom jedna ptica Dodo na Mauricijusu. Izumrla pre 200 godina. Danas je simbol Mauricijusa i nalazi se na grbu te države. Na žalost, Dodo ptica je takođe i simbol gluposti. Znači radi se o šali evolucije. Preci Dodoa su bili golubovi koji su pre 10 miliona doleteli na Mauricijus. Pošto nisu imali prirodne neprijatelje i obilje hrane su imali, ptica Dodo je od visine tj. golub je od visine 15 centimetara i težine 200 grama tokom 10 miliona godina narastao na pticu od 20 kilograma i visine jednog metra. Dakle Doda je postao 100 puta teži od svog pretka goluba. E, basna o glupom i gramzivom Dodou je slična onom delu basne i priči o evoluciji Đilasa. Dakle, evolucija Dodo je trajala 10 miliona godina, a evolucija goluba Đilasa je trajala 10 godina.

Znači, golub Đilas, bio jednom golub Đilas, to je bio siromašni golub. Na početku svoje evolucije, on je bi skromni službenik agencije „Sači i Sači“, imao je manju firmu sa suprugom i bratom. Imao je 75.000 ili 4.000 evra ušteđevine, polovan auto i živeo u kući svoje supruge. Dakle, taj golub Đilas je 2004. godine, bio težak 100.000 evra.

Posle 10 godina evolucije i klimatskih promena na tri funkcije, zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem, golub Đilas je evoluirao u ogromnog dodoa Đilasa, teškog 619 miliona evra. Znači, dodo Đilas iz 2013. godine je postao 6.000 puta teži od goluba Đilasa iz 2004. godine.

Ovo je poučna evoluciona basna, naravoučenije. Gramzivost i proždrljivost se ne isplate, ptica dodo je izumrla, a zbog Đilasa je izumrla je gotovo cela opozicija, izumrla je stranka koju je nekada vodio.

Điki Mauricijus, da je živ i zdrav, odgovaraće pred zakonom.

Živela Srbija. Hvala vam.
...
Savez vojvođanskih Mađara

Elvira Kovač

Poslanička grupa Savez vojvođanskih Mađara | Predsedava
Po amandmanu, narodni poslanik Uglješa Mrdić.

Izvolite.
...
Srpska napredna stranka

Uglješa Mrdić

Poslanička grupa "Aleksandar Vučić - Za našu decu"
Zahvaljujem.

Uvažena predsedavajuća, uvažena ministarko, gospođo Vujović sa svojim saradnicima, uvažene kolege narodni poslanici, dragi građani Republike Srbije, podržavam i ove amandmane i podržavam Predlog zakona o klimatskim promenama, smatram ga jako bitnim.

Srpska napredna stranka, predvođena je Aleksandrom Vučićem zajedno sa svojim koalicionim partnerima, učestvovala je u donošenju više bitnih zakona u ovom parlamentu zato što mi i kao stranka i kao država pokazujemo odgovornost vezano za sve oblasti, pa tako, evo, najnoviji podatak što se tiče vakcinacije, prvi smo u regionu, drugi u Evropi, među pet u svetu i to je jedan dobar statistički pokazatelj u kom pravcu ide Srbija.

Što se tiče ekonomskog porasta u zadnjih godinu dana, evo, već drugu godinu za redom smo prvi u Evropi. Što se tiče zakona i njihovih usklađivanja sa preporukama EU i tu smo među najboljima, to govori, gospođo Vujović, i zakon koje je vaše Ministarstvo predložilo. Uprkos brojnim i sramnim napadima prethodnih dana i nedelja i na vas i na moje kolege narodne poslanike i na predsednika Vučića, ja vam poručujem, gospođo Vujović, odlično radite svoj posao sa svojim saradnicima i samo napred nastavite, nastavite tako odgovorno da vodite Ministarstvo jako bitno i što se tiče evropskih integracija, a naravno ne treba mnogo objašnjavati koliko je bitna zaštita životne sredine i sve vezano za ekologiju.

Vi, kao ministar, Vlada Republike Srbije i predsednik Vučić pokazujete jednu veliku odgovornost i profesionalnost, a ja samo želim da podsetim šta se dešavalo ranije u vašem resoru.

Imali smo mi razne akcije ekološkog i drugog čišćenja Srbije do 2012. godine, kada su pripadnici bivšeg režima, Dragan Đilas, Boris Tadić, Dulić, Jeremić i ostali njihovi saradnici učestvovali u čišćenju Srbije, čišćenju Srbije na taj način što su čistili budžete Srbije i što su punili svoje džepove.

Jedan od najboljih statističkih podataka u novijem periodu kako je, recimo, Dragan Đilas, od 2004. godine, kad je postao direktor nekakve narodne kancelarije Predsedništva Srbije, pa posle od 2007. godine, ministar za Nacionalni investicioni plan i potom, gradonačelnik od 2008. do 2013. godine. Za tih nepunih deset godina strpao je u svoj džep 619 miliona.

