Treće vanredno zasedanje , 22.06.2023.

11. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treće vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/126-23

11. dan rada

22.06.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:15 do 18:05

OBRAĆANJA

...
Srpski pokret Dveri

Boško Obradović

SRPSKI POKRET DVERI - PATRIOTSKI BLOK
Poštovani gospodine predsedniče, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, postavljam sledeća pitanja Vladi Republike Srbije – kada će biti održana Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije na temu goruće situacije na severu Kim i francusko-nemačkog sporazuma?

Kada će država Srbija zatražiti hitno održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN na temu aktuelne krize na severu Kosova i Metohije?

Šta je Ministarstvo spoljnih poslova do sada uradilo na animiranju kompletne svetske javnosti da albanski teror i nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji bude osuđeno, kao i da li su pokrenute odgovarajuće diplomatske inicijative u svim međunarodnim organizacijama?

Da li se svim diplomatskim putevima od svih država sveta traži pomoć i angažovanje oko puštanja na slobodu svih do sada uhapšenih Srba na Kosovu i Metohiji?

Da li će Vlada Srbije ponovo i neprestano tražiti i insistirati na povratku srpskog policijskog i bezbednosno osoblja na Kosovu i Metohiji, kako to predviđa obavezujuća Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN? Da li će Vlada Republike Srbije raditi na obnovi srpske civilne zaštite u četiri opštine na severu Kosova i Metohije?

Da li vam je poznato da je politička stranka Srpska lista registrovana u Prištini u skladu sa Zakonom o opštim izborima republike Kosovo, čime je priznala nezavisnost Kosova i više ne može da predstavlja Srbe na Kosovu i Metohiji, već treba da se izaberu novi predstavnici Srba sa Kosova i Metohije za sve buduće pregovore?

Kada će predsednik Narodne skupštine raspisati lokalne izbore za sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije, kao i druge opštine na Kosovu i Metohiji, a pre svega, dakle, Kosovsku Mitrovicu, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, pošto privremeni organi u ovim opštinama protivzakonito rade već punih 10 godina, od kada tamo nisu održani lokalni izbori po Ustavu i zakonima države Srbije?

Da li američki ambasador Hil ne dozvoljava vanredne izbore na svim nivoima u Srbiji ni vlastima, ni prozapadnoj opoziciji dok se ne primeni francusko-nemački sporazum o priznanju lažne države Kosovo?

Kako je prelazna tehnička vlada bila regularno demokratsko sredstvo za rešavanje političkih kriza u Austriji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, a to ne može da bude kod nas, u Srbiji?

Da li je to, takođe, zabrana od strane američkog ambasadora Hila da bi Vučić mogao da završi posao oko primene francusko-nemačkog sporazuma o priznanju lažne države Kosovo, koji je usmeno prihvatio 27. februara u Briselu?

Danas smo, inače, svi svedoci da je Aleksandar Vučić iznova prekršio, po ko zna koji put, svoja obećanja rekavši da više nema pregovora i odlazaka u Brisel ili bilo gde dok ne budu pušteni svi uhapšeni Srbi, dok ne budu povučeni svi lažni albanski gradonačelnici i sve paralelne specijalne policijske jedinice sa severa Kosova i Metohije, a danas ipak odlazi u Brisel, na noge EU koja sve ovo dozvoljava i podržava teror i nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Šta se tačno dešava na jugu Srbije gde su od 16. do 30. juna u toku zajedničke vojne vežbe sa zemljama članicama NATO pakta?

Zašto nema nikakvih vesti u medijima o ovome što već šest punih dana traje na jugu Srbije?

Zašto kao što je to bio slučaj sa svim vojnim vežbama i manevrima do sada, ovim zajedničkim vojnim vežbama sa NATO paktom ne prisustvuje predsednik Republike i ministar odbrane u Vladi Republike Srbije?

Zašto sve televizije sa nacionalnom frekvencijom kao što su uvek do sada činile direktno ne prenose ove zajedničke vojne vežbe sa NATO paktom na jugu Srbije, za Vidovdan, u našoj zemlji, koju je isti taj NATO pakt bombardovao, ubijao i uništavao? Pretpostavljam da je razlog sramota koju oseća aktuelna vlast što je dozvolila ove zajedničke vojne vežbe, uz ogroman trud da građani Srbije o tome ništa ne saznaju.

Konačno, šta još treba da se desi pa da gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, podnese ostavku, s obzirom da smo tačno pre četiri godine izgubili četiri mlada života na neobezbeđenom mostu u selu Jančići, da smo nedavno izgubili dva života i desetoro povređenih nakon urušavanja visećeg mosta u Ovčar Banji, a nedavno se samo urušio i strateški važan most između varošica Mrčajevci i Slatina, takođe na Moravi, a Milun Todorović još uvek nije podneo ostavku? Šta se čeka? Hvala.