Treće vanredno zasedanje , 06.06.2023.

4. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treće vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/126-23

4. dan rada

06.06.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:20 do 17:35

OBRAĆANJA

...
Stranka slobode i pravde

Dalibor Jekić

PRAVAC EVROPA - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA
Poštovani predsedavajući i poštovani građani Srbije, postavljam pitanje zašto se fabrika „Zastava oružje“ uništava i zbog čega skoro šest meseci nije imala direktora? Kod vas je sve prvi put u istoriji, tako je i ovo prvi put i istoriji gde jedna fabrika, koja je jako ozbiljna, bila bez direktora šest meseci.

„Zastava oružje“ je fabrika iz koje je nastala cela industrija grada Kragujevca i od izuzetnog značaja za sam grad Kragujevac i za Republiku Srbiju. „Zastava oružja“ se nalazi u sistemu namenske industrije i bitna je za bezbednost naše države. Frapantno je da nije imala direktora. U godini kada se obeležava 170 godina postojanja ove fabrike ona se suočava sa najvećom krizom u poslednjih 20 godina. „Zastava oružje“ se nalazi u izuzetno teškoj situaciji i apel zaposlenih je ujedno i vapaj da se ovoj fabrici što pre pomogne i da se preduzmu neke mere pod hitno.

Pokazatelji poslovanja su zaista zabrinjavajući, postavlja se pitanje da li se ova fabrika namerno uvodi u problem i gura u provaliju ili se priprema da se obezvredi, da se privatizuje po što manjoj vrednosti. Neto gubitak ove fabrike u 2022. godini je 554.132.000, u 2021. godini 997.553.000, u 2020. godini 616.520.000, u 2019. godini 1.076.000.000. Ukupan gubitak od kako je na čelu te fabrike došao vaš Mladen Petković, čovek koji je uništio „Krušik“, je tri milijarde 244 miliona 205 hiljade dinara. Gubitak iznad visine kapitala je preko pet milijardi, a ukupne obaveze preko 20 miliona dinara. Doprinosi za zarade zaposlenih se ne plaćaju od decembra meseca.

Apelujem na premijerku, Anu Brnbabić i ministra odbrane Vučevića, da pod hitno reše krizu u ovoj izuzetno značajnoj fabrici, da ne dovode u pitanje opstanak fabrike i egzistenciju 2500 zaposlenih.

Kukavički je da se za stanje u fabrici optužuju zaposleni, što je već učinjeno. Odgovornost je isključivo na vama, vašem direktoru i vašem Nadzornom odboru. Potrebno je da se pod hitno usvoji plan konsolidacije i da se prekine negativan trend poslovanja. Podsetiću da ova fabrika izvozi u preko 40 zemalja.

Postavljam pitanje, Ani Brnabić i ministru Vučeviću, ko je odgovoran za štetu koja je nastala u ovoj fabrici? Takođe, još jedno pitanje, zbog čega „Zastava oružje“ nije imala direktora skoro šest meseci?

Sledeće pitanje, upućujem Ministarstvu zdravlja. Osmoj juna 2020. godine započeta je rekonstrukcija Opšte bolnice „Stefan Visoki“ u Smederevskoj Palanci, bivši ministar je pompezno ili grandiozno najavio taj projekat, da će se realizovati u tri faze. Do sada je samo odrađena jedna faza, u vrednosti 270 miliona i trenutno je u fazi projektovanje. Vrednost ove investicije najmanje je tri milijarde, a do sada je potrošeno samo nekih 300 i nešto miliona, što predstavlja deset puta manju vrednost.

Kako se ova opšta bolnica nalazi u izuzetno lošem stanju, postavljam pitanje, ministarki zdravlja, da li je nastavak radova na rekonstrukciji Opšte bolnice „Stefan Visoki“ u vašem planu i ako jeste da mi dostaviti plan početka i završetka radova druge i treće faze? Drugo pitanje, da li je Nadzorni odbor utvrdio da su radovi u prvoj fazi izvedeni u skladu sa projektom i da mi dostavite izveštaj o tome? Treće pitanje, da li ste upoznati sa činjenicom da je stanje u ovom objektu alarmantno? Hitno se moraju preduzeti neophodne mere kako bi se stvorio minimalni higijenski, sanitarni uslovi koji već godinama nisu na adekvatnom nivou.

Sledeće pitanje koje postavljam, je pitanje za Ministarstvo kulture i Ministarstvo javnog ulaganja. Dvorana „Šumadija“ u izbornoj kampanji 2020. godine u Kragujevcu je obećana. Videli smo bilbord na kojoj je bio i predsednik Aleksandar Vučić kao garant da će ta investicija realizovati se. Do dana današnjeg nismo otpočeli sa rekonstrukcijom dvorane „Šumadija“. Ako se za nacionalnu koncertnu dvoranu opredeljuje 120 miliona evra, smatramo da je i za grad Kragujevac treba da se opredeli 12 miliona kako bi se rekonstruisala dvorana „Šumadija“ i dvorana „Pionir“. Postavljam pitanje, kada će i da li će biti rekonstruisana gradska dvorana „Šumadija“? Da li je primereno da se kulturni događaji u četvrtom gradu po veličini organizuju u holovima gimnazija i školskim salama?

Sledeće pitanje za ministarku pravde, da li su tačni navodi da su maloletna lica uzrasta od 14 godina koja su na društvenim mrežama veličala ubicu iz Osnovne škole „Ribnikar“ smešena u istim pritvorskim jedinicama sa odraslim licima? Hvala vam.