On je uspevao, u proseku, oko 61 milion evra, ono što mi znamo, da trpa u svoje džepove, da otima od građana Srbije. Kako je Đilas to uspevao godišnje da uzima 61 milion evra od građana Srbije, tako su uspevali i oni ministri u Vladi Srbije koje su delegirali i Boris Tadić i Dragan Đilas do 2012. godine, da što se tiče sektora ekologije da pune svoje džepove i da nanose nenormalnu štetu građanima Srbije.

Ja sam ovom prilikom, kao i većina građana Srbije jako srećan, jer danas ćemo glasati za najnoviji Program zvanične statistike u periodu od 2021. do 2025. Statistika pokazuje mišljenje naroda i građana Srbije koje je preko 60% uz Aleksandra Vučića, Srpsku naprednu stranku i naše koalicione partnere.

Dakle, sada imamo jednu ozbiljnu situaciju gde je jasno utvrđeno da su pripadnici bivšeg režima, predvođeni Draganom Đilasom, učestvovali u raznim kriminalnim aktivnostima da čine jedan ozbiljni organizovan kriminalni klan koji je imao svoje delatnosti u privrednom kriminalu, u organizovanom kriminalu, potvrđeni su računi na Mauricijusu, potvrđeni su računi u Švajcarskoj, sve je saopšteno, dokazi postoje za to.

I ja znam da će i u narednom periodu isplivati još mnogo toga što se tiče, ne brljotina, nego kriminalnih aktivnosti i Velje Belivuka, i Dragana Đilasa, i Vuka Jeremića, i Marinike Tepić, i Dragana Šolaka. Sva ova imena nabrajam namerno zato što građani Srbije moraju da znaju ko čini, ko je na vrhu kriminalne piramide u Srbiji, ko nanosi štetu građanima Srbije, dok se Srbija bori, predvođena Aleksandrom Vučićem za nabavku vakcina, dok se bori za rast ekonomije, dok se bori u borbi protiv mafije da se povećaju plate i penzije građanima Srbije, da se izgradi još koja bolnica, škola, još koji kilometar autoputa, da se pomaže srpski narod i u Crnoj Gori, i u Republici Srpskoj, i u Makedoniji, da se brine o svim građanima Republike Srbije, bez obzira na versku, nacionalnu i političku opredeljenost, mi imamo napade od strane pripadnika bivšeg režima i Dragana Đilasa.

Ja se samo nadam da Dragan Đilas neće, kao i prošle godine na mojoj opštini sa koje dolazim, sa Vračara, da neće opet da šeta oko Hrama Svetog Save i po Vračaru i da plače.

Dakle, može on da plače i lije suze koliko god hoće. Kada neko uvredi Dragana Đilasa, on cvili, plače, tuži, dobija presude preko svojih ljudi u sudu, to je posebna tema, da sada ne dužimo, o tome ćemo sledeće nedelje, a kada neko uvredi i kada neko uputi neku ružnu reč ministarki Vujović, Vladanki Malović, Aleksandru Martinoviću, Sandri Božić, Vladimiru Orliću, predsedniku Aleksandru Vučiću, to je za njih normalno.

Dakle, kad su u pitanju funkcioneri Srpske napredne stranke može da se preti i porodici, i deci, i roditeljima, i najbližim saradnicima, to je za pripadnike bivšeg režima dozvoljeno. Međutim, narod zna istinu, i narod je najbolji zaštitnik svih ovih nabrajanih funkcionera, i mojih dragih kolega, i našeg dragog predsednika. Narod je uvek uz one koji se bore za bolju Srbiju, koji se bore za našu budućnost, koji se bore, kao i moje drage kolege, narodni poslanici, predvođeni našim predsednikom poslaničke grupe, doktorom Aleksandrom Martinovićem, mi se borimo i da ovde usvojimo i što više zakona, i sporazuma i da budemo partner i Vladi Srbije i predsedniku Vučiću, da budemo pravi narodni tribuni, da budemo pravi narodni poslanici, da i mi damo svoj doprinos.

Mi znamo da na tom putu imamo žestoke protivnike, a protivnik je jedan, dragi građani Srbije, protivnik je mafija, a na čelu mafijaške organizacije su i Dragan Đilas, i Veljko Belivuk, i Dragan Šolak i da sada ne nabrajam sve što su nabrajale moje kolege.

Ovom prilikom, na samom kraju, moram da pružim i punu podršku i doktoru Martinoviću, i Sandri Božić, i Vladimiru Orliću i svim mojim dragim kolegama narodnim poslanicima, koji su ovih dana, ovih nedelja predmeti najgorih mogućih napada od strane Dragana Đilasa i pripadnika bivšeg režima.

Znate zašto se napadaju? Napadaju se samo zato što govore istinu. Narod u Srbiji je uvek bio gladan i pravde i istine, a mi, narodni poslanici, predvođeni doktorom Aleksandrom Martinovićem borimo se za pravdu i borimo se za istinu i dok je tako nećemo dozvoliti nikako, ni razni Dragan Đilas da nam zapuši usta, niti da dozvolimo da našoj koleginici prete šištanjem, ili da prete bilo kojem narodnom poslaniku.

Ja ću biti slobodan na samom kraju da svoj govor završim jednim citatom. Nadam se da mi nećete zameriti što ću oduzeti malo vremena. Želim na kraju svoj govor da završim citiranjem govora predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića prilikom obeležavanja Dana sećanja na pogrom i progon srpskog naroda 17. marta 2004. godine na Kosovu i Metohiji.

Zapamtili smo i načuli svaku lekciju u kojoj smo bili gubitnici, svaku u kojoj smo bili nemi na sopstvene žrtve, svaku u kojoj smo bili spremni da zaboravimo. Srbija danas više nije slaba, niti zemlja gubitnika. Ne preti, ali i ne zaboravlja. Spremna je na razgovore, ali ne i na poniženje. Srbija, baš kao i svi drugi, ima pravo da brine o svom narodu, njegovoj sigurnosti i dobrobiti. Pravo na život je osnovno ljudsko pravo i mi ćemo ga uvek braniti. Imam obavezu da budemo pobednici bez krvi i rata, najbolji u ekonomiji, zdravstvu, sportu, obrazovanju i svemu ostalom što čini razvoj i napredak. Isto to želimo i drugima, da se bave sobom i da budu uspešni. Pobednici opraštaju i idu dalje. Gubitnici se vrte u začaranom krugu. Hoćemo budućnost u kojoj ćemo da pamtimo, ali iz koje nećemo da se vraćamo. Živela Srbija! Hvala.
...
Savez vojvođanskih Mađara

Elvira Kovač

Poslanička grupa Savez vojvođanskih Mađara | Predsedava
Zahvaljujem, narodni poslaniče.

Trošite vreme svoje poslaničke grupe i da vas obavestim, pošto vidim da su signalizirali kako se prijavljujete, sistem je konstantno pun. Davaću reč tim redosledom narodnim poslanicima.

Reč ima narodni poslanik Milija Miletić.

Izvolite.
...
Ujedinjena seljačka stranka

Milija Miletić

Poslanička grupa Stranka pravde i pomirenja SPP – Ujedinjena seljačka stranka USS
Zahvaljujem se.

Poštovana predsedavajuća, uvažene kolege poslanici, mi smo kao neformalna Zelena poslanička grupa predložili ovaj amandman na Predlog ovog zakona. Vlada i ministarka su prihvatili i ovaj amandman i sledeći. Mislim da je to ispravno zato što mi kao Zelena poslanička grupa smo veoma aktivni.

Ja dolazim iz Srvljiga. To je organska i zelena opština koja stvarno ima kapaciteta, ali, normalno, bilo bi dobro da u narednom periodu obezbedimo i neka sredstva, konkretno vezano za čišćenje otpada, za rešavanje otpadnih ovda.

Inače, ja očekujem da ćemo zajedno, mi iz moje opštine, odakle ja dolazim, i opština Aleksinac, imati mogućnost da dobijemo sredstva gde ćemo uraditi kompletnu kanalizacionu mrežu i to će biti u periodu 2020-2025. godina. To je jedna od dobrih stvari.

Biće napravljen i filter za otpadne vode, što je velika stvar. Imamo mogućnosti za jednu zdravu sredinu. To je nešto što je bitno da u narednom periodu dođe kod nas što veći broj turista.

Inače, ovde u Skupštini kao poslanik Ujedinjene seljačke stranke i kao član i zamenik šefa poslaničkog kluba Stranke pravde i pomirenja i Ujedinjena seljačka stranka ćemo glasati za Predlog ovog zakona, jer mislim da je ovo potrebno i veliki akcenat stavljamo na zaštitu životne sredine, na ulaganje u životnu sredinu. O tome smo govorili i u prethodnom periodu.

Što se tiče naših poljoprivrednika koji žive na području jugoistočne Srbije, budite sigurni da tamo zemlja nije opterećena lošim supstancama, hemikalijama. Zemlja je zdrava i o tome je govorio i moj kolega Marijan Rističević, koji isto, kao i ja, u potpunosti podržava politiku razvoja naše poljoprivrede, našeg sela, ulaganje u selo i nije to bitno da li je to selo u Vojvodini, da li je to selo u Raškoj, da li je to selo na jugoistoku Srbije, da li je to selo u Svrljigu. Svima nama je potrebno da se u tim našim selima može bolje živeti, da naši ljudi koji tamo ostanu da žive da imaju uslove i da mogu od svog rada da žive.

Još jednom, govorim i uvek ću govoriti za potrebe jugoistočne Srbije i razvoja poljoprivrednih sela, razvoja svega onog što je bitno, a za sve nas je bitna životna sredina i, uvažena ministarka, ja ću glasati za ovaj Predlog zakona.
...
Savez vojvođanskih Mađara

Elvira Kovač

Poslanička grupa Savez vojvođanskih Mađara | Predsedava
Zahvaljujem.

Reč ima narodna poslanica Rajka Matović.

Izvolite.