Treće vanredno zasedanje , 22.06.2023.

11. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treće vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/126-23

11. dan rada

22.06.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:15 do 18:05

OBRAĆANJA

...
Srpska stranka Zavetnici

Marko Ristić

Srpska stranka Zavetnici
Zahvaljujem, poštovani.

Vladu Republike Srbije pitam – da li će razmotriti ukidanje zaključka o razmeštanju Misije Euleks na KiM iz 2008. godine i da li će zatražiti od Brisela da povuče osoblje ove Misije sa Kosova?

Želim da ukažem na to da se Misija Euleks od samog dolaska na KiM stavila u službu interesa samoproglašene kosovske države. Tokom proteklih godina predstavnici ove misije su aktivno pružali podršku i davali legitimitet svim jednostranim i provokativnim akcijama Prištine, čime su grubo narušili princip statusne neutralnosti i interese države Srbije u pokrajini.

Ova Misija demonstrirala je potpunu nespremnost i nesposobnost da zaštiti bezbednost srpskog naroda na KiM. To se posebno moglo videti tokom proteklih dana kada su zvaničnici Euleksa pokazali više nego bahat i osion odnos prema pravima utamničenih Srba i potpunu nezainteresovanost da se teror i represija Kurtijeve policije zakonski sankcionišu.

Čak je i predsednik Republike Srbije na poslednjoj vanrednoj konferenciji za medije posle toliko godina konačno i sam primetio da ova misija nema nikakvu svrhu osim da pomogne Aljbinu Kurtiju u završnom činu okupacije i proterivanja srpskog naroda sa KiM.

Ako već i sami priznajete da je Euleks ne objektivan i pristrasan i ne radi u interesu našeg naroda opravdano se postavlja pitanje – zašto i dalje tolerišete prisustvo ove Misije? Zašto i dalje prihvatate sve zahteve iz EU? Zašto pristajete na njihove mape puta za nezavisno Kosovo kada sve što Brisel čini je isključivo u interesu zaokruživanja tzv. kosovske državnosti?

Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvu zaštite životne sredine, kao i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede postavljam pitanje – ko je odgovoran što praktično nakon svake obilnije kiše preti opasnost od poplava? Da li su lekcije iz prethodnih godina zaboravljene?

Mi smo ponovo došli u situaciju da najveći teret ovih poplava bude svaljen na leđa našeg seljaka i poljoprivrednika. Većina naselja nemaju kišnu kanalizaciju, a kanali i filteri su uglavnom neočišćeni. Nemar i zapuštenost je udesetostručila štetu.

Kolike su razmere ove katastrofe svedoči i činjenica da je čak u 56 opština i gradova u zemlji proglašena vanredna situacija. Meštani takođe traže da se ispita i uticaj Moravskog koridora jer prema njihovom mišljenju nije regulisano oticanje vode na adekvatan način.

Tim povodom pitam nadležne – zašto nisu pravovremeno izvršili kontrolu i shodno zakonu reagovali na neočišćene kanale i korita reka? Zašto nisu povećani bedemi gde je to neophodno?

Takođe, interesuje me – da li su kažnjavani građani, ali i institucije koje ugrožavaju rečne nasipe i korita?

Resorno ministarstvo pitam – da li je utvrđeno na koji način predstavnici jedinica lokalnih samouprava vrše svoje nadležnosti i javne poslove? Da li pri tome vode dovoljno računa o sigurnosti i opštem interesu građana i da li su opšte u stanju da građanima obezbede ličnu imovinsku sigurnost? Zahvaljujem.