Treće vanredno zasedanje , 06.06.2023.

4. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treće vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/126-23

4. dan rada

06.06.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:20 do 17:35

OBRAĆANJA

...
Srpski pokret Dveri

Radmila Vasić

SRPSKI POKRET DVERI - PATRIOTSKI BLOK
Hvala, predsedniče.

Postavljam pitanja Narodnoj skupštini, Vladi Republike Srbije i nadležnim ministarstvima – šta ste preduzeli i šta preduzimate da se iz šiptarskih zatvora na KiM oslobode Srbi Radoš Petrović i Dušan Obrenović koji su nezakonito uhapšeni u Zvečanu, brutalno pretučeni i nalaze se u zatvorskoj bolnici?

Da li će i kada biti održana sednica Narodne skupštine o KiM na kojoj će se govoriti o nasilnom zauzimanju severa KiM i o francusko-nemačkom sporazumu?

Da li će predsednik Republike Srbije posetiti KiM i pružiti podršku Srbima?

U čije ime se predsednik Republike Srbije sastao sa predsednikom Ukrajine, Zelenskim, i zbog čega je ugrozio bezbednost naše zemlje tim susretom?

Da li ćete i pored protivljenja građana, struke, a zbog širenja „Beograda na vodi“ srušiti „Sajam“ i uništiti zaštićeno kulturno dobro koje predstavlja identitet našeg grada?

Da pojasnim građanima – ideju o uzurpiranju ovog prostora na „Sajmu“ započela je bivša vlast još 2009. godine, a sada to nastavlja da radi SNS. Ako je ideja o rušenju „Sajma“ bila pokrenuta 2009. godine kada je gradonačelnik grada bio Dragan Đilas, postavlja se pitanje – ko sve stoji iza najveće perionice novca, projekta „Beograd na vodi“?

Da li ćete, kada i zbog čega srušiti stari Savski most, koji je preživeo Nemce u Drugom svetskom ratu, ali vi ste rešili da ga srušite, iako se Beograd guši u totalnom saobraćajnom kolapsu?

Da li ćete prihvatiti predlog stručnjaka da u neposrednoj blizini izgradite novi, još jedan preko potreban most bez rušenja starog Savskog mosta, koji bi se kasnije koristio kao pešačka zona? Građani traže da poništite Odluku o rušenju starog Savskog mosta. Da li ćete prihvatiti zahtev građana?

U okviru kampanje „Jedna je majka“, koju je pokrenuo Srpski pokret Dveri tražimo da se sredstva iz republičkog i lokalnih budžeta ne troše na preskupe i nepotrebne projekte, poput izgradnje nacionalnog stadiona, već da se preusmere na uređivanje porodilišta, sprečavanje nasilja, brigu o porodiljama i deci, brigu o porodici, pozivam građane da svojim potpisom podrže ovu akciju, da li ćete podržati ovaj predlog?

Tražim povlačenje Predloga zakona o privrednim društvima gde predlažete da 23 najvažnija javna preduzeća, poput nacionalnih parkova Tara, Fruška Gora, pređu iz javnog preduzeća u a.d, čime bi se otvorio put ka privatizaciji i potpunoj rasprodaji Srbije.

Da li ćete povući ovaj Nacrt zakona iz procedure i da li vi poslanici vladajućih stranaka želite da učestvujete u rasprodaji Srbije ili ćete to zaustaviti?

Udruženje radnika akcionara Fabrike kablova Jagodina, koje ima 2.400 članova, a zastupa nezakonito poništena prava 7.000 radnika, pre četiri meseca vam je poslalo inicijativu sa predlogom da Vlada Republike Srbije donese odgovarajući podzakonski akt kako bi se isplatila potraživanja radnika u subjektima privatizacije kojima je istekla važnost UPPR-a po svim osnovama u skladu sa Zakonom i radu i shodno članu 94. Zakona o privatizaciji.

Ovim aktom bila bi omogućena neposredna realizacija i isplata evidentiranih potraživanja radnika nakon više od osam godina od obećanja, a odnose se na dugovanja po osnovu neisplaćenih zarada, jubilarnih nagrada, prevoza, otpremnina za odlazak u penziju, nepovezanog staža.

Zašto niste odgovorili ovim radnicima iz Jagodine – kada će Vlada Republike Srbije doneti ove akte i ispraviti ovu višegodišnju nepravdu?

Kada ćete pokrenuti postupak protiv direktora ovog preduzeća, Ratka Vučurevića, koji je na ovoj funkciji od 2013. godine zbog zloupotreba službenog položaja, uništavanja imovine preduzeća i koji danas ima 76 godina i 11 godina je u penziji, ali je i dalje direktor?

Tražim da uputite sve inspekcijske kontrole, kao i da UKP ispita sve nezakonite radnje ovog direktora i njegovim pomagača i da nam o tome dostavite izveštaj.

Ko pred zakonom garantuje sigurnost svih vakcina koje su zakonom prema kalendaru vakcinacije označene kao obavezne? Da li proizvođač garantuje da je vakcina apsolutno bezbedna za upotrebu? Ko je prema Zakonu o zaštiti stanovništva dužan da ispita kontraindikacije pre vakcinacije? Ako ne postoji mogućnost da se utvrde eventualne kontraindikacije sa sigurnošću, na osnovu čega je vakcinacija uvedena kao obavezna?

Još jedno pitanje, zašto pre zatvaranja Doma zdravlja u Železniku niste otvorili privremene ambulante za 25 hiljada građana koji su ostali bez medicinske pomoći?

Naime, Dom zdravlja u Železniku zatvoren je još u oktobru 2022. godine